Cancerul de col uterin este printre principalele motive de îngrijorare a femeilor, fiind o boală care avansează în mare parte asimptomatic și care este depistată de multe ori prea târziu. Singura metoda prin care poate fi diagnosticat la timp este testarea periodică, în special prin testul Babes Papanicolau. România este pe primul loc în Europa ca rata a incidenței acestei forme de cancer și ca rată a mortalității din această cauză.
Ce este cancerul de col uterin si care sunt cauzele lui?
Cancerul de col uterin (denumit și cancer cervical) este o afecțiune care presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat. Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile, cancerul cervical, dacă a fost descoperit într-un stadiu incipient, este curabil în majoritatea cazurilor.
Cea mai frecventă cauză a cancerului cervical este infecția cu HPV (HPV = Human Papilloma Virus), care determină apariția verucilor (negilor), inclusiv a celor genitale și poate determina modificări canceroase la nivelul cervixului uterin. Pe lângă aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat și de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin, printre care diferite mutații care favorizează apariția celulelor anormale.
Care sunt factorii care cresc riscul de cancer cervical?
Apariția cancerului cervical nu este întotdeauna legată de infecția cu HPV. Printre factorii de risc ai cancerului cervical se mai numără și următorii:
• Sistem imun compromis, mai ales femeile cu HIV (virusul imunodeficientei umane care provoacă SIDA);
• Infecția cu virusul herpes hominis tip 2 (herpesul genital, HSV 2)
• Anticoncepționalele orale (pilula contraceptivă, ACO), dacă sunt administrate mai mult de 5 ani
• Parteneri sexuali multipli
• Igiena penisului deficitară la partener
• Fumatul
• Sarcini multiple
• Infecția cu chlamydia
• Istoric în familie de cancer de col uterin
• Debutul precoce al vieții sexuale
• Istoric de boli cu transmitere sexuală (BTS)
Simptome și evoluție
Întrucât cancerul cervical este de cele mai multe ori asimptomatic, acesta poate fi identificat doar prin controale periodice și cu ajutorul testului Papanicolau. Însă, în cazul în care boala este într-un stadiu mai avansat, pot apărea simptome precum:
• modificări semnificative ale ciclului menstrual sau sângerare vaginală
• durere în momentul contactului sexual (dispareunia);
• sângerare a cervixului în timpul contactului sexual sau în momentul inserării diafragmei;
• secreție vaginală anormală, prezentă în cantitate mare și uneori amestecată cu firișoare fine de sânge;
În cazul în care nu este diagnosticat și tratat la timp, cancerul de col uterin se poate extinde la nivelul țesuturilor dimprejur și al vaginului și pot apărea complicații grave.
„În faza avansată a cancerului de col uterin, sunt afectați și ganglionii limfatici și restul organelor pelviene și pot apărea simptome precum: durere pelviană, a membrelor inferioare sau lombară, anemie datorată pierderilor anormale de sânge, fistulă vaginala (comunicare anormală între vagin și rect, respectiv vezica urinară), edem al membrelor inferioare și scădere în greutate (mai multe kilograme in câteva săptămâni, luni).”, detaliază Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.
Pentru prevenția cancerului de col uterin, este foarte importantă repetarea periodică a testului Papanicolau, care crește șansele depistării lui precoce.
Despre Donna Medical Center
Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătății femeilor specializată în depistarea cancerului mamar, precum și în diagnosticarea afecțiunilor ginecologice și endocrinologice.
Pentru mai multe informații vizitați www.donna-medicalcenter.ro, www.facebook.com/donnamedicalcenter și blogul www.cancersan.blogspot.com.
Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, București. Programări online pe www.donna-medicalcenter.ro sau telefonic 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.