Învață-l pe cel mic să te ajute la curățenie

Copiii nu îşi pot menţine atenţia pentru mult timp şi se plictisesc foarte uşor de diverse activităţi, chiar şi când este vorba de joacă.

Pe de altă parte este esențial ca, încă de la o vârstă fragedă, trebuie să îţi educi copilul astfel încât să te ajute cu treburile casei, dar să fie şi responsabil pentru lucrurile din camera lui.

În jurul vârstei de doi ani, ar fi ideal să începi acest proces. Ai putea crede că este prea devreme, dar nu este deloc aşa. Cum vei face acest lucru? Simplu. În fiecare zi, petrece cam 10 minute în camera copilului adunând lucrurile cu el. Dă-i jucăriile să le pună în coşuleţul special, cărţile să le așeze pe rafturi.

Apoi, lasă-l să se joace în timp ce tu termini de făcut curăţenie. Când vine vreun membru al familiei acasă, spune-i cât de mult te-a ajutat copilul tău la curăţenie şi ce treabă minunată a făcut. Recompensează-l cu o carte, o plimbare, o jucărie sau orice altceva îi place să facă.

Încearcă să eviţi mâncarea ca recompensă. Prin eforturile tale, încearcă să-i transmiţi ideea că “a face curat în cameră, îi va aduce numai laudă şi atenţie”. Pe măsură ce copilul creşte, dă-i din ce în ce mai multe responsabilităţi.

În jurul vârstei de 4 ani, poţi să îi dai o întreagă sarcină de făcut, de exemplu să strângă toate hainele şi să le pună în coşul de rufe. Nu trebuie să primească sarcini dificile, însă trebuie să îi oferi senzaţia că face ceva demn de lăudat atunci când te ajută şi că nu este o pedeapsă.

Apoi, urmează etapa în care supraveghezi ceea ce face, arătându-i ce a uitat. Dacă se opreşte şi arată descurajat, laudă-i eforturilor şi ajută-l în continuare. Încearcă să nu îl pedepseşti și să nu îl critici, dar nici nu îl pune să muncească prea mult. În jurul vârstei de 9 ani, un copil îşi poate spăla singur hainele.

Singura lui sarcină este să ia hainele, să le pună în maşina de spălat, să pună detergent şi să îi dea drumul.

A face curat este, la prima vedere, un termen vag. Nu uita să defineşti şi să îi explici exact copilului tău ce trebuie să facă, pentru a evita confuziile şi certurile. Sarcinile pe care i le atribui, trebuie să fie potrivite vârstei lui.

Aşteptările tale se vor schimba pe măsură ce copilul tău va creşte. O listă cu atribuţii te va scăpa de o grijă în plus şi vei şti, în permanenţă, dacă eşti la zi cu programul tău.

Dacă nu ai început acest proces cu copilul tău atunci când era mic, ar fi cazul să discuţi mai întâi cu el. Încearcă să afli ce lucruri l-ar motiva pentru a face curat. Motivaţia este, de cele mai multe ori, cheia, chiar şi când este vorba despre activităţi care nu ne fac plăcere.

Inducerea unei atitudini pozitive îl va focaliza numai asupra beneficiilor: găsirea hainelor mult mai repede, va putea invita prieteni mai des fără să se simtă prost că este dezordine, îşi va face părinţii fericiţi şi va fi mai organizat.

Pentru a face această activitate mai plăcută, spune-i cum ar putea să facă acest lucru (de exemplu, să asculte muzică; o să-l facă să uite instant că face ceva care nu e tocmai pe placul lui).

Spune-i să-şi calculeze timpul aproximativ pe care îl va petrece făcând curat, încurajându-l astfel să fie mai organizat. Asigură-te odată la 10 minute că nu i-a fost distrasă atenţia de altceva. La sfârşit, recompensează-l, bineînţeles, cu ceva ce ştii că îi place sau lasă-l pe el să decidă.

Vei descoperi că o să ai mai mult timp liber de îndată ce copilul tău te va ajuta cu treburile casnice. Dar nu este acesta singurul avantaj. Copiii se vor obişnui să aibă curăţenie şi o vor face fără să fie rugaţi. Băiatul va învăţa să îşi respecte viitoarea soţie şi va interveni în treburile casei, iar fata ta va ştii că nu trebuie să fie sclava nimănui.

Ana Darstaru

Surse foto:

blog.danone.ca

parentingclan.com