Eşti în vacanţă într-o altă ţară, înconjurat de o altă cultură, şi brusc, în timp ce discuţi cu un localnic, observi că lumea se holbează sau interlocutorul încheie discuţia fără vreo motivaţie. Ce poate fi mai jenant decât să nu ştii cum să te comporţi în anumite medii? Pentru a evita astfel de situaţii incomode, pe lângă bagajele făcute, când mergi într-o altă ţară trebuie să ai o listă cu reguli de etichetă. Cum diferenţele interculturale sunt de obicei mari, ceea ce la noi poate părea ceva absolut normal în altă cultură poate fi o mare jignire adusă persoanelor cu care interacţionezii, iar odată făcute aceste gesturi, nu vei ştii de ce lumea se uită ciudat la tine sau îşi schimbă atitudinea brusc. După cum se spune, câte popoare atâtea obiceiuri sunt în lume. Dacă în anumite culturi să desfaci cadoul în faţa persoanei care ţi-l oferă este un semn de recunoştinţă, apreciere, în alte ţări gestul este unul de lăcomie, obrăznicie.
Dacă în România regulile de etichetă nu sunt foarte bine conturate, în alte ţări, mai ales în cele cu tradiţii puternice, există reguli bine stabilite ce nu pot fi încălcate nici de turişti. Pentru a nu lăsa impresia de lipsă de respect sau nesimţire, iată câteva reguli de etichetă pe care trebuie să ştii când mergi în ţări cu o cultură diferită de a noastră:
1. Dacă în Grecia este frumos ca un cadou să se despacheteze în faţa celui care l-a oferit, în India şi Japonia acest gest este unul urât, egoist, lacom, cadoul fiind considerat o bucurie ce trebuie gustată în particular.
2. În Mexic dacă nu vrei să fii considerat nepoliticos, renunţă la cuţit şi furculiţă atunci când mănânci tacos. Dar dacă eşti în Chile nepoliticos vei fi dacă mănânci ceva fără tacâmuri, chiar dacă este vorba de un cartof pai „furat” din farfuria partenerului. Aici, regulile sunt mult mai stricte decât în celelalte ţări sud-americane.
3. Anumite atenţii trebuie primite cu ambele mâini în semn de respect faţă de cel care oferă. În Japonia, când cineva îţi oferă cartea de vizită pentru a-i arăta recunoştinţa şi pentru a-l face să se simtă admirat trebuie să primeşti cartea cu ambele mâini, să te uiţi la ea, să o analizezi, să o admiri şi să pari foarte mulţumit. De asemenea, când ţi se oferă ceva de băut în Coreea de la o persoană mai în vârstă, trebuie să apuci paharul cu ambele mâini, astfel arătându-se respectul şi recunoştinţa.
4. Când mergi în vizită la un grec, trebuie să ştii că pe cât este poporul grec de prietenos, pe atât este de pretenţios. Trebuie să fii invitat să stai jos, nu te aşeza cum ai intrat în casă! La masă nu trebuie să te uiţi urât dacă tu, musafir fiind, nu eşti servit primul cum se obişnuieşte la noi, pentru că acolo persoanele în vârstă au prioritate. De asemenea, gazda este prima care începe să mănânce, nu invitaţii. Un gest frumos este să lauzi preparatele culinare, complimentând gazda.
5. În Rusia nimeni nu refuză vodcă, indiferent de oră, loc. Când cineva oferă tradiţionala băutură face un gest de prietenie, încredere, deci nu o refuza nicicum. Nici nu o amesteca vodca cu alte băuturi, pentru că ruşii consideră că „poluezi” minunatul preparat. Deci, uită de combinaţia vodcă-suc de mere când eşti turist în Rusia. Când eşti în Grecia, poţi refuza galant o băutură prin lăsarea paharului pe jumătate gol, atunci nimeni nu va îndrăzni să îl umple.
6. Semnul „Ok” făcut cu mâinile te poate pune în dificultate în diverse culturi. În Grecia, când este făcut în forma cercului, făcut cu degetul mare şi arătătorul, este considerat vulgar, la fel şi în Iran. Semnul făcut în Sicilia, dar cu cele trei degete lipite reprezintă un mesaj dur, “tu sei un nullo e io ti voglio ammazzare”, adică “eşti un nimic şi vreau să te omor”. În Brazilia semnul „Ok” arătat cuiva înseamnă că îl faci ticălos.
7. Dacă suntem obişnuiţi să dăm din cap sus-jos pentru „da”, iar stânga-dreapta pentru „nu”, trebuie să inversăm semnificaţiile când folosim aceste gesturi în Albania, unde mişcarea capului stânga-dreapta înseamnă „da”, iar sus-jos „nu”. La greci nu folosi deloc datul din cap considerat lipsit de educaţie!
8. Dacă suflatul nasului este un lucru cât se poate de firesc, în Japonia să faci asta în public este un gest foarte urât.
9. Ţările europene, mai ales cele sudice şi estice sunt obişnuite cu bacşişuri pentru cei care i-au servit. În schimb, cum ţările asiatice au reguli mult mai stricte, a da bacşiş este similar cu a insulta.
10. Fetele foarte tinere, dar machiate, aranjate, sunt considerate vulgare în ţările nordice. În schimb, o japoneză, chiar dacă este tânără, trebuie să se machieze pentru a nu fi considerată neîngrijită.
11. În India nu trebuie să faci remarci în public cu privire la aspectul unei femei. De asemenea, nepoliticos este să fumezi în timp ce mergi pe stradă dacă eşti femeie sau să te săruţi în public. Nici în Maroc acest lucru nu este acceptat.
12. Cum chinezii sunt un popor superstiţios, la masă, după ce ai mâncat peştele pe o parte nu trebuie să îl întorci pe cealaltă, pentru că aduce ghinion şi superstiţia că barca pescarului se va răsturna. Astfel, ori va rămâne intactă a doua parte, ori vei mânca această parte înlăturând şira spinării.
13. În Orientul Mijlociu, India şi în anumite zone din Africa, dacă eşti dreptaci nu mânca niciodată cu mâna stângă, considerată „murară” din cauza asocierii cu necesităţile fiziologice. Nu atinge nici farfuria, nu înmâna nici documente cu mâna stângă.
14. Când foloseşti semnul păcii (forma de „V”) în Marea Britanie trebuie să fii atent ca palma să nu fie îndreptată spre tine, ci spre exterior, pentru a nu însemna „fuck off”.
15. Descalţă-te la intrarea într-un templu hindus pentru a nu jigni zeităţile.
16. În ţările asiatice, dar nu numai, a arăta cu degetul în public este un gest lipsit de politeţe.
Material realizat de Madalina Misu
Sursa: pinterest.com