Confruntarea cu depresia este una dintre cele mai dificile lucruri prin care poate trece o persoană, din experienţă proprie, ea fiind adesea mai grea decât a avea de-a face cu o boală gravă.
De multe ori căutarea pe internet a unor soluţii nu m-a vindecat deloc, iar cu un specialist, vorbeam cam degeaba pentru ca nu mă cunoaştea şi in mintea mea se forma o barieră sentimentală.
Oricȃt de mult doream să mă deschid, pentru ca ştiam că un expert mă poate readuce la viaţă, eşuam. Eram atât de tristă, aveam extrem de multe probleme iar viaţa mea sentimentală era la pămȃnt.
Într-o zi am decis să vorbesc cu prietena mea care tocmai terminase facultatea de Psihologie. Nu ştiu de ce nu apelasem pană atunci la ea, mă gȃndeam să nu o deranjez, credeam că nu poate să mă ajute, dar nu a fost aşa.
Am depăşit momentul şi faptul că era prietenă foarte bună cu mine, m-a ajutat enorm de mult. Am putut să mă deschid în faţa ei şi nu numai atât, am putut să îi spun orice pentru că ştiam că nu mă va judeca. Aşa încât o să vă împărătşesc şi vouă cȃteva sfaturi utile prin care puteţi să vă ajutaţi prietenii aflaţi într-o despresie, pentru că este foarte important să îi scoatem din acea stare şi să ne bucurăm din nou de prezenţa lor.
În primul rȃnd: Aşteptă-te ca prietenul tău să facă lucruri nebuneşti! Este foarte posibil să aibă în gȃnd dorinţa de a face gesturi extreme, de a lua decizii pripite etc. Nu trebuie să te sperie lucrul acesta, este normal, încearcă să prelungeşti cȃt mai mult discuţia şi să o faci cȃt mai plăcută.
Ascultă-l! Chiar acum! Cei ce vă iubesc şi se confruntă cu o depresie pot avea cea mai mare nevoie ca cineva să îi asculte. Nu presupune că ştii prin ce trece. Doar ascultă!
Încurajează-l sa fie mai activi! Cele mai multe persoane care sunt depresive caută să se izoleze. Izolarea poate înrăutaţii lucrurile. Sugerează-i să faceţi lucruri împreună. Poţi invita persoana în cauză la o ieşire în oraş, în parc, sau încurajeaz-o să practice sportul preferat sau să facă activităţiile care îi plac cel mai mult: să citească, să scrie etc.
Aminteşte-i de cum era! Cȃt de frumos se îmbrăca, ce atuuri avea, cȃt de bun era la şah, cȃt de mult îi placea să iasă în parc să se plimbe cu rolele, cȃt de multe persoane îl complimentau etc.
Primul pas este să te lase să fii lȃngă el aşa că: Nu fi autoritar! Nu ţine critici şi nici morală. E cel mai important! Să nu faci greşeala de a te apuca să pari atot ştiutor, să il domini, pentru că îl pierzi. E ca şi la pescuit, cu cȃt te agiţi mai mult cu atȃt ai mai multe şanse ca peştele să îţi scape din undiţă.
Oferă-i încredere! Arată-i că se poate baza pe tine. Este important să îi arăţi că îi stai la dispoziţie 24 din 24 de ore.
Fii un bun confident! Dacă se deschide în faţa ta, asigură-te că discuţia va ramȃne numai între voi şi nu-l trăda sub nicio formă, pentru că altfel agravezi lucrurile.
Ajută-l să se gândească la lucrurile benefice din viaţa lui! Urmează un concurs la care s-a înscris? Un examen? Ajută-l să se concentreze pe el. Mulţi nu ajung la informaţia din interiorul lor din cauza stării şi eventual se fixează pe ultimul factor de stres si se învȃrt în jurul lui.
Îl minţi că va fi bine? Niciodată nu faci asta! Poate că viitorul nu va fi roz şi poate că vor mai fi şi alte probleme dar tu eşti acolo langă el, îi poţi spune că dacă nu îl vei ridica, te vei aşeza şi tu lȃngă el.
Creează-i confort! Un alt lucru important este să îi creezi acel mediu de confort în discuţie, să se simta în siguranţă. Că nu eşti acolo nici: pe post de critic, de înţelept sau de moralist.
Cea mai mare greşeală este să intervii în timp ce persoana aflată în tratament se confesează! Intervii doar arunci cȃnd îţi lasă loc şi intervii doar la nivel de întrebare, strict la subiect.
Eseţial este să vorbiţi despre viitor! Trecutul stă întipărit în mintea noastră şi dacă ne gȃndim la el, automat ajungem iar la cauzele despresiei, în schimb viitorul pare mereu plin de surprize, incitant etc. Cu cȃt lăsăm trecutul în urmă cu atȃt ne simţim mai uşuraţi, prindem speranţă şi ne schimbăm percepţia asupra vieţii.
Aşadar sper din suflet ca aceste sfaturi să vă fie de un real folos, să vă ajutaţi câţi mai mulţi prieteni, să vă bucuraţi de ei şi de prezenţa lor, iar în loc de despresii, vise deşarte şi fără speranţă, să aveţi amintiri cȃt mai plăcute, pline de bucurii!
Avem atȃt de multe lucruri de făcut, avem atȃt de multe aptitudini pe care uneori uităm să le folosim, avem atȃt de multă nevoie de înţelegere, de dragoste, încȃt uităm să o împărtăşim, dar nimic nu este pierdut. Va exista mereu cineva care să ne amintească cȃt de importanţi suntem pentru el.
Surse foto:
sandiegotherapistcounselor.com
Mara Marushkl