Cum să îţi decorezi biroul

Biroul devine camera în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Este spaţiul nostru de lucru, în care concentraţia trebuie să funcţioneze la cote maxime iar deranjul să nu existe. În acelaşi timp, avem nevoie de toate utilităţile pentru un randament cât mai mare.

Putem face toate aceste lucruri cu ingeniozitate, eficienţă şi poate chiar, cu puţin stil. În primul rând, atunci când stabileşti cum va arăta biroul tău, trebuie să te pui în locul unui vizitator. O perspectivă din afară poate fi de mare ajutor. Arată biroul tău destul de productiv? Reprezintă cu succes modul în care lucrezi şi mai ales, ce lucrezi? Este atât un mediu de lucru potrivit cât şi un spaţiu de întâlniri pentru afaceri?

Trebuie să fie primitor dar în acelaşi timp funcţional. Curăţenia este de asemenea foarte importantă. Un birou dezordonat nu numai că dă afară orice invitat, dar nu face bine nici psihicului tău, indicând stres sau oboseală.

Spaţiul trebuie delimitat clar. Zona de lucru conţine echipamentul adecvat muncii tale, spaţiul rezervat pentru fiecare gadget, dulapuri pentru dosare şi hârtii. Este recomandat ca această zonă să fie diferită faţă de spaţiul rezervat bibliotecii cu manuale, dicţionare, cărţi profesionale sau materiale.

Nu în ultimul rând, va trebui inclusă în teritoriul camerei şi o mică zonă pentru rezerve (topuri de hârtie, cerneală etc.)

Echipamentul trebuie plasat la îndemână. Dacă foloseşti imprimanta foarte des, ai grijă să o situezi cât mai aproape, însă un scanner folosit mai rar poate fi plasat în afara zonei de lucru. De asemenea, pentru toate acestea ai nevoie de o multitudine de cabluri, ai grijă ca acestea să fie acoperite şi cât mai ascunse astfel încât să nu te deranjeze în vreun fel.

Ştiu că lucrul la birou poate avea consecinţe masive în ceea ce priveşte cantitatea de hârtii sau dosare! Nu lăsa biroul să se scufunde sub greutatea lor. Organizează-le astfel încât ordinea să domnească atât în birou cât şi în interiorul minţii.

Cam atât cu sfaturile practice, mai bine trecem la partea plăcută: decorul!

În funcţie de domeniul în care activezi, există şi nuanţele potrivite. Culorile neutre sunt perfecte pentru domeniile conservatoare de lucru, cum ar fi băncile sau serviciile legale. În schimb, pentru birourile de creativitate, sunt recomandate culorile calde sau vibrante, care dau mai mult sens încăperii.

Oricum ar fi, alege cu grijă, nu accepta o culoare doar pentru că era deja pe pereți. Aceste alegeri pot influenţa modul de lucru sau starea psihică a celor ce păşesc pragul.

Este recomandat să nu cumpăraţi un set de mobilier complet, odată. Cel mai bine este să cumperi pe rând corpuri similare în model şi culori. Depozitele de mobilă au oferte foarte bune, însă costurile pe bucată pot sa fie mai mici.

Dacă te simţi în comuniune cu artele şi ai o fire îndrăzneaţă, apelează la câţiva artişti independenţi pentru a-ţi colora biroul. Artele abstracte au fost întotdeauna plăcute ochiului.

Îmbogăţeşte spaţiul cu un covor. Acesta va face încăperea să arate finisată. Deşi nu este foarte uşor de găsit, unul rotund este în perfectă armonie cu toate unghiurile colţuroase. Scaunul pe care vei sta trebuie să fie comfortabil. Nu procura unul doar pentru că arată bine sau se potriveşte cu restul decoraţiunilor. Poţi adăuga o pernă micuţă şi la modă care va susţine şi spatele.

Plasează biroul în aşa fel încât să obţii cât mai multă lumină naturală. Cea artificială oboseşte ochii şi nici nu e foarte sănătoasă, aşa că fă un favor planetei şi foloseşte-te de lumina soarelui.

Dacă nu eşti mare amator de decoraţiuni, micile accesorii pot înveseli atmosfera. Un stilou colorat, o cutie pentru agrafe în formă de mustaţă sau orice idei nebuneşti vă trec prin cap. Aceste detalii dau personalitate şi intimitate încăperii.

Având în vedere că mai e puţin şi vine Paştele, e timpul să adăugăm şi mai multă culoare în birou. O simplă coroniţă din ramuri de salcie, specifică sărbătorile pascale, poziţionată la nivelul uşii adaugă tradiţie încăperii. Dacă ai o floare, îi poţi schimba ghiveciul cu unul specific, eventual cu un iepuraş colorat.

Dacă nu ai o floare, e cazul să faci rost de una! Cu petale galbene, bineînţeles. De asemenea, pregăteşte un coşuleţ cu ouă de ciocolată, nu se ştie cine va păşi în birou şi are nevoie de un strop de dulce. Poţi cumpăra, sau dacă ai timp, poţi face tu fundiţe din panglică galbenă pe care să le ataşezi de coşul de gunoi, imprimantă sau uşă.

Cătălina Airimioaei

 Sursa foto:

ihomee.com

eem.anadolu.edu.tr