Cum ne influenţează animalele de companie sănătatea?

Înainte de a decide în privinţa unui animal de companie, este necesar să te informezi cu privire la posibilele influenţe asupra sănătăţii tale. În timp ce efectele pe care le au animalele asupra stării psihice sunt miraculoase, cele asupra organismului sunt diversificate. Ca de obicei începem cu veştile bune:

1. Deţinătorii de animale de companie merg mult mai rar la medic; este rezultatul unui studiu realizat de specialiştii australieni.

2. Hipertensiune. S-a stabilit că statul în preajma unui căţel sau a unei pisici, ajută la reducerea tensiunii arteriale.

3. Longevitate. Cei cu animale de casă au şanse mult mai ridicate să aibă o viaţă lungă.

4. Structura oaselor. Studiile demonstrează că cei din preajma animalelor prezintă o creştere a densităţii oaselor şi o vindecare mult mai rapidă a rănilor, la nivelul oaselor şi muşchilor.

5. Rezistenţa la alergii. Copiii care au o pisică sau un câine au un sistem imunitar mult mai bine pus la punct şi mai puţine şanse să capete o alergie. Acest lucru se verifică mai ales în cazul în care copilul are o vârsta mai mică.

6. Obezitate. De asemenea copii care cresc alături de un câine prezintă un risc mai mic de obezitate datorită efortului zilnic.

7. Menţinerea în formă. Plimbările zilnice cu câinele sunt benefice pentru organism, indiferent dacă eşti o persoană activă sau nu.

8. Fumatul. Unele persoane au renunţat la fumat fiind convinşi că acest obicei îi dăunează micului prieten.

Dezavantajul unui animal de casă constă în bacterii, paraziţi, ciuperci şi mircrobi, pe care simpaticele necuvântătoare le pot trasmite stăpânului. Cele mai afectate sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit: copiii şi femeile însărcinate. Căţeii sunt posibile surse de căpuşe purtătoare de boli, dacă nu sunt îngrijiţi corespunzător. Bolile se pot trasmite prin zgârieturi, muşcături sau contactul cu saliva sau fecalele animalului. Una dintre cele mai frecvente probleme este rabia(turbarea). Pentru a evita astfel de cazuri este necesar ca animaluţul să fie îngrijhit într-un mod corespunzător, din puct de vedere igienic. De asemenea, nu uita de vizitele la veterinar- este recomandat un control de rutină o dată la câteva luni. Ataşamentul faţă de animăluţul de companie nu trebuie să se manifeste doar prin joacă şi îndeplinirea unor nevoi primare, ci şi prin grija faţă de sănătatea acestuia.

Cristina Mîrzoi

Sursă foto: busymommymedia.com