Cum pregătești ouăle de Paști

Ne mai despart câteva zile de sărbătorile pascale, de aceea ne-am gândit să venim în ajutorul vostru cu sfaturi în ceea ce privește decorarea ouălor de Paști.

Ideea stă în felul următor: să privim coaja de ou ca și cum ar fi o coală de hârtie, pe care o putem decora precum vrem.  Cu puțină imaginație, vom putea crea adevărate opere de artă.

În primul rând, plasați ouăle într-o oală suficient de mare pentru a le putea fierbe, într-un singur strat. Adăugăți apă rece până când aceasta trece de nivelul ouălor,  cu 1-2 cm.

Dați focul la flacăra cea mai mare până la fierbere. Folosiți ierburi sau vopsea din comerț pentru colorarea acestora.

Următorul pas, luați oala de pe foc, acoperiți-o cu un capac.

Lăsați ouăle în apa caldă, 15 minute pe cele mai mari, 12 minute pe cele medii și 18 minute pe cele foarte mari. Prin această metodă, ouăle se gătesc ușor în apa fierbinte, minimizând șansele ca acestea să se spargă.

Scurgeți imediat apa și serviți-le calde. Pentru a le putea depozita în frigider trebuie să le răciți complet într-un jet continuu de apă rece sau puneți-le într-un bol cu mai multe cuburi de gheață.

Eliminarea „inelului verzui”. Această decolorare inofensivă, dar inestetică, care, uneori, se face pe gălbenuşuri este rezultatul unei reacţii între sulful din albușul de ou şi fierul din gălbenuș.

Ea apare atunci când ouăle au fost fierte prea mult timp, sau la o temperatură prea mare. Metoda noastră – ouă gătite în apă caldă, nu fierbinte, apoi răcirea imediată – minimizează acest lucru.

Ouăle foarte proaspete pot fi dificil de decojit. Pentru a asigura o decojire rapidă, cumpără-le și pune-le în frigider timp de o săptămână, până la 10 zile înainte de gătit. Ouăle peste care a fost adăugată imediat apă rece, se vor decoji mult mai ușor. Răcirea face ca oul să se se separe de coajă.

Cum decojim oul astfel preparat? Loviți uşor oul de o suprafață tare până când coaja este spartă peste tot. Rulați oul între mâini pentru a-l elibera de coajă. Începeți decojirea de la capătul mai mare, în timp ce țineți oul sub un jet de apă rece, pentru a vă ușura mai mult munca.

Timpul de stocare: Ouăle pot fi ținute în frigider, în condiţii de siguranţă, până la o săptămână. Băgați-le la frigider în ambalajul lor original, pentru a preveni absorbţia mirosului. Odată decojite, ouăle trebuie consumate în aceeași zi.

Precauții: Niciodată nu băgați ouă cu coajă în microunde, fiindca pot să explodeze.

Alexandra Ghiță

Sursă foto:

desktop4ipad.com