Cum sa eviti conflictele familiale in ziua de Craciun?

 Ziua de Craciun este singura zi din an cand toata lumea este libera si cand toti membrii familiei se reunessc la masa, dar totodata isi amintesc si cum se inteleg unii cu altii. Discutiile familiale sunt o parte importanta a reuniunilor de Craciun, avand dezavantajul ca uneori pot pune putin in umbra casa frumos decorata, cadourile pregatite cu atata dragoste si atmosfera linistita de Craciun.

Totusi, daca tu te ocupi de organizarea mesei de Craciun, te poti folosi de cateva trucuri psihologice si distractive pentru a evita astfel de discutii si pentru a va putea bucura din plin de aceasta frumoasa sarbatoare.

1.       Scoate albumul de fotografii

Nostalgia este unul dintre acele sentimente puternice care ne pot napadi in perioada sarbatorilor, dar care pot fi de ajutor atunci cand vrem sa evitam reprosurile, criticile, rautatile, comentariile sarcastice dintre membrii familiei.

Pur si simplu pregateste cateva albume vechi sau un folder special pe calculator cu pozele familiei tale. O alta varianta ar fi sa iti rogi rudele sa aduca si ele albumele lor.

Vei vedea cum aceasta activitate ii va acapara pe toti si vor incepe sa se organizeze in grupuri de cate doua sau trei persoane si vor studia cu minutiozitate fiecare poza precum niste copii linistiti si cuminti.

2.       Deleaga sarcini

“Sezatoarea” alimenteaza discutiile. Chiar si numai pentru a rupe putin monotonia, mentine-ti familia ocupata cu sarcini simple, dar importante, prin care sa-ti fie de ajutor. 

Spre exemplu, ai putea pentru cateva momente sa imparti lumea in camere separate, sa trimiti o matusa sa o ajute pe bunica la pregatitul cozonacului, sa rogi un unchi sa mearga afara impreuna ca nepotelul si tatal la o joaca in zapada.

3.       Apeleaza la un film care sa transmita buna-dispozitie

Programul de Craciun este plin cu filme care iti transmit numai sentimente de pace, liniste, iubire si care iti pot intretine si destinde familia.

Filmele cu animatii, unde animalutele sunt capabile sa vorbeasca si sa iasa din situatii teribile, pot fi formula magica care sa-l aduca pana si pe cel mai morocanos membru al familiei intr-o dispozitie buna.

Sa faci asta inainte de cina, poate fi o decizie inteligenta pentru a crea un ambient adecvat.

4.       Gateste mancaruri speciale

Uneori intervin discutii despre mancare din cauza faptului ca preferintele unor persoane sunt ignorate sau uitate de catre cei pe care ii iubesc. Astfel mai apar si mici comentarii sarcastice, suficient cat si numai un un membru al familiei sa se simte dat la o parte sau mai putin important.

Sa faci un efort special ca sa-ti amintesti particularitatile alimentare ale tuturor celor care vin la masa,  poate sa schimbe situatia astfel incat toata lumea sa se simta bine, sa fie multumita si sa se simta inclusa.

5.       Sugereaza o plimbare

Daca vom avea norocul sa ninga, atunci ar fi minunat sa iesiti pe strada, intr-un parc, sa va jucati cu zapada, sa construiti oameni de zapada, sa alergati. Mai ales ca putina miscare dupa masa de Craciun va fi binevenita oricand.

Important este sa vii cu propunerea si sa te asiguri ca toata lumea participa la aceste activitati.

6.       Sarbatoreste pe ritmurile muzicii de Craciun

Cand vezi ca de la o discutie se ajunge la o adevarata dezabatere in familie, incearca sa le distragi atentia cu putina muzica.

Pune colinde, asculta muzica speciala de Craciun sau chiar organizeaza ad-hoc un karaoke. Adolescentii si copiii se vor distra de minune, iar adultii se vor destine cu siguranta si vor intra in joc. 

7.       Invita un strain la masa de Craciun

Daca toate celelalte idei nu vor functiona, anul viitor invita un strain la masa de Craciun.

Ar fi important ca acest invitat sa nu vorbeasca fluid limba romana si sa nu fie obisnuit sa celebreze Craciunul in stilul romanesc. Acest lucru inseamna ca familia trebuie sa depuna putin efort pentru a-i explica traditiile si mancarurile specifice intr-un mod cat mai atractiv.