Încerci să faci curățenie, dar ești încă prins în dezordine? Lorie Marrero, autorul bestseller-ului “The Cutter Diet” și purtătoare de cuvânt al organizației “Goodwill Industries International” este aici pentru a ne ajuta. Sfaturile ei te vor ajuta să eviți cele 10 greșeli comune în organizarea lucrurilor tale și să devii organizat pe bune.
Greșeala nr. 1: Nu te gândești la un plan înainte de a începe
Când oamenii se decid să-și organizeze lucrurile din dulap, de obicei ei se grăbesc fără să țină cont de un plan de organizare a fiecărui spațiu în parte. Alocă-ți câteva minute pentru a te gândi la un loc pentru fiecare categorie de lucruri în parte, ce obicei prost este răspunzător de dezorganizare, pentru ce obiecte folosești un anumit spațiu, care este obiectivul pe care trebuie să-l îndeplinești înainte să te apuci de treabă.
Greșeala nr. 2: Uiți să fii prevăzător
Poți scăpa ușor de dezordinea acumulată cu rezultate destul de rapide, dar în curs de desfășurare, ar trebui să ții cont și de prevenirea ei. Spre examplu, poți să te oprești din cumpărarea mai multor perechi identice de încălțăminte? Poți renunța la păstrarea fly-erelor pe care le-ai primit și la lucrurile oferite gratis? Evaluează fiecare obiect înainte de a-l aduce în casă.
Greșeala nr. 3: Cumperi diferite produse înainte de a știi de ce ai nevoie
Oamenii își canalizează motivarea ordinii ca pe o călătorie la magazinul favorit, prin stocarea de produse aparent utile, dar de care nu au nevoie. Ca un profesionist în organizare, Lorie Marrero, a văzut multe intenții bune în achiziționarea de produse care au devenit elemente ale dezordinii. Cea mai bună abordare?
Ideal ar fi să-ți faci o lista de cumpărături cu lucrurile de care ai nevoie înainte de a pleca la magazin. Urmează lista pas cu pas și evită cumpărăturile în exces.
Greșeala nr. 4: Gândul că un produs cumpărat te va ajută să rezolvi o problemă
Organizarea produselor nu va rezolva problema. Nici cel mai bun suport de pantofi din lume nu va conta dacă nu-ți pui pantofii la loc după ce îi porți, în mod consecvent. Asigură-te printr-un sistem că știi foarte bine cum urmează să foloseşti orice produs.
Greșeala nr. 5: Nu ai un plan de eliminare
În general, când îți faci curat în dulap, sfârșești cu grămezi nedorite de haine și de jucării, pe care fie le arunci într-un coș, fie le lași aruncate pe jos. Începe organizarea cu un plan de curățenie pentru modul în care te vei ocupă de acele teancuri de lucruri nefolositoare. Pentru asta trebuie să te decizi fie la un loc pentru donații, fie la un site online pe care le poți scoate la vânzare, ori la gunoi cu ele!
Greșeala nr. 6: Permiterea spațiilor necurățate
Ai o măsuță prăfuită? Când spațiul este disponibil fără un motiv anume, cu siguranță va fi plin de lucruri neîngrijte. Adoptă regula conform căreia orice suprafață plană mare sau mică trebuie ștearsă în fiecare zi sau cel puțin o dată pe săptămâna.
Și dacă ai compartimente multiple pentru foi în birou, etichetează-le pe fiecare (spre exemplu: pentru plicuri, pentru facturi, pentru cataloage sau alte scopuri distincte), permițându-le să devină asemeni unui cuib pentru orice ajunge acolo accidental.
Greșeala 7: Pui lucrurile oriunde “momentan”
Când îți pui ceva jos “momentan” amâni decizia de a-l pune unde trebuie, chiar dacă ai intenția de a-l păstra sau de a-l dai cuiva sau cea de a-l folosi.
Greșeala 8: Păstrarea de lucruri aparent utile
Ești prins cu păstrarea unor anumite lucruri de care nu ai nevoie deoarece nu suporți să le pierzi? Doar pentru că ceva este nefolositor pentru tine nu înseamnă că va fi şi pentru alţii. Găsește o casă nouă pentru acele tricouri nepurtate sau pentru aparatele de bucătărie nefolosite și mergi mai departe.
Greșeala 9: Nu comunici și celorlalți sistemul de organizare
Ai terminat curățenia în șifonier și deschizi ușa pentru a-ți admira munca grea, dar două săptămâni mai târziu este mizerie din nou. Ceilalți membri ai familiei nu întotdeauna respectă organizarea făcută de tine, dar dacă cataloghezi fiecare spațiu cu o etichetă și sistemul de organizare este ușor, cu siguranță este posibil să-l menții, iar munca ta este mult mai simplă.
Ori de câte ori ai ocazia, educă oamenii să-ți urmeze noua organizare și explică-le exact ceea ce ar trebui să știe astfel încât să nu se mai facă dezordine.
Greșeala nr. 10: Lipsa impunerii unei sarcini fiecărui membru din familie
După terminarea minunatei tale curățenii în dulap, acordă-ți un moment pentru a revizui sarcinile efectuate. Plănuind cu foarte multă eficacitate, vestimentația săptămânală trebuie pusă pe umerașe, iar teancurile vor fi ordonate și pliate în mod regulat. Hainele murdare trebuie separate.
Tu ce alte sugestii mai ai?
Lorena Claudia Dăduţ
Surse foto:
anytimehealth.com