Slăbește sănătos folosind crononutriția

A venit vara și odată cu ea a început și sezonul curelor. Pentru că toată lumea vrea să arate bine atunci când se duce la plajă sau la piscină, începem să ținem tot felul de diete, majoritatea nesănătoase pentru corpul nostru. Dietele drastice oferă rezultate pe un timp scurt, însă ele nu sunt deloc benefice corpului nostru, de aceea este recomandat ca atunci când urmăm o dietă să ținem seama de sfaturile unui nutriționist. Din acel moment, lupta cu kilogramele în plus va deveni o joacă de copii. Unul dintre cei mai de seamă nutriționiști din România este prof. Dr. Gheorge Mencinicopschi, membru al Institutului de Cercetări Alimentare și autorul a numeroase articole științifice și cărți de specialitate, cea mai recentă carte a sa fiind colecția „Și noi ce mai mâncăm?” care cuprinde un număr de șapte volume.

Slăbește sănatos folosind crononutriția

Cine a zis că trebuie să te infometezi pentru a slăbi? Dr. Menci ne oferă soluția ideală de a slăbi într-un mod săntătos folosind crononutriția care are în vedere consumul de alimente în funcție de perioada de timp, zi, lună, an. Crononutriția înseamnă mai mai mult decât o dietă, crononutriția este un stil nou de viață, un stil cu totul nou de a mânca în  funcție de ritmul natural al corpului și în funcție de anumite perioade ale timpul. Deși nu ai crede, corpul uman este aliatul nostru în lupta cu kilogramele, important este să știm ce, cum și când anume să mâncăm. Corpul uman secretă anumite substanțe al căror scop este acela de a descompune diversele tipuri de alimente într-un mod sistematic și echilibrat. De aceea, a mânca fructe la micul dejun sau paste la cină nu este tocmai sănatos. Corpul nostru funcționează asemeni unui ceas, el are nevoie de anumiți nutrienți în anumite momente, iar în momentul în care el nu are nevoie de respectivii nutrienți, îi stochează și îi transformă în kilograme în plus de care toată lumea fuge. Spune dr. Menci,  omul nu poate fi mereu egal cu sine însăși în timp, atât în decursul unei zile, cât și al unui an. Oamenii se supun unor bioritmuri zilnice, lunare și anuale. Unii dintre noi avem un bioritm diurn, adică suntem activi în prima parte a zilei, ne trezim dimineața, avem energie și performanță fizică, și mentală în această perioadă. Alții au un bioritm nocturn, se trezec greu dimineața și au randament maxim  în a doua parte a zilei. La fel, performanțele noastre variază în decursul anului. Ne simțim mai bine în anumite anotimpuri… da, să recunoaștem, sunt luni în care ne simțim mai rău și luni în care ne simțim mai bine. Însăși alimentele pot fi împărțite în diurne și nocturne. Printre alimentele diurne se numără oul, portocalele, roșiile, morcovii, mazărea, fasolea, carnea, afinele, căpșunele, iar printre alimentele nocturne care pot fi consumate și seara se găsesc: andivele, conopida, varza, țelina, ridichile, cartofii, peștele, merele, perele, bananele, nucile, migdalele.

Tic-tac, tic-tac…a venit vara. Tu ce mănânci?

În această perioadă a anului, bioritmurile celulare se intensifică, iar energia se amplifică.

Rosu este culoarea asociată acestui anotimp, iar organele care trebuie susținute sunt inima și intestinul subțire. De aceea, este perioada în care trebuie să consumăm cât mai multe alimente în stare crudă, evitându-se fierberea. Iată de ce nu este indicat consumul de carne, nici chiar sub forma îndrăgitului grătar.

În această perioadă trebuie să acordăm întâietate aromelor naturale prin consumul de alimente condimentate cu mentă (efect răcoritor), busuioc (tonifiant), salvie și oregano (stimulante). Trebuie, de asemenea, sporit consumul de apă oligominerală naturală, la care se adaugă puțină zeamă lămâie mai ales în perioada caniculară.

Carnea albă și peștele preparate la abur și însoțite de legume vor echilibra într-un mod sănătos dieta de vară. Cereala verii este secara. Spre mijlocul verii, stomacul  este organul cel mai solicitat și de aceea se recomandă în mod special creșterea consumului de fructe și legume apoase.

Roșia răspunde în mod ideal acestei solicitări, dar și ardeii, ceapa verde, fasolea verde, dovleceii, castraveții, salata verde, țelina, mazărea verde, vinetele, piersicile, perele de vară, nectarinele, pepenele, prunele, smochinele crude. În ultima parte a verii apar: porumbul de fiert, ciupercile (mânătărcile), cartofii dulci (batate), dudele, perele de vară (William). Acum se poate consuma și orezul, de preferință integral sau prefiert (neaglutinant cu bob lung), orezul ancestral, parfumat, BASMATI, orezul sălbatic.

Tot în această perioadă se poate consuma lăptisorul de matcă, deoarece acum își manifestă cel mai bine calitățiile tonifiante. Afinele, apar în acest sezon, au calități deosebite și în prevenirea unor probleme digestive (diaree, toxiinfecții alimentare) de care ne lovim  frecvent în anotimpul canicular.