Dacă mansarda de acasă nu este nimic mai mult decât spaţiu irosit, poate vrei să-l reinventezi. Poate doreşti să-l renovezi. Până să dai fuga la magazinul de construcţii, citeşte acest articol şi gândeşte-te la cele necesare.
Mansarda trebuie să se conformeze unor necesităţi structurale pentru ca acest proiect să meargă. Ia în considerare aceşti patru factori:
Poate suporta fundaţia, greutate în plus sau mai multe grinzi? Cele mai multe coduri de construcţie presupun că podeaua trebuie să susţină 2.1 kg pe cm².
Dimensiunile tavanului sunt cuprinse între 2.13 – 2.43 m înălţime? Doar dacă nu ai o familie de hobbiţi, aceste dimensiuni reprezintă minimul de înălţime pentru comfort.
Cartierul în care stai ar putea avea restricţii în privinţa înălţimii aşa că ai grijă să verifici codurile locale de construcţie înainte să adaugi spaţii care pot încălca acest cod.
Când măsori, calculează grosimea materialelor adăugate ulterior şi apoi calculele vor fi corecte.
Izolarea pentru restul casei, care ar trebui să fie de 0.6×1.8 m, nu este destul de groasă pentru mansardă. Va trebui să modifici sau să adaugi 0.6 m grosime la cea existentă.
Structura tavanului din casă nu este aceeaşi cu cea a celui din spaţiul de locuit. Tavanul poate avea nevoie de mai multă susţinere a greutăţii în plus.
Adună, apoi, toate sculele şi materialele de care ai nevoie înainte de a începe şi ai grijă să fie curate şi gata de lucru.
În funcţie de proiect, vei avea nevoie de un raportor pentru a calcula unghiurile. Vor fi necesare şi alte instrumente de măsurat, precum o ruletă sau un boloboc. Se poate să ai nevoie şi de un fierăstrău. Dacă foloseşti plăci, fi sigur că ai un şmirghel bun prin preajmă. Dacă tavanul e prea înalt, s-ar putea să foloseşti o schelă.
De îndată ce ai planurile schiţate şi materialele necesare poţi să te apuci de treabă! Citeşte în continuare pentru sfaturi extra.
Ponturi pentru renovare
Înainte să iei decizii mari în legătură cu renovarea mansardei, va trebui să te gândeşti nu doar la ce vrei, dar mai ales, ce opţiuni ai în legătură cu condiţiile date. Ia în considerare următoarele lucruri: ce are de oferit casa ta? Dacă e nevoie să adaugi nişte trepte, trebuie să ai în vedere spaţiul pe care îl ocupă acestea. De obicei, e nevoie de mult spaţiu.
Pentru a construi, ai nevoie de permisiune, ceea ce implică o inspecţie oficială. Nu uita de acest lucru când plănuieşti programul de remodelare.
Dacă tavanul înclinat întâlneşte pereţii într-un punct prea jos pentru locuitori, ai vrea ca pereţii să fie mai depărtaţi. Asta va micşora dimensiunea camerei, dar poţi folosi distanţa dintre peretele care exista deja şi cel nou ca spaţiu de depozitare, care oricum va fi mai util decât să fie camera prea joasă pentru a intra.
Vei avea nevoie de puţin control în privinţa temperaturilor. Nu uita că poate fi nevoie de izolaţie extra sau de ferestre.
Nu doar că cestea vor asigura mai multă lumină în cameră dar vor fi foarte utile în lunile călduroase. De asemenea, restul casei va fi afectat de această remodelare. Dacă adaugi o scară vei pierde mult din spaţiu şi va produce mult zgomot, ca şi montatul ţevilor şi al cablurilor. Construcţia trebuie să înceapă de jos în sus.
Ce vrei să faci cu spaţiul obţinut? Un birou, un dormitor sau poate un studio? Citeşte în continuare pentru mai multe detalii.
Mansarda-birou
Se poate să fii unul dintre oamenii care au descoperit că munca de acasă este plăcută. Multe companii le oferă angajaţilor posibilitatea de a lucra de acasă, part-time. Un birou în mansardă, departe de familie, poate fi ideal.
În plus, dacă eşti propriul tău angajat, poţi obţine o taxă pentru spaţiu. Poate că cel mai important considerent în construirea unui birou în mansardă este să ai conexiune la tot ce înseamnă tehnologie.
Gândeşte-te la mai multă putere decât ai avea nevoie iniţial, cu siguranţă vor apărea gadgeturi noi şi îmbunătăţite. Ai putea lua în considerare că, în viitor, vei împărţi acest spaţiu cu alţi membri ai familiei, aşa că adaugă multe dulapuri, cabluri şi mufe de telefon, faxuri, telefoane, conexiuni la internet etc.
În afară de asta, lumina are nevoie de o atenţie specială. În plus faţă de luminatoare şi de lămpile de birou, poziţionează biroul astfel încât să profite de lumina naturală. Dacă ai un birou acasă nu înseamnă că trebuie să te înghesui. O opţiune ar fi să extinzi biroul, încât să te bucuri de mediul înconjurător. O privelişte frumoasă îţi poate face poftă de muncă.
Asigură-te că podeaua poate susţine biblioteca sau dulapurile grele. O remodelare a mansardei îţi oferă varianta de a instala cât spaţiu de depozitare vrei. Poţi personaliza mobila cu ideile tale sau cu opţiuni ieftine de mobilare.
Nu doreşti să lucrezi acasă? Ai nevoie mai degrabă de un dormitor decât un spaţiu în care să plasezi un birou sau dulapuri? Citeşte în continuare ponturi pentru amenajarea unui dormitor.
Dormitoare amenajate în mansardă
Indiferent că te gândeşti la un dormitor pentru oaspeţi sau la camera unui adolescent, transformarea mansardei în dormitor este des întâlnită. De asemenea, crearea unui dormitor creşte valoarea pe piaţă atunci când proprietatea este scoasă la vânzare.
Are nevoie o cameră de ceva specific pentru a fi considerată un dormitr?
Dormitoarele au nevoie măcar de o fereastră mare folosită în caz de incendii. Pentru a modela mansarda în dormitor ai nevoie de izolaţie. După ce spaţiul este bine izolat, poţi acoperi pereţii cu lemn sau să acoperi ramele ferestrelor.
O ventilaţie suficientă şi o lumină bună sunt foarte importante. Dacă se face prea cald pe timpul verii poţi cumpăra draperii sau jaluzele special create pentru luminatoare.
Dcă podeaua este solidă, o poţi păstra aşa, sau o poţi vopsi. Mochetele ajută la diminuarea zgomotelor, deci poate să fie o opţiune, depinde de camera de sub. Dacă e nevoie să construieşti o scară ai nevoie neapărat de o balustradă, dublă sau unică.
Ai în familie un tânăr cu aspiraţii de artist? Poate că mansarda este locul potrivit pentru organizarea unui spaţiu în care să cânte cu trupa. Află mai multe informaţii despre cum să aranjezi mansarda în funcţie de aceste aspecte.
Muzica de mansardă şi studioul
Dacă doreşti să transformi mansarda într-un studio muzical, izolarea fonică este o idee bună, de dragul tău şi al vecinilor! Şi dacă acest studio este pentru un grup de tineri care nu interpretează sonete, ai grijă ca podeaua să fie destul de puternică încât să reziste dansului şi tropăielilor. Cel mai înţelept ar fi să discuţi cu un inginer în acest caz.
O mansardă poate fi, de asemenea, un spațiu grozav pentru un studio de arte. Pereţii înclinaţi cu unghiuri imposibile pot reprezenta locuri ideale pentru expunere sau depozitare. Unghiurile dau caracter încăperii.
Lumina reprezintă o prioritate, este nevoie de ferestre suplimentare şi luminatoare. Bineînţeles, dacă fotografia este, de fapt, mediul de lucru, ai avea nevoie, mai degrabă, de o cameră întunecată. Vopseşte pereţii cu o culoare neutră sau uşoară, care poate asigura un spaţiu de expunere, în acelaşi timp.
Înainte de începerea proiectului, nu te feri să discuţi ideile tale cu profesionişti care îţi pot arăta cum să profiţi la maxim de spaţiul propus. În funcţie de remodelare, se poate să ai nevoie de o echipă de constructori. Găseşte-i un scop acelui spaţiu nefolosit pentru orice ai avea nevoie.
Sursa foto: