Cum îți protejezi ochii în fața computerului?

De la simpla privire a unui străin până la folosirea zilnică a calculatorului în timpul orelor de muncă, ajungi să simți nevoia unor clipe de odihnă pentru ochii tăi. Oferă-ți o clipă de răgaz ție și ochilor tăi. Iată câteva trucuri pentru a-i putea proteja.

Poziția ideală

Atunci când ai de lucru în fața calculatorului, ideal ar fi să încerci să îți aranjezi ecranul calculatorului într-o poziție cât mai confortabilă, dar nu foarte aproape de ochi. Cea mai comodă situație pentru ochi este să îți poziționezi computerul astfel încât să privești în jos câțiva centimentri.  Distanța ideală între ochi și monitor este de cel puțin 50 de centrimetri. Pentru a citi un scris mic nu este nevoie să te apropii de ecranul calculatorului, ci poți mări fontul.

De asemenea, încearcă să reduci reflecțiile și lumina de la ferestrele din jurul tău. Acestea îți îngreunează vederea și fac scrisul mai puțin vizibil. Stinge ecranul pe care îl folosești și verifică înainte de a te apuca de treabă dacă se reflectă vreo lumină în el.

Fă exerciții pentru a-ți relaxa mușchii ochilor

Există numeroase exerciții pentru relaxarea mușchilor ochilor, unele la care chiar nu te-ai fi gândit. Poți face inclusiv grimase, folosindu-ți ochii în timp ce îți ții capul într-o poziție cât mai dreaptă. Încearcă să zâmbești cu pomeții. Îți poți mișca ochii în sus și-n jos, la stânga și la dreapta într-un ritm lent, fără a obosi.

Toate aceste exerciții sunt importante, mai ales atunci când ești la birou și nu îți poți lua o mică pauză de somn. Desigur, ai putea atrage atenția celorlalți prin mișcările ușor ciudate, dar pentru a evita acest lucru te poți rupe de realitate și de ceilalți.

Dacă ți-e greu, te poți izola câteva secunde pe terasa sau de holul biroului. Mai simplu și mai la îndemână este să închizi ochii, ori de câte ori simți că ai obosit. Încearcă să clipești mai des și să caști; vei reuși să lăcrimezi și astfel vei face să dispară usturimea ochilor.

Fă pauze dese în timp ce stai în fața calculatorului

Nu uita să mai și pleci din fața calculatorului. Fă pauze scurte și dese. Ieși pe terasă, bea un suc, stai de vorbă cu o colegă. Pleacă de lângă calculator cel puțin câte zece minute la interval de maximum o oră. Poți folosi, de asemenea, și un ecran protector sau folii speciale.

Odihnește-te

Contează mult să îți acorzi o clipă de răgaz chiar și atunci când crezi cu tărie că nu îți poți permite. Încearcă totuși să o faci, indiferent de oră, loc sau situație. Este importantă pauza pe care o iei atât pentru ochi, cât și pentru minte și întreg corpul.

Un somn liniștit îți va relaxa ochii. Încearcă, dacă ai ocazia, să dormi la prânz chiar și câteva minute (aproximativ 30-45 de minute). Acele ore de relaxare se vor aduna într-un final și îți vor controla limpezimea văzului, a întregului chip.

Îngrijește-ți periodic pielea din jurul ochilor

Pielea din jurul ochilor are și ea nevoie de îngrijire și de hidratare pentru a nu se usca sau deteriora în timp. Dacă vei avea grijă în mod periodic de pielea din jurul ochilor, vei obține senzația de prospețime, o privire mai limpede și mai luminoasă.

Isabelle Perianu