Imaginează-ți o pereche de jeanși, cu o culoare perfectă și cu un aspect impecabil, chiar și după o perioadă mai lungă de purtare! Sună bine, nu? Poate câteva din ideile pe care le voi menționa mai jos, te vor ajuta cumva să să-i porți mulți ani, după ce i-ai cumpărat, în cazul în care nu le știai până acum!
Este clar că principalul factor, care diferențiază viața unei perechi de blugi este calitatea acesteia. Ea înseamnă atât calitatea materialului, a denimului, cât și cea a cusăturilor, cea a croielii propriuzise sau cea a proceselor de finisare prin care trec blugii. Cu cât are un aspect mai uzat, cu atât o pereche de blugi va avea o viață mai scurtă. Blugii cumpărați cu multe tăieturi intenționate și cu multe briz-brizuri aplicate vor fi, logic, mai vulnerabili să ajungă mai repede perechea nefolosită și aruncată în spatele dulapului.
Spălarea și uscarea lor sunt alți factori foarte importanți, care au un impact major asupra denimului, așa că este recomandat să iei câteva măsuri simple de prevenire a unui dezastru din garderoba ta.
Când îi cumperi
Alege blugii cu multă atenție, dacă vrei să fie o investiție de lungă durată, care să-și mențină aspectul inițial. Atunci când cumperi blugi mai groși, mai rigizi, aspectul impecabil și durabil, pentru o perioadă mai mare de timp, este mai probabil. Blugi cu mai puțin denim în compoziția materialului, s-ar putea sa nu garanteze pentru foarte mult timp, acel aspect clasic de denim și nici să aibă o durabilitate. Blugii leggings, de exemplu, au un material mai ușor și conțin și elasten, care își schimbă calitățile pe parcursul timpului. Acest lucru îi fac mai vulnerabili în fața factorilor externi cum ar fi lumina, umiditatea, procesul de spălare etc.
Spălarea blugilor
Așa cum am tot spus, spălarea blugilor prea des dăuneaza denimului și nu este recomandată. Încearcă sa speli blugii mai rar, o dată la două săptămâni, așa vei avea blugi mai frumoși și îi vei purta într-o lume mai frumoasă.
Unele pete, care pot apărea, pot fi tratate individual, nu trebuie sa îi bagi la mașina de spălat de fiecare dată când ai o urmă mică de noroi sau de altceva. Încearcă să speli delicat doar acea parte. Doar dacă nu funcționează, apelează la spălarea automată. Iar când speli petele, nu trebuie frecat frenetic acea parte murdară, pentru că apoi vor fi decolorați și mai uzați doar în acea zonă. O să mai scriu, pe blog, despre cum se pot trata anumite pete, cele mai des întâlnite.
Verifică instrucțiunile de pe eticheta fiecărei perechi de blugi, pentru că acestea pot fi diferite în funcție de fiecare model, chiar dacă sunt din cadrul aceluiași brand.
Încearcă să nu pui prea multe lucruri în același timp în mașina de spălat pentru ca apa să aibă loc să intre în materiale și să curețe blugii.
Folosește detergenți care nu au înalbitor în ingrediente, pentru a menține culoarea blugilor mai proaspătă, pentru mai mult timp.
Nu este nevoie de foarte mult detergent pentru curățarea blugilor, apa singură este eficientă la spălarea acestora. Data viitoare când vei spăla blugii, fă un test și folosește jumătate din cantitatea obișnuită de detergent, rezultatele vor fi la fel, cu mai puțină uzură și cu puțină economie, care nu strică niciodată, nu?
Este recomandată apa rece la spălare. Prea multă apă, prea fierbinte și prea îmbibată cu chimicale uzează repede materialul, îl subțiază și îl face mai vulnerabil pentru rupere atunci când este forțat, iar culoare iese mult mai repede când temperatura este mai ridicată. Apa rece îndepărteaza foarte bine petele și praful și menține, la final, forma inițială a blugilor.
Cum pot să protejezi culoarea blugilor, pentru mai mult timp?
Poate sună ciudat, dar încearcă această soluție simplă: oțetul! La prima spălare a unei perechi de blugi, adaugă în apa folosită, preferabil rece, puțin oțet alb (nu folosi oțetul balsamic, pentru că te-ai putea trezi cu urme nedorite, datorită culorii închise a acestuia). Oțetul va oferi un strat de protecție texturii denimului, implicit a culorii acestuia, care se va uza mai greu apoi. Mirosul nu va rămâne în material, după ce a fost clatit.
Mai știi cearta din partea mamei tale că nu întorceai blugii pe dos, când îi dădeai la spălat? Ei bine, avea foarte multă dreptate, avea un motiv foarte bun pentru asta: când blugii se splală întorși pe dos, se protejează mult mai bine culoarea și finisajul blugilor, cât și textura, pentru că frecarea materialului exterior, în timpul spălării, este mult mai mică.
Uscarea blugilor?
Un moment esențial, care ori oferă forma naturală a blugilor, ori o strică iremediabil. De reținut, este că atunci când folosești mașina de spălat, alegerea unui program care să fie mai delicat la stoarcere , nu va întinde prea mult sau nu va creea prea multă frecare a materialului, care în final duce la uzarea mai rapidă a blugilor.
Dacă dorești să se usuce mai repede, acum că toamna și iarna durează mai mult acest proces, folosește căldura mai mare, dar nu îi usca de tot, cu acea sursă de căldură. Este recomandat să-i atârni apoi să se usuce natural, pentru a se așeza singur materialul, așa cum trebuie, nu forțat. Atârnarea și uscarea lor naturală, imediat după ce au fost spălați, este cea mai bună metodă de a avea apoi aceeași formă pentru care i-ai cumpărat inițial. Astfel scăpi și de mototolirea lor și nici nu mai trebuie să folosești fierul de călcat (un alt lucru care are o influență negativă asupra texturii denimului și asupra formei pantalonilor).
Ca de obicei, totul este în detalii și în atenția pe care o oferi acestuia în purtarea și întreținerea blugilor.
P.S.: După ce și-au îndeplinit în totalitate funcția de cei mai frumoși și dragi blugi, poți să-i donezi cuiva care îi poate folosi, poți sa-i reciclezi in divese feluri, totul depinde și de creativitate.
Teodora Teican, Social Media Manager http://superjeans.ro