Diminețile în care te trezești ca să mergi la job pot să fie de două feluri. Cele în care îți îmbraci obligat profesia, pentru că știi că trebuie să o faci. Seara renunți la ea și pui, din nou, pijamaua nepăsării. Dacă încerci să rememorezi ce ai făcut în ziua respectivă pentru tine, ajungi la concluzia că nu ai realizat mai nimic. Noi îți spunem că s-ar putea să greșești încă de la început, asta pentru că ești convins că muncești doar în beneficiul altora.
Mai există și diminețile optimiste, în care te accesorizezi cu profesia ta, pentru că ai ales-o în urma unor procese îndelungate de căutăre. Te completează, îți dă energie, fiind singura motivație necesară, atunci când te îndrepți spre birou.
Poate că nu este unica ocupație pe care o ai, dar te pasionează, în egală măsură ca și făcutul prăjiturilor, jocul de biliard, pictatul pe pânză, croitul de rochii, cititul sau cântatul la chitară, evenimentele fundațiilor la care asiști activ, călătoriile cu avionul și multe altele.
Toate ocupațiile tale, indiferent de specificul lor se asortează frumos accesoriului tău principal. Și ești un om complex, care nu se înfurie niciodată atunci când primește prea multe telefoane de la serviciu, care nu se simte obosit când adoarme mai târziu pentru că își dedică timpul unor activități prin care se dezvoltă. Un om de care ceilalți au nevoie, indispensabil unei echipe, prin capacitățile de care dă dovadă. Nici nevoie să bei mai mult de o singură cafea pe zi nu ai, pentru că munca nu te istovește.
Ți se par aceastea simple fraze din cărți, sau descrieri pentru stiluri de abordare a profesiei, imaginare, la care majoritatea oamenilor nu ar subscrie?
Atunci, nu ai găsit profesia potrivită pentru tine. Sau nu ai nicio altă pasiune și crezi că orele de după birou sunt menite doar ieșirilor în club, cafelelor anodine cu pseudo-amici, plimbărilor în parc (din nou) cu o altă cucerire de care totuși nu prea îți pasă, dar știi că îți ocupă timpul și nu te mai plictisești.
Cel puțin pentru o vreme, până când vei începe să te plictisești din nou și te vei gândi că ai nevoie de o schimbare majoră: poți migra către alt job, alt domeniu de activitate, fiindcă încă nu știi ce vrei să faci cu viața ta.
Există oameni care și-au transformat pasiunile într-o sursă de venit, altfel spus, într-o profesie clară. Pe de altă parte, mai sunt și acele persoane care visează să trăiască din pasiunile pe care le au, deși meseria lor se situează în cu totul alt domeniu de activitate, de aceea se străduiesc să evolueze împreună cu pasiunile lor, cumva în secret, paralel cu viața profesională.
Unii își aleg pasiunile încă din copilărie și evoluează în performanță, fiindcă știu că ceea ce fac nu va fi înlocuit de altceva sau că ei înșiși nu ar putea face altceva, mai bine. Alții le descoperă mai târziu, dar asta nu înseamnă că este și prea târziu pentru a învăța să facă ceva nou.
Există și oameni care pur și simplu nu au hobby-uri, iar pasiuni cu atât mai puțin. Poate că job-ul lor îi mulțumește pe deplin sau doar nu se simt atrași de altceva, ori nu și-au găsit o vocație, pentru că nu au gândit în termenii aceștia. Pe de altă parte, știu să se complacă, ceea ce unui om pasionat îi vine destul de greu.
Săptămâna aceasta instilulmeu.ro vă propune un joc de imaginație: ce înseamnă să fii profesionist în orice domeniu de activitate pe care îl ai? De ce unii oameni aleg meseria lor în timp ce pe alții, profesia îi alege, ei lăsându-se antrenați în ea, până la identificare?
Vom discuta cu personalități din diferite domenii despre preferințele, capacitățile, valorile lor profesionale, dar vă vom oferi și modele de profesionalism, totodată.
Dacă încă nu aveți o direcție concretă asupra a ceea ce doriți să faceți în viitor și lucrurile par să se vadă în ceață, vom încerca să vă explicăm despre cum să vă dați seama.
Aceasta este săptămâna-melanj: săptămâna în care pasiunile și profesiile se întrepătrund, pentru că doar în felul acesta înțelegem noi armonia.
Adelina Turcu
Surse foto: