Foie gras este una dintre cele mai reprezentative reţete ale bucătăriei franţuzeşti. Ingredientul de bază este ficatul de gâscă, sau raţă. Prepararea acestui fel de mâncare necesită multă răbdare, deorece este o activitate extrem de pretenţioasă.
Ingrediente:
pentru 1 kg de foie gras avem nevoie de
600 grame ficat proaspăt de raţă
17 g de sare fină
8 g de zahăr tos
nucşoară
piper
apă rece
1 litru de lapte
3-4 linguri de cognac
Mod de preparare:
Se lasă ficatul în apă rece timp de 30 de minute, după care se pune într-un vas cu lapte rece, la care se adaugă o linguriţă de sare. Este recomandat să utilizaţi mănuşi. Vasul cu lapte se va acoperi cu o folie. Laptele are rolul de a curăţa ficatul de sânge şi alte impurităţi, dar şi de a-l frăgezi. În acest timp în bol se amestecă sarea cu zahărul, piperul şi nucşoara. Într-un alt bol se pune alcoolul. Se scoate ficatul din lapte şi se sterge cu un prosop de bucătărie. Acum urmează partea complicată: îndepărtarea venelor. După, se pune o parte din ingredientele pudră şi jumătate din cantitatea de alcool în interior, după care se aduce ficatul la forma iniţială. Se stropeşte cu alcool partea exterioară. Punem ficatul într-un vas de sticlă, îl acoperim cu folie şi îl lăsăm la frigider, câteva ore, după preferinţe.După ce este scos din frigider, ficatul se şterge, apoi se bagă la cuptor şi se acoperă cu o foaie de aluminiu. Grăsimea rezultată, este îndepărtată cu ajutorul unei strecurători. Peste foaie gras se presară un condiment mai picant (cum ar fi boia) şi un strat subţire din grăsime. După toate aceste procedee, foaie gras se pune la frigider pentru o zi şi se serveşte în maxim 5 zile.
Sursă foto: foodsnobblog.wordpress.com