Eco-arta: o nouă ramură a artei

Recent a început să fie din ce în ce mai vizibilă necesitatea conştientizării unei relaţii responsabile cu natura. Eco-arta a apărut ca un răspuns la această necesitate. Eco-arta este o nouă ramură a artei ce încearcă cu sfială să pună piciorul în pragul cultural european.

Accesori din cartofi…

O reprezentantă ce tratează procesul de reciclare cu rafinament este Margaret Dorfman. Aceasta, s-a ocupat în ultimii 13 ani de crearea obiectelor de decor interior şi a acesoriilor din fructe şi legume uscate. Margaret usucă diverse fructeşi legume, iar apoi le procesează, acestea ajungând să aibă un aspect de pergament. Culorile obţinute sunt extraordinar de frumoase, singurul defect al obiectelor fiind acela că sunt fragile. Însă cu puţină grijă se poate depăşi acest aspect. Aceasta recomandă ca obiectele să fie ferite de lumina puternică a soarelui. Primele obiecte pe care aceasta le-a realizat au fost accesoriile din coajă de ou şi nasturii din castane, iar cu timpul şi-a perfecţionat metodele şi a creat sute de accesorii variate, din fructe presate, cum ar fi papaya, pepene verde, ceapă roşie, zuchinni, cartofi, dovleac, morcov sau varză. Resturile de fructe sau legume sunt donate către o grădină zoologică din apropierea casei sale. În general lucrează cu materiale reciclate, chiar şi apa sau pungile de ambalat. Margaret nu are un furnizor, preferă să se plimbe în voie prin diverse pieţe şi să îşi folosească bogata imaginaţie.

Chopper din ardei…

În România această mişcare potmodernistă eco este destul de limitată. Un exemplu de artist eco este Dan Creţu. Acesta a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția pictură murală. După facultate a pictat biserici o perioadă, iar apoi a lucrat în publicitate, pe un post de copywriter. În prezent lucrează ca fotograf şi artist vizual, folosind fructe şi legume pentru a crea diverse sculpturi organice (mingi de fotbal din seminţe, adidaşi din coji portocale, sauun chopper din ardei).

Pe lângă produselevegetale, există o varietate de alte deşeuri care pot fi utilizate pentru a crea opere de artă. Cel mai rezistent material este metalul, dar aici ai nevoie de foarte multă pricepere. O tehnică populară este papiermache-ul. În mod normal se utilizează hârtie de ziar cu făină şi apă pentru a realiza un modelaj şi desigur imaginaţie. După ce modelajul se va usca complet, îl puteţi colora sau adăuga alte accesorii. Papiermache-ul a fost utilizat prima dată în China, ca o alternativă la păpuşile scumpe din porţelan, înainte a descoperirii plasticului. Personal cred căeste o metodă distractivă de a petrece timpul şi de crea lucruri frumoase.

Eco-arta variază de la capace de plastic pe post de covor, la sticle de plastic transformate în vaze, statuete din papiermache, chiar şi tablouri pictate pe scoarţă de copac, până la căsuţe din chiştoace de ţigări sau din pachete goale. De curând acest tip de activitate a fost încurajată şi în rândul şcolilor româneşti pentru responsabilizare a micuţilor referitor la problemele mediului.