Cum îți descoperi potențialul creativ?

Creativitatea se află în fiecare dintre noi. Simți că nu ai imaginație? Sau că pur și simplu nu ai idei pe moment? Ți se pare că nu poți să gândești creativ și te simți neinsiprat? Este normal, dar nu trebuie să îți pierzi speranța că înăuntrul tău nu se află nici un dram de creativitate. Totul este să te decizi să faci ceva asupra acestui aspect și să profiți de orice idee ți-ar veni în minte.

Creierul este locul unde creativitatea se dezvoltă și ca orice mușchi din corpul nostru, are nevoie de exercițiu. Citește o carte, fă un rebus, participă la o dezbatere. Evită activitățile ce nu necesită antrenament cerebral, cum ar fi să stai lipit de ecranul televizorului sau calculatorului pe durate lungi de timp.

Vei vedea cum aceste activități nu te ajută deloc la dezvoltarea potențialului tău creativ și că mai bine te angajezi în alte lucruri, mult mai interesante.

Din nou, citește și tot citește. Nu degeaba ne obligau părinții să citim cât mai multe cărți când eram mici. Cărțile sunt surse esențiale de creativitate și ajută creierul la dezvoltarea sa. Sunt o grămadă de idei care se nasc din cărți și nu numai. Ziarele, revistele, site-urile de internet și broșurile conțin multe informații folositoare pentru oricine și pe toate gusturile.

O altă modalitate folositoare este să asculți zilnic muzică clasică. Poți face asta când ești angajat în alte activități, ca muzică de fundal. Deși nu este încă dovedit științific că muzica clasică are mari beneficii asupra creierului uman și acumulării de cunoștințe, tot este o metodă bună de a te culturaliza. Astfel, urechile tale poate lua o pauză și se pot relaxa prin câteva simfonii.

Dacă nu ești un împătimit al muzicii, poți pur și simplu să îți găsești un loc în căminul tău unde este liniște totală. Nimic nu ajută mai mult decât liniștea. Te relaxează și eliberează de toate gândurile vieții cotidiene, și te ajută să îți asculți ideile în profunzime. Fii pregătit cu un pix și o foaie pentru a nota tot ce îți trece prin minte.

Ideile pot să apară oricând, când speli vasele sau când ești blocat în trafic. Este important să fii pe poziție când apar. Cel mai simplu lucru poate să îți aducă o idee nouă: o bătrână trecând strada sau un copil alergând.

Dacă te afli singur afară, poți încerca să iei cu tine un dicționar și să îl frunzărești cu ochii închiși. Oprește-te la o pagină aleatorie și citește primul cuvânt pe care îl vezi. Apoi încearcă să folosești acel cuvânt într-un mod creativ.

Scrie sau desenează tot ce îți trece prin minte. Poți să mai încerci să scrii cuvinte aleatorii pe bucățele de hârtie și să le pui într-un bol. Scoate cuvintele unul câte unul și încearcă să le folosești într-un mod creativ. Folosește un  cronometru dacă ți se pare mai antrenant.

Poți de altfel să faci colaje cu poze din reviste și ziare. Ce îți spune o anumită imagine? Ce îți provoacă? Dacă trebuie să scrii, nu e nevoie să te corectezi. Scrie tot ce ai pe suflet până nu îți mai rămâne nimic de zis și numai atunci e momentul să revezi ce ai făcut și să faci corecturi și restructurări.

Dacă ai probleme cu originalitatea, încearcă să scrii o poveste cu personajele tale preferate dintr-o carte sau un film. Dacă e o dramă, transformă acțiunea într-o comedie și vice-versa.  E nevoie să spun că posibilitățile sunt nelimitate?

Păstrează un jurnal. Este locul în care poți să îți înregistrezi gândurile și însemnările. Lipește poze și articole în el. Pur și simplu eliberează-te și fă orice îți dorești. Nu trebuie să îți fie frică că ai greșit sau că nu eşti destul de creativ.

Vei vedea că dacă faci orice îţi provoacă fericire, rezultatele vor fi pe măsură. Cea mai mare greșeală este să te limitezi și să crezi că lumea te va judeca. Mergi pe premisa că măcar încerci și nu te oprești acolo. Doar o viață avem de trăit.

Să zicem că vrei să te apuci de actorie și urmezi un curs, dar profesoara îți spune că nu este pentru tine și ar fi mai bine să încerci altceva. Și ce? Nu trebuie să te oprești aici dacă o ușă ți se inchide. Mai mult ca sigur ți se va deschide alta. Nu te opri din încercat, învață din lucrurile trecute și mergi mai departe! Atâta timp cât ești fericit și îți place ceea ce faci, vei vedea cum îți vei construi singur succesul.

În cele din urmă, împărtășește-și munca. Cel mai rău lucru în afară de lipsa de inspirație este ca oamenii să nu îți vadă arta, din frica de a nu ști ce vor zice ceilalți. Familia și prietenii vor fi primii care te vor susține indiferent, dar și străinii, care vor putea să cunoască mai bine munca ta.

Caută pe internet iubitorii de artă, literatură, film, teatru, sau orice domeniu creativ care te atrage. Sunt o mulțime de site-uri și forum-uri pline de oameni care îți împărtășesc pasiunea. Poți chiar să înființezi tu un grup. Fii deschis asupra criticii constructive.

Nu pune la suflet și ia totul obiectiv. Poți să îți dezvolți spiritual creativ foarte mult dacă asculți feedback-ul altor persoane de profil. Te pot ajuta să îți diminuezi părțile slabe și să îți conturezi punctele tari.

Tot ce trebuie să faci, spre a pune la încercare potenţialul creativ, este să te angajezi în activități potrivite, care stimulează gândirea. Ideile sunt peste tot. Trebuie doar să înveți să le stăpânești și să le folosești în cel mai creativ mod posibil. S-ar putea să ți se pară greu la început, dar vei vedea că ideile vor începe să curgă. Succes!

Dacă ai şi alte metode de stimulare a creativităţii te invităm să ni le împărtăşeşti!

 Şeila Memetcea

Surse foto:

imindmap.com

mindmapinspiration.com