Profesionist în hairstyle: George Soare, ambasador L'Oreal

Să mergi periodic la coafor a devenit o treabă cât se poate de necesară, dacă vrei ca părul tău să fie bine întreținut. Coafurile s-au diversificat și multe dintre ele pot schimba total o înfățișare, dacă sunt făcute riguros, așa cum trebuie. Am discutat cu George Soare, unul dintre cei mai cunoscuți hairstyliști al momentului, care a înțeles că, pentru a ridica această meserie la grad de artă, este necesar să te implici profesional, cu trup și suflet.

In Stilul Meu: Care a fost traseul tău până să descoperi că te pasionează domeniul hairstyle-ului?

George Soare, hair-stylist: Traseul meu, din fericire, nu a fost unul prea intortochiat deoarece am ştiut din timp ce vreau să fac! Dintotdeuna am cochetat cu această superbă meserie, iar când am avut ocazia să învăţ nu am ezitat! Am ştiut de la început că asta vrea să fac în viaţă! Acum, după aproape 11 ani, pot susține cu convingere că am făcut ceea ce mi-a plăcut.

ISM: Care sunt calităţile de care are nevoie un hairstylist pentru a putea fi considerat un profesionist în domeniul său?

G.S.: Orice calitate în plus este binevenită în această meserie atât de complexă! Ca să o domini trebuie să o cunoşti extrem de bine! Ca să o cunoşti trebuie să înveţi, să investeşti în educaţie, să practici foarte mult, să fii disponibil, să te cultivi, să iubeşti omul, să ai abilități de interacţiune şi așa mai departe. La baza acestora stă însă pasiunea pentru artă! Dacă eşti într-adevăr pasionat, restul se învaţă pe parcurs.

ISM: Adopţi tendinţele internaţionale din coafura atunci când lucrezi, sau există şi trend-uri pe care le respingi?

G.S.: Bineînţeles că adopt tendinţe, însă încerc să iau trendurile strict ca pe niște tehnici nou sau ca pe informaţii. Ţin foarte mult ca fiecare persoană să fie unică şi încerc să combin tendințele cu nevoile fiecărei fizionomii. Normal că resping, în unele cazuri, anumite trend-uri, fiindcă dacă am arăta toţi la fel, ar fi un dezastru!

Așadar, nu sunt un fan al trendurilor! Mă axez foarte mult pe personalizarea fiecărui look. Mie, spre exemplu, nu mi-ar plăcea ca stilistul meu să îmi spună: “hai să te tund aşa fiindcă se poartă şi este la modă!“ Să fim serioşi, eu chiar nu mai însemn nimic?

ISM: Prin ce atribute se defineşte „creativitatea” atunci când vorbeşti despre hairstyle?

G.S.: Despre creativitate în coafura vorbim după mulţi ani de practică în domeniu! De-a lungul anilor s-au creat extrem de multe lucruri în coafura. Ca să poţi spune că eşti creativ, ar trebui să faci aproximativ tot ce s-a făcut şi abia după asta să intervină creativitatea, în a inventa sau combina stiluri, texturi şi tehnici noi. Deci, multă cunoaştere şi simţ al armoniei.

ISM: Spune-mi câteva nume de vedete cu care ai lucrat?

G.S.: Cred că mai uşor ar fi să dau nume de vedete cu care nu am lucrat! Fiind un coafor care s-a implicat în foarte multe proiecte în decursul anilor am avut ocazia să colaborez cel puţin o singură dată cu majoritatea persoanelor publice de la noi.

ISM: Ce presupune formarea profesională a unui hairstylist?

G.S.: Dacă vorbim doar despre formarea în România, este trist şi complicat în acelaşi timp. Până să ies din ţară, eram convins că această meserie se ”fură”! Dar, din păcate nu este aşa. Şcolile din afară sunt foarte avansate şi foarte stricte cu programa şcolară. Este un întreg sistem foarte bine pus la punct. Formarea se întinde până la cinci ani şi abia după aceea poţi să te angajezi ca asistent coafor. Dacă vrei să evoluezi trebuie să treci examene şi concursuri acreditate de către stat!

În afara ţării, experienţă nu se măsoară în ani, ci în examene, în concursuri şi titulaturi. În Franţa, de exemplu nu poţi deschide un salon până nu ai brevet de meseriaş în domeniu. Ca să aplici pentru acest brevet trebuie să treci toate examenele posibile. Revin la meleagurile noastre, pot spune că aici fiecare învaţă de la cine şi cum apucă! Dacă ai bani să investeşti în cursuri internaţionale eşti norocos, dacă nu, te mulţumeşti cu ucenicie într-un salon şi acolo rămâi! Din păcate, sunt foarte multe şcoli particulare care dau diplome, dar nu te învaţă mai nimic.

ISM: Oamenii care vin la salon urmează tendințele sau te lasă pe tine să decizi ce li s-ar potrivi cel mai bine?

G.S.: De obicei, au încredere în cunoştinţele mele şi fac apel la aptitudinile şi la experienţa mea. Dar sunt şi persoane care vin la mine cu trend-ul în braţe, fiind sigure că pot realiza ceea ce îşi doresc. Eu fac şi voi face ce ştiu eu mai bine pentru fiecare şi asta, bineînţeles, cu acordul lor.

ISM: Ce ne poţi spune despre tendinţele anului viitor, în materie de coafură?

G.S.: Tendințele pentru anul următor sunt foarte versatile. Din ce am văzut la marile case de modă, o să fie un an îndrăzneţ şi colorat!

Care sunt proiectele în care vei fi implicat, în următoarea parte a anului?

G.S.: Am un proiect destul de important, proiect care mă implica atât pe mine cât şi pe echipa mea, însă acum nu îl pot dezvălui. Sunt mai multe detalii vis-à-vis de acest proiect care trebuiesc puse la punct şi de aceea nu pot da acum o informaţie foarte exactă. Prefer să nu o dau. Însă, ceea ce pot spune este ca în present dezvoltăm un proiect finanţat din Fonduri Europene.

În altă ordine de idei, suntem mândri că proiectul nostru “Impactul tehnologiei şi calităţii serviciilor de înfrumuseţare şi îngrijire corporală asupra îmbunatăţirii calităţii vieţii locuitorilor din mediul urban” a reuşit să convingă instituţiile abilitate să acorde fonduri europene. Obiectivul general al proiectului a fost acela de a creşte standardul de calitate al serviciilor de înfrumuseţare şi de întreţinere corporală oferite clienţilor, prin dotarea slonului cu echipamente de ultimă generaţie.

Pentru ISM, Adelina Turcu

George Soare

Coafor ambasador L’oreal Professionnel

Salon Tribute

tributesalon.ro

george-soare.ro