Este posibil ca omul să se educe individual, fără ajutor sau sprijin din partea celorlalţi? Răspunsul ni-l dau cei care au schimbat în bine societatea în care astăzi trăim. Nume precum Abraham Lincoln, Alexander Graham Bell, Walt Disney, Chuck Yeager, sau Steve Jobs sunt personalități puternice care s-au autoeducat, folosind acest as în proiectele lor.
Unii nu au mers la școală, în timp ce alții nu au mers mai departe de liceu, dar prin eforturi proprii, au excelat. Ei sunt exemplele pe care trebuie să le admirăm și să le urmăm.
Oamenii au nevoie de educație pentru a răspunde prompt cerințelor societății. Dar cum societatea evoluează într-un ritm accelerat, provocând schimbări majore, omul trebuie să se adapteze și să învețe permanent. Educația se realizează cu participarea altora, autoeducația se realizează prin sine însuși. Între aceste două procese complexe există un raport de complementaritate, ambele necesită din partea subiectului eforturi intelectuale intense.
Sub influența mediului, educația oamenilor se perfecționeză, iar aceștia se desăvârșesc în calitatea lor de ființe sociale. În cadrul acestui proces, un rol important îl are efortul propriu de însușire a unor calități și a unor trăsături pozitive. Acest proces este cunoscut sub numele de autoeducație și nu este destinat persoanelor care nu depun un minim efort pentru a învăța lucruri noi. El este destinat fie celor care vor să își îmbogățească bagajul personal de cunoștințe, fie celor care vor să performeze în domeniul în care activează.
Timpul este elementul cel mai necesar în acest proces. O persoană care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână și în plus mai are și o familie de întreținut, nu va mai beneficia de timpul de care are nevoie pentru autoeducație. Voința este cea care te poate impinge să găsești răgazul necesar. Poate în timpul pauzei de masă sau seara, după ce toți ceilalți au adormit.
Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru început este să iei o foaie de hârtie și să îți notezi punctele forte și punctele slabe care să te reprezinte în totalitate. Nu fi prea indulgent, pentru că nu vei rezolva nimic mințindu-te. De exemplu dacă ești pasionat de istorie, dar nu cunoşti decât lucruri de bază, poți apela la o bibliotecă, este resursa nesecată care îți va oferi mereu alternative și soluții. Biblioteca este locul unde mereu vei găsi răspunsuri.
Îți vei spori cunoștințele și punând întrebări, fiind un mod de a deschide uși noi în calea procesului tău de învățare.
Cititul, scrisul, vorbitul, ascultatul sunt modalități excelente de a avansa și de a învăța necontenit. Dorința de a învăța mereu lucruri noi, generează o bună dispoziție, ce vine din interior, sentimente de satisfacție, de bogăție intelectuală, morală. Atunci când intervine autoeducația, putem găsi posibilitatea de a avea succes, dincolo de cele mai îndrăznețe vise ale noastre.
Ianula Gioga
Surse foto: