Cum îngrijeşti un ten prea gras sau dimpotrivă, unul prea uscat?

Puține dintre noi avem tenul perfect. Dacă avem grijă și respectăm anumiți termeni cu siguranță putem să îi îmbunătățim aspectul. Condiția tenului se schimbă de la zi la zi și de la anotimp la anotimp.

Dacă învățăm să ne recunoaștem tipul de ten și diferitele fenomene care ar putea să îi influențeze starea, vom putea să alegem corect îngrijirea necesară fiecarui tip. În continuare, voi indica anumiți pași care ar trebui respectați când aveți de-a face cu un ten gras sau un ten uscat.

Pentru cele ce se confruntă cu un ten gras, e important să știe de unde pornește problema. Uleiurile produse de organism ajută la sănătatea pielii noastre. Dar dacă glandele sebacee elimină prea mult, atunci te poți trezi cu tenul gras, mai ales pe zona T, cu pori măriți și eventual cu acnee. Cu siguranță nimeni nu își dorește acest lucru, de aceea trebuie să ne ajutăm de anumiți pași ca să controlăm secreția de sebum.

Dacă ai ten gras, cel mai important lucru este curățarea sau demachierea feței de cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara. Este esențial să elimini impuritățile, urmele de machiaj și să lași porii să respire. Chiar și dimineața, nu uita să te speli pe față, pentru că și în timpul nopții se acumulează murdărie.

Recomand folosirea unei soluții de spălare, cât mai blândă cu tenul. Dacă vei folosi o soluție agresivă, va cauza secreția de sebum. De asemenea, fii delicată cu mâinile și spală-te cu apă călduță, niciodată fierbinte sau rece ca gheața.

Ar trebui să alegi o soluție de spălare care să conțină peroxid de benzoil, acid salicilic, acid glicolic, sau acizi beta-hidroxi. S-ar putea să trebuiască să încerci diferite produse până ajungi la cel care va fi exact ceea ce îți trebuie tenului, dar încearcă să râmăi la acel produs odată ce l-ai găsit. Dacă vei încerca foarte multe produse într-o perioadă de timp prea scurtă, riști să îți iriți tenul gras și mai tare.

Dacă simți ca ai nevoia de o curățare în profunzime, recomand folosirea unei loțiuni tonice astringente, dar care nu conține alcool. Întotdeauna verifică ingredientele produsului, nu numai ce specificații sunt pe etichetă. Poți învăța ingredientele iritante, căutându-le pe internet și apoi le vei verifica în magazin. Dar încearcă să aplici această loțiune numai pe zonele grase, de obicei, pe frunte, nas și bărbie.

Pentru hidratarea tenului gras, recomand folosirea zilnică a unei creme ușoare, fără uleiuri. Orice tip de ten trebuie hidratat, nu este o excepție în acest caz. La atitudinea ta, poți folosi și o mască sau un exfoliant. Dar ține seama să le folosești doar din când în când, o dată sau maxim de două ori pe săptămână, pentru ca altfel poți usca pielea. Pentru retușări pe timpul zilei, poți folosi foițe matifiante. Cu ajutorul lor, poți controla secreția de sebum și tenul tău gras nu va fi inestetic.

Tenul uscat poate fi foarte inconfortabil și deloc atractiv. Deseori acesta se prezintă cu zone roșii sau uscate și poate fi sensibil. Tenul uscat este deseori ereditar sau cauzat de factori externi, cum ar fi vântul sau soarele puternic. Recomand folosirea unei soluții de spălare blândă și cremoasă și nu mai mult de două ori pe zi. Poți folosi o loțiune tonică hidratantă, ca un spray reconfortant, din ingrediente naturale, cum ar fi apa de trandafiri.

Hidratarea cu o cremă mai grasă va ajuta cel mai mult un ten uscat. Pe timp de zi poți alege o formulă ceva mai ușoară, dar pentru noapte trebuie să aplici o cremă bogată în agenți de hidratare. Un ingredient folositor este AHA, sau acid alpha hidoxi, care va ajuta în eliminarea pielii moarte, uscate, în vreme ce celulele noi vor fi și ele hidratate.

De asemenea, pentru zi, folosește o cremă cu SPF, pentru a te proteja de razele solare. Exfolierea este foarte importantă pentru tenul uscat, deci recomandarea este să utilizezi un scrub cel puțin o dată pe săptămână.

Fiecare tip de ten are nevoie de o anumită îngrijire. Cu atenție și urmând acești pași, vei putea să găsești soluția perfectă pentru a avea grijă de tenul tău gras sau uscat. Poate să dureze un timp până vei observa diferența și tenul tău se va adapta ritualului de îngrijire. Dar o soluție există și cu siguranță dacă vei avea grijă să respecți cerințele tenului tau, vei vedea cum rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor tale.

Şeila Metmecea

Surse foto:

funtrublog.blogspot.ro

en.hairdresser-models.eu