Cum să îngrijești o livadă cu fructe

Știm cu toții că cele mai sănătoase fructe sunt cele pe care le culegem din propria grădină așa că ne-am propus să vă sugerăm câteva sfaturi utile pentru îngrijirea unei livezi cu fructe, care sperăm noi că vă vor fi de ajutor!

Indiferent dacă este vorba despre o livadă spațioasă, cu diverse soiuri de fructe, sau de un mic spațiu dintr-o grădină amenajat special în acest scop, acesta necesită atenție și trebuie îngrijit, rezultatele fiind și ele pe măsură.

Căpșunele se numără printre cele mai îndrăgite fructe și cum nu sunt foarte pretențioase și pot fi foarte ușor întreținute, ne-am gândit că v-ar fi de ajutor niște mici sfaturi, însă cu beneficii foarte mari.

Căpșunele se dezvoltă foarte rapid și probabil ați observat că după ce le culegeți, la scurt timp se vor coace altele. Este de preferat ca sub căpșuni să împrăștiați paie, pentru că ajută foarte mult la reținerea apei în sol și previn stricarea fructelor.

Fiind foarte moi, fructele pot fi atacate de diverse păsări și de aceea puteți întinde o plasă peste ele, pentru a le proteja. Un solar special este mare și costisitor, iar acoperirea temporară cu o plasă așa cum v-am sugerat le va face la fel de bine căpșunelor. De asemenea, această plasă este universal valabilă, putând fi folosită pe toate fructele care pot fi atacate de păsări.

Iunie poate fi o lună uscată, așa că nu ar strica să le udați puțin, mai ales dacă timp de o săptămână sau mai mult nu a plouat, deoarece lipsa apei poate provoca scăderi ale volumului de fructe obținut.

Începând din iunie, căpșunile vor începe să se coacă și de asemenea se vor dezvolta din tulpina principală alte tulpini mai lungi care trebuie îndepărtate deoarece acestea pot afecta planta-mamă, ducând astfel la scăderea recoltei.

 Zmeura și murele pot fi la fel de ușor de întreținut. Un sfat de folos pentru îngrijirea lor ar fi să separați printr-o sârmă lăstarii mai tineri, pe care îi veți îndrepta într-o direcție, de lăstarii mai maturi, pe care îi veți îndrepta în cealaltă direcție.

Această metodă vă va face tăierea plantelor și culesul fructelor mult mai simplă. După cum am precizat, aceste plante trebuie la un moment dat tăiate. Atunci când observați primii lăstari uscați trebuie să îi îndepărtați, deoarece pot să afecteze restul plantelor sănătoase.

Pomii fructiferi necesită și ei atenție, în special atunci când vine vorba de curățirea lor de lăstarii inutili. De asemenea, dacă aceștia sunt încărcați cu multe fructe mici, este nevoie să interveniți asupra lor și să le răriți, în termen de sașe săptămâni de la căderea petalelor. Dacă nu veți face acest lucru riscați ca fructele să rămână foarte mici, să nu aibă spațiu să se dezvolte.

În plus, ramurile se pot rupe sub greutatea fructelor, iar cultura în anul viitor poate fi compromisă deoarece pomii vor avea nevoie de timp pentru a se recupera. Pentru mere, pere și piersici specialiștii recomandă să încercați să mențineți o distanță de 10-15 cm între fructe.

În cazul prunelor, trebuie păstrată o distanță de cel puțin 10 cm între fructe. Ramurile prunilor sunt foarte fragile și se pot rupe foarte ușor sub greutatea unei culturi mari.

Respectarea acestor mici reguli în ceea ce privește îngrijirea fructelor vă poate ușura munca și de asemenea vă poate ajuta în creșterea recoltei!

Bujor Elena-Mădălina

Surse foto:

copystrands.com

cookinglight.com

helpful.com