Cum să nu visezi la propria ta grădina?!

Cine nu visează la propria grădină? Ai putea crede că este prea mult de muncă, într-o grădină, sau că este foarte greu de întreţinut, dar te asigurăm că satisfacţia este una pe măsură. Dacă ai deja un spaţiu destinat amenajării, rămâne doar să decizi cum îl vei folosi.

Primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este găsirea unui teren bun.

Pentru început, este bine să alegi un spaţiu mai mic, pe care vei putea experimenta. Dacă vrei să ai o grădină cu flori, asigură-te că este aproape de uşa casei sau că ai vedere bună, de la fereastra ta preferată.

Atât timp cât vei avea grădina în proximitatea privirii tale, acest lucru te va determina şi mai mult să o îngrijeşti. De obicei, plantele sunt etichetate cu nevoile lor în privinţa expunerii la soare. Întotdeauna vor exista situaţii care vor varia, cum ar fi zilele înnorate sau cele în care temperatura ajunge la umbră la 40 de grade.

Există plante care au nevoie de minim șase ore de soare pe zi, dar acest lucru înseamnă că trebuie să fie udate în mod regulat, pentru a putea rezista căldurii. Apoi, sunt cele care au, doar parțial, nevoie de soare sau de umbră. Soarele care îşi face drum printre ramurile copacilor, este preferat de plantele din regiunile păduroase sau de plantele care se află sub copaci.

Umbra totală înseamnă mai puţin de trei ore de soare pe zi. Dacă doreşti să creşti o anumită plantă, află care sunt condiţiile prielnice în care se va dezvolta. De exemplu, legumele au nevoie de cel puţin șase ore pe zi de expunere la soare.

Dacă grădina ta are umbră parţială, alegerile tale vor fi limitate. De asemenea, ia în considerare momentul în care soarele bate pe terenul tău. Soarele de după-amiază va fi mai cald şi mai uscat decât cel de dimineaţă.

Testarea solului este foarte importantă. Verificarea pH-ului îţi va spune dacă solul este acid sau alcalin. Plantele nu pot absorbi toţi nutrienţii, dacă pH-ul solului nu se situează în intervalul acceptat, cele mai multe fiind de pH neutru (6.2 – 6.8).

Poţi să verifici textura solului sau chiar nutrienţii şi mineralele din el. Indiferent de textura solului, acesta se poate îmbunătăţi, adăugând materie organică, cum ar fi compost.

Pregătirea terenului este, cu siguranţă, munca cel mai puţin plăcută, dar pe care nu ai cum să o eviţi. Spaţiul pe care l-ai ales, va avea iarbă sau buruieni, de aceea va trebui curăţat înainte să poţi planta ceva.

Alegerea a ceea ce vrei să plantezi este următorul pas. Dacă spaţiul tău este mic, atunci va trebui să te limitezi la câteva plante. Dacă vrei să creşti legume, începe cu ceea ce îţi place să mănânci şi cu produse pe care nu le poţi găsi în piaţă.

Dacă vrei să plantezi flori, gândeşte-te la culorile tale preferate. Uită-te la ceea ce au vecinii tăi în grădină, sau alege ceva original. Ai putea chiar să le ceri câteva seminţe din plantele lor. Atunci când cauţi plante, asigură-te că toate au aceleaşi condiţii de dezvoltare şi că niciuna dintre ele nu va cere mai mult decât îi poți oferi.

Poate nu ai prea mult timp liber, însă este indicat să plantezi într-o zi în care cerul este acoperit cu nori. Ideea este că trebuie să îţi stresezi noile plante, cât mai puţin posibil. Udă plantele din ghivece, cu o zi înainte să le plantezi.

Nu scoate toate plantele din ghivece, ci lasă-le să stea în soare pentru a li se usca rădăcinile. Dacă rădăcinile sunt împachetate îngrămădit, sau cresc în cerc, destramă-le pentru ca acestea să se poată întinde şi să crească în pământ. Plantează la aceeaşi adâncime la care a fost în ghiveci.

Dacă este prea adâncă, rădăcina va putrezi, iar dacă este prea la suprafaţă, rădăcina se va usca. Nu apăsa pe plante atunci când le acoperi. Atunci când le uzi, acestea se vor fixa singure. Udă-ţi noua grădină de îndată ce ai terminat-o. Lasă plantele să îţi spună de câtă apă au nevoie. Unele se ofilesc în soarele amiezii şi este normal. Dacă se ofilesc seara, înseamnă că sunt stresate.

Acum că ştii cum să începi propria ta grădină, rămâne doar să te apuci de treabă şi să te bucuri de rezultate.

Ana Darstaru

Sursa foto:

vuerydesign.com

healthygardening.org

dealsdirect.com.au