Cum îţi influenţează muzica afacerea?

Cu siguranţă ai intrat în diverse magazine de haine şi ai fost absorbit de o melodie de pe fundal, sau, în timp ce luai cina într-un restaurant, ai fost fascinat de muzică şi chiar te-ai trezit fredonând versurile.

Cercetătorii au demonstrat că majoritatea clienţilor tind să facă mai multe achiziţii când sunt expuşi la muzică. Uneori oamenii, deşi nu au niciun interes să cumpere ceva, intră într-un magazin sau revin datorită atmosferei. În fucţie de specificul produselor comercializate se alege şi un anumit gen de muzică, de exemplu, în cazul unui magazin de haine casual sau sport alegi muzica pop sau hip hop, iar dacă deţii un magazin cu produse de lux cea mai bună alegere este muzica clasică sau jazz-ul.

Genul de muzică depinde în mare parte şi de target-ul tău, aşadar majoritatea magazinelor cu produse scumpe optează pentru muzica clasică, ambientală sau jazz. Dacă este vorba despre o cafenea sau un bar, trebuie să alegi muzica în funcţie de clientelă, pentru a le oferi un mediu cât mai plăcut şi care să te diferenţieze de celelalte localuri.

La un cabinet stomatologic pacienţii sunt timoraţi, prin urmare puţină muzică ambientală le va ridica moralul. La salonul de frumuseţe sau la spa, clientele simt nevoia să se relaxeze, deci poţi încerca muzica chill-out sau trip-hop-ul. Dacă ai un magazin de antichităţi apelează la celebrele oldies but goldies.

Studiile au demonstrat şi că prezenţa muzicii la locul de muncă are un rol important în creşterea performaţelor angajaţilor. Muzica reduce stresul şi depresia, oferind o stare de bună dispoziţie. Mai jos, sunt câteva sfaturi utile în alegerea genul de muzică potrivit afacerii tale.

Muzica nu trebuie să fie în centrul atenţiei. La fel ca în filme, trebuie să o păstrezi pe fundal, să fie o prezenţă subtilă.

Volumul depinde de genul de clienţi. Dacă magazinul este destinat persoanelor tinere, volumul tare nu este un impediment, dar de cele mai multe ori se recomandă volumul mediu pentru persoanele peste 25 de ani, pentru a nu deranja şi a influenţa procesul de cumpărare.

Muzica funky la volum mai scăzut poate crea un spaţiu călduros şi vesel, dar trebuie să ai grijă ca volumul să nu fie prea mic astfel încât să se audă conversaţiile dintre clienţi. Majoritatea clienţilor vin de regulă cu o prietenă sau chiar cu mai multe şi este ciudat să se audă vorbind fără muzică de fundal.

Muzica prea antrenantă poate deveni obositoare, la un moment dat, mai ales dacă cineva aşteaptă să plătească la o coadă mai lungă. Muzica lentă sporeşte starea de calm şi oamenii simt că pot petrece mai mult timp în magazin.

Atunci când ai un client în aşteptare la telefon, dacă foloseşti o melodie vei fi surprins cât de mult vor aştepta pentru a le răspunde.

Dacă vrei să îţi motivezi angajaţii poţi încerca să personalizezi muzica. Ţine cont de preferinţele lor muzicale. Ai putea să incluzi în playlist o piesă preferată de-a lor, pentru că acest lucru o să-i bucure şi vor munci cu spor.

Muzica este asociată cu brandul tău, aşadar clienţii îşi vor aminti cu uşurinţă de produsele tale atunci când vor asculta, din întâmplare, o piesă la radio sau la TV.

Există mai multe site-uri care oferă servicii muzicale pentru diverse afaceri (magazine, restaurante, saloane de frumuseţe, săli de sport, pub-uri sau cabinete medicale) cum ar fi moodmixes.com sau prsformusic.com. Încearcă-le!

Cristina Mîrzoi

Surse foto:

devianart.com