Cum să îți amenajezi o grădină de legume

Deși amenajarea unei grădini de legume este o activitate ușoară și plăcută, crearea ei necesită un timp îndelungat. Înainte să începi asigură-te că te-ai gândit la toate detaliile.

Mărimea. Cât de întinsă vrei să fie grădina ta?

Dimensiunea depinde de interesul tău pentru grădinărit și de cât de mult timp vei putea petrece în grădină. Unii grădinari folosesc fiecare centimetru de spațiu disponibil, alții folosesc doar un loc mic. Sunt și persoane care nu au de ales, dacă au o grădină mică pentru a începe, sau dacă, pur și simplu, vor să grădinarească pe o terasă sau pe balcon. Cu cât e mai mare grădina ta, cu atât este nevoie de mai multă muncă și de timp pe care să îl dedici activității.

Săpatul grădinii, o treabă murdară

Măsuraţi şi marcați spaţiul grădinii pe teren. Ai scos gazonul sau ai construit peste el? Chiar dacă nu este munca favorită în grădină, nici nu putem sări peste acest pas. Locul ales va avea, probabil, iarbă peste el sau, cel puţin, buruieni. Ele trebuie să fie scoase înainte de a putea planta ceva. Aratul, fără a scoate iarba sau buruienile, se face cel mai bine toamna, pentru că  iarba va avea șansa de a începe descompunerea, în timpul iernii. Chiar şi aşa, vei vedea, probabil, iarba şi buruienile, în curs de dezvoltare, în primăvară. Este mai bine să se elimine, complet, vegetația existentă.

O cazma cu muchii ascuţite poate fi folosită pentru a săpa  pământul. Dacă ai sol sărac şi trebuie să-l modifici cu materie organică sau cu alte elemente nutritive, trebuie eliminate toate buruienile.

Aranjatul planului grădinii

Cum  să o organizezi (în rânduri largi, pătrate, eclectice), este în întregime o chestiune de preferință. Fiecare stil are atât avantaje cât şi dezavantaje.

Organizarea pe rânduri

Pro: Plantarea în rânduri ordonate permite buna circulație a aerului, plivitul uşor şi este simplu de recoltat.

Contra: Rândurile unice de plante necesită mai mult spaţiu decât rândurile largi. Rândurile sunt mai greu de îngrijit, de udat și de cules, în acest caz.

 Rânduri largi

Sunt preferate atunci când plantezi legume de acelaşi fel.  Rândurile largi nu ar trebui să fie atât de mari, pentru că nu se poate ajunge confortabil în centrul lor, din ambele părţi.
 Pro:Rândurile largi permit înghesuirea mai multor plante, în mai puţin spaţiu. Fără spaţiere şi căi între, poți obţine până la de 6 ori mai multe legume în rândul larg decât într-un singur rând convenţional.

Contra: Nu toate culturile se pretează la rândurile largi. Culturile înalte, lungi de creştere, cum ar fi roșiile și vinetele, cresc mai bine dacă nu sunt aglomerate.

Organizarea în pătrat

Germanii din Pennsylvania au reputația că au adus acest aspect de grădină şi câștigă popularitate. Grădina este împărţită în patru părţi egale, cu drumuri înguste între. Straturile se ridică ușor. Deşi se prezintă în patru părţi egale, acestea pot fi împărţite în orice număr, pentru a face grădina mai uşor de întreținut.

Pro: Dacă sunt straturile ridicate înseamnă că niciodată nu vei merge pe solul plantat. Pentru a merge în interiorul pătratelor mari, este nevoie ca un număr de scânduri să fie stabilite, temporar, pentru a dispersa greutatea şi pentru a evita compactarea. Divizarea grădinii în compartimente este la îndemână atunci când vine vorba de timp, pentru a roti culturile.
Contra: Grădina pătrată este o structură semi-permanentă, așadar, dacă ai de gând să muți sau să mărești grădina vei avea mai mult de lucru.

 Organizarea ecletică

Combină o gamă largă de stiluri, care seamană mai mult cu o grădină țărănească, decât o grădină de legume.
Pro: Acest stil poate fi foarte decorativ și vei fi surprins de cât de mult se poate potrivi, într-o grădină fără ordine. Vei atrage polenizatori și mai multe insecte binefăcătoare.

Contra: Grădinile eclectice pot fi dificil de întreținut. Fără căi definite e greu să știi care sunt buruienile și să le elimini doar pe acestea. Este, de asemenea, greu de recoltat.

 Crearea de căi

Dacă aduci îngrășământ natural şi alte modificări, în grădina de legume, având căi, care sunt uşor de navigat, vei obține avantaje. Vă recomandăm efectuarea unor poteci suficient de largi pentru a împinge roaba, sau pentru a trece printre căi.

Acestea pot părea ca o risipă de spaţiu, dar te vei bucura de funcţionalitatea lor, când va veni timpul recoltării.

Andreea Georgiana Cristea

Sursa foto:

pop-up-landscapes.net