Animalele ne aduc multă bucurie şi este cunoscut faptul că au şi efecte terapeutice benefice. Dacă te-ai decis să îţi iei un animăluţ ar fi bine să fii în temă în legătură cu personalitatea şi cu nevoile lui pentru a avea o relaţie cât mai bună, dar şi pentru a-l face fericit.
Caută aşadar răspunsurile la următoarele întrebări:
Ce fel de animal este adecvat pentru casă? Te vei descurca cu resturile de păr, cu cutia pentru pisici sau cu micile accidente?
Dacă eşti o persoană cu copii, în ce mod îi va afecta prezenţa unui animal? Este toată familia de acord cu noul animăluţ?
Dacă stai cu chirie, poţi obţine permisiunea proprietarului?
Cât de spaţiosul este interiorul casei şi exteriorul?
Cât timp ai la dispoziţie pentru a-l petrece cu animăluţul tău?
Cât de activ eşti? Eşti o persoană sedentară sau una foarte energică?
Eşti stabil din punct de vedere financiar pentru a întreţine un animal?
În cazul în care trebuie să călătoreşti există cineva care poate avea grijă de animal?
Adopţia este cu siguranţă una dintre cele mai recomandate metode. Există câini şi pisici în adăposturi şi pe străzi care au nevoie de cineva care să le ofere îngrijire şi afecţiune.
Câinii sunt animale foarte sociabile care au nevoie de multă atenţie. Acestora nu le place să fie lăsaţi singuri aşa că trebuie să petreci mai mult timp cu ei. Atunci când sunt pui, au nevoie să iasă afară în mod constant şi să fie dresaţi. Dacă nu petreci suficient timp cu ei ,atunci când cresc pot să devină agresivi sau foarte timizi.
Dacă vrei să achiziţionezi un câine de rasă, atunci va trebui să analizezi foarte bine tipurile de rase, fiecare având o personalitate diferită. Trebuie să iei în considerare spaţiul disponibil pentru ei, precum şi stilul tău de viaţă. Un câine activ nu se simte bine într-un apartament mic şi are nevoie de foarte multă mişcare.
Dacă eşti sedentar, un câine energic nu este alegerea potrivită. Fiind animale foarte sociabile,vor avea nevoie să interacţionezi cu ei în mod constant, în caz contrar vor deveni depresivi. Nu este suficient să îi hrăneşti, trebuie să le oferi multă afecţiune pentru că un câine nu este doar un animal de companie, el devine parte din familia ta.
Pisicuţele sunt ceva mai independente decât câinii, însă şi ele sunt foarte sociabile şi tânjesc după atenţie şi după afecţiune din partea ta. O pisică are nevoie de o litieră care să fie curăţată în mod constant şi de un loc pentru a-şi ascuţii gheruţele, deci trebuie să cumperi nişte accesorii, dacă nu vrei să îşi distrugă mobila.
Poţi merge din când în când şi la veterinar pentru a-i tăia gheruţele. Pisicile au personalităţi diferite, unora le place să fie mângâiate iar altele sunt ceva mai solitare aşa că trebuie să te gândeşti bine ce pisicuţă alegi.
Păsările sunt nişte animăluţe minunate şi interesante, dar e destul de complicat să ai o pasăre ca animal de casă. Sunt inteligente, sociabile şi au nevoie de foarte multă atenţie. Dacă te gândeşti să iei o pasăre ar fi bine să iei în considerare varianta pereche deoarece, fără o pereche, pasărea va fi foarte nefericită.
Unele specii de papagali trăiesc până la 50 de ani. Ai nevoie de o colivie spaţioasă, unde să îşi poată întinde aripile deşi, dacă pasărea a învăţat câteva reguli de comportament, o poţi lăsa şi prin casă.
Sunt foarte sociabile, aşa că atunci când nu eşti în cameră ar fi bine să le laşi televizorul sau aparatul de radio deschis. Păsările fac multă mizerie, iar cuşca trebuie curăţată frecvent. O atenţei sporită trebuie să o acorzi mâncării, care este foarte variată şi trebuie schimbată zilnic.
Iepurii sunt animăluţe sociabile şi drăgălaşe. Aceştia pot trăi până la 10 ani, au nevoie de îngrijire zilnică şi de o dietă specială. Le plac locurile liniştite, aşadar nu sunt o alegere ideală pentru familiile numeroase sau pentru persoanele care au şi alte animale de companie.
Vizitele la veterinar ar trebui să fie constante. În general, se recomandă să fie ţinuţi în interior şi să folosească litiera. Trebuie să le cumperi diverse jucării pe care să le roadă altfel îţi vor „ataca” locuinţa.
Dihorii sunt o alegere mai neobişnuită în România. Sunt chiar mai sociabili decât iepuraşii, foarte inteligenţi şi grijulii faţă de stăpânul lor. Au nevoie de o atenţie sporită, deoarece sunt foarte jucăuşi şi nu trebuie lăsaţi singuri în cuşca pe perioade lungi. Necesită curăţenie frecventă.
Trebuie supravegheaţi, deoarece au obiceiul de a fura obiecte din casă, pentru a le ascunde. Nu sunt foarte gălăgioşi, nu au nevoie de un spaţiu mare şi au o personalitate deosebită. Precum pisicile şi iepurii şi dihorii pot fi învăţaţi să folosească litiera.
Tu ce animăluţ ai?
Cristina Mîrzoi
Surse foto: