Mulţi tineri nu reușesc să își găsească locul și se simt inadaptaţi societăţii în care trăiesc. Se află la granița dintre etape, într-o continuă transformare, își conturează personalităţile, gândirea le este în plină dezvoltare, iar relațiile cu prietenii și familia se schimbă pe zi ce trece.
Ei încep să înțeleagă pe propria piele că nu se pot pricepe la orice. Încep să își descopere limitele. Riscă să fie luați prin surprindere de schimbările apărute mult prea devreme pe care nu le le-ar putea controla sau rezolva.
De regulă, respectul de sine dispare la începutul adolescenței, dar crește în intensitate odată ce tinerii capătă o personalitate puternică și o atenție deosebită pentru detalii. La orice vârstă, lipsa de încredere în sine poate deveni o problemă serioasă. Tinerii adolescenți neîncrezători în propriile puteri pot fi singuratici și neîndemânatici în relațiile cu ceilalți.
Când vine vorba despre criticile dure din partea celorlalți sau despre greșelile lor, ei devin sensibili. Cei care au prea puțină încredere evită activitatea socială și prieteniile. Aceste lucruri îi izolează și mai mult. În plus, le încetinește capacitatea de a-și dezolta o imagine mai bună despre sine.
Când ajung să își facă prieteni, sunt vulnerabili și tind să cadă pradă presiunii lor negative. Câțiva dintre ei se ascund în băncile din clasă și refuză să iasă în pauze. Alții joacă teatru pentru a ieși în evidență. Ca să fie și mai rău, lipsa de siguranță, de regulă, duce la un comportament și la obișnuințe autodistructive – de pildă, fumatul, consumul de droguri sau alcoolul.
Fetele au temeri mult mai mari decât băieții (chiar dacă au mai multe așteptări) din mai multe motive:
– prejudecățile conform cărora fetele trebuie să se descurce și să fie foarte, dar foarte slabe și frumoase. Cu toate acestea, viața se dovedește la fel de grea și pentru băieții care trebuie să fie mari sportivi.
– fetele se maturizează mai repede decât băieții cu aproape 2 ani (inclusiv în ceea ce privește aspectul fizic). Acest lucru le obligă să se descurce cu problemele legate de popularitate, sexualitate și aspectul fizic înainte să fie pregătite pentru asta.
– s-ar putea ca fetele să aibă o imagine neclară despre importanța realizărilor. Deși li s-a spus că realizările sunt valoroase, unora le este teamă că nu vor fi plăcute sau acceptate, mai ales de băieți, dacă vor părea prea deștepte sau prea descurcărețe (în special în domenii ca matematica, știința sau tehnologia).
Dacă adolescentul tău nu reușește să își recapete respectul de sine și dacă, de ceva timp, este neîncrezător în propriile puteri, s-ar putea să aibă nevoie de ajutor suplimentar. Nu e o rușine să meargă la un expert sau să discute cu un psiholog. Este de folos, mai ales dacă are probleme cu drogurile sau alcoolul, dacă suferă o depresie destul de puternică sau dacă are o dietă nesănătoasă și haotică. Mulți adolescenți vor reuși să depășească această situație neplăcută dacă vor avea un sprijin potrivit și timp suficient.
Încrederea în sine apare în urma experiențelor trăite, a eșecurilor și a lecțiilor învățate. Pentru a stăpâni respectul de sine contează cât de bine se descurcă tânărul adolescent într-o anumită privință și cât de importantă este aceasta pentru el.
De exemplu, dacă un tânăr este un tânăr căruia îi plac matematica şi sportul, dar nu are o viață socială prea dinamică, s-ar putea să se simtă dezamăgit că nu iese prea des în oraș.
Dacă pentru acesta, prieteniile și viața socială contează mai mult decât faptul că se descurcă cu problemele de matematică sau că este un bun sportiv, lipsa unor amici îi va provoca stări negative. Dacă se mulțumește cu matematica și cu statutul de bun sportiv, atunci nu va da prea multă importanță prieteniilor și nici nu va simți lipsa unor ieșiri captivante.
Iată cele mai bune modalități de a insufla copilului tău încrederea în sine:
Oferă-i ocazii pentru mari reușite. Experiențele de succes redau încrederea în forțele proprii. De aceea, ca părinte, trebuie să îl împingi spre succes, punându-l în situații din care știi că va ieși cu bine, dovedind astfel cât de puternic este.
Încurajează-l să aibă diferite activități, să joace baseball, să urmeze cursuri de muzică. Îndeamnă-l să facă orice îi face plăcere și știi că îl ajută să se dezvolte. Încearcă să nu îi împui sporturi care nu îi plac și care ar putea să îl facă să se simtă stingherit. Convinge-l să îmbine activitățile la care este bun cu cele la care nu se pricepe încă, tocmai pentru a-l ajuta să se descurce în toate. Îl poți implica și în responsabilitățile familiei (să tundă iarba, să pună în dulap farfuriile etc.)
Capacitatea adolescenților de a avea încredere în sine vine și dintr-o iubire necondiționată, sinceră, care îi ajută să se simtă în siguranță. Iar această siguranță le dă încredere în forțele proprii și curajul de a-și rezolva singuri problemele. Copilul tău, ca toți ceilalți de altfel, va fi nevoit să învețe de la tine sau de la alții să facă ață unor situații dificile.
Vorbește cu el despre ce îl frământă. Ascultă-i temerile.
Încurajează-l. Aprecierea contează foarte mult, mai ales când vine din partea celor pe care îi iubim și îi stimăm cel mai mult. Admirația pe care i-o arăți copilului tău îl va ajuta să capete încredere în sine. Aprecierile trebuie să vină din suflet.
Ai răbdare. Încrederea se dobândește în timp. Nu ne naștem cu ea, o căștigăm abia după un șir lung de eșecuri, pierderi și neîmpliniri. O dobândim odată cu experiența.
Isabelle Perianu
Sursa foto: