Deschiderea propriei afaceri în domeniul culinar se poate transforma într-un job creativ şi distractiv. Cu siguranţă nu este o afacere plictisitoare deoarece vei avea tot timpul obiective noi de atins. Spre deosebire de job-ul de bucătar, a fi proprietarul unui restaurant nu presupune o diplomă de specializare. În ciuda acestui fapt, trebuie să te documentezi foarte bine dacă vrei ca afacerea ta să aibă succes.
În primul rând trebuie să te gândeşti cum începi. Vrei să cumperi un loc deja existent, o franciză sau vrei să deschizi un restaurant nou? Un restaurant propriu va părea probabil mai confortabil şi va fi conform propriilor dorinţe, pe când o franciză, deşi îţi va aduce o vizibilitate rapidă, presupune nişte costuri mari şi nişte reguli de urmat.
Locaţia restaurantului este un element vital. Cât de circulată este zona, ce fel de persoane frecventează acest loc, cum sunt vecinii, este un loc rău famat, este o zonă accesibilă, centrală sau se află la periferie? Locaţia este aleasă în funcţie de clientela pe care o doreşti. În general, este recomandat să fie un loc populat, unde traficul să fie lejer. Ai nevoie însă şi de un loc de parcare generos.
Trebuie să îţi stabileşti un plan de afaceri pentru a primi o sponsorizare. Stabileşte obiectivele principale, strategia de implementare, cât şi bugetul.
Trebuie să gândeşti practic. Cel mai importantl loc este bucătăria, care trebuie să fie încăpătoare, apoi sala de mese. Apoi, nu uita de băi, acestea nu trebuie să fie foarte mari, dar nu te limita la doi metri pătraţi, pentru că asta va crea o imagine neplăcută.
Numele restaurantului este foarte important. Poţi să îl alegi în funcţie de specificul restaurantului (mexican, chinezesc) sau poate fi o combinaţie inteligentă de cuvinte/litere astfel încât să fie uşor de reţinut.
Trebuie să te asiguri de calitatea ridicată a ingredientelor. Alege cu grijă furnizorii şi asigură-te că produsele sunt proaspete.
Mare atenţie la meniu! Mâncarea este excelentă însă, ca orice produs, aceasta trebuie prezentată într-un mod cât mai original. Alege un design simplu pentru meniu, astfel încât să fie uşor de studiat dar să exprime creativitate.
Ambianţa: în funcţie de specificul localului trebuie să te gândeşti serios la decor, lumină, muzică şi la uniforma angajaţilor.
Angajaţii: trebuie să fii foarte selectiv şi foarte atent cu cei pe care îi angajezi. Bucătarul este evident elementul cheie, apoi chelnerii şi cei de la recepţie care trebuie să aibă un comportament impecabil.
Trebuie să te gândeşti la un anumit tip de asigurare. Restaurantele sunt locaţii predispuse unor accidente neplăcute.
Angajează un bun contabil care să ţină la zi toate încasările şi costurile. Deşi eşti entuziasmat de angajaţii tăi, problemele cu nota de plată sunt frecvente în acest domeniu.
Social Media: menţine o legătură constantă cu actualii şi cu potenţialii clienţi.
Puţin brand-ing este întotdeauna binevenit.
Îţi urăm succes!
Cristina Mîrzoi
Surse foto: