Tusea, însoţită de durerile în gât, este cel mai comun simptom al infecţiilor şi virozelor respiratorii şi are rolul esenţial de a elimina agenţii patogeni sau substanţele străine care au pătruns în căile respiratorii. Modul în care se manifestă atât la debutul bolii, cât şi în perioada de convalescenţă, reprezintă un act reflex al organismului, fiind cauzat de iritarea mucoasei de la nivelul tractului respirator şi de prezenţa unor corpi străini sau a unor secreţii patologice.
În funcţie de cauzele ce o provoacă, de tipul infecţiei sau de stadiul afecţiunii, tusea se împarte în mai multe categorii, fiecare dintre ele având propriile simptome:
Tusea seacă sau cea iritativă se manifestă în faza incipientă a bolilor respiratorii şi este provocată de iritaţiile mucoaselor care căptuşesc căile respiratorii. Aceasta nu este însoţită de expectoraţie, de aceea poate dura un timp mai îndelungat, devenind foarte obositoare şi greu de suportat. Tusea seacă este neproductivă şi se repetă la scurte intervale, atât ziua, cât şi noaptea. În tratarea acestui tip de tuse sunt recomandate tratamentele adjuvante cu proprietăţi antispastice, antibiotice şi care au un puternic efect calmant, sedativ şi emolient.
Tusea umedă este de obicei însoţită de mucus şi secreţii aflate la nivelul traheei şi plămânilor. Ea contribuie, practic, la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior. Atât în cazul tusei expectorante, cât şi în cazul celei seci, specialiştii recomandă evitarea anumitor alimente care pot irita căile respiratorii şi declanşa un acces puternic de tuse: produsele foarte picante sau condimentate, preparatele care conţin oţet, sucurile carbogazoase, alcoolul sau fumatul. De asemenea, tratamentul recomandat pentru tusea umedă trebuie să faciliteze eliminarea mucusului şi să dilueze fluidele pentru o înlăturare mai rapidă a secreţiilor.
Tusea convulsivă, denumită popular „tuse măgărească”, cauzată de Bordetella pertussis, are un caracter infecţios şi este frecvent întâlnită la copii. Fiind provocată de o infecţie, acest tip de tuse este contagioasă, având o perioadă de incubaţie a virusului de una – două săptămâni. Tusea covulsivă debutează cu inflamaţia acută a căilor respiratorii şi crize violente de tuse spastică ce se manifestă în special noaptea. Crizele spastice sunt provocate de acumularea în bronhii a unor cantităţi mari de secreţii, la început fluide şi apoi vâscoase, care necesită a fi eliminate pentru a evita asfixierea şi voma. La copiii sub 2 ani, tusea convulsivă este o boală foarte gravă, cu complicaţii care pot duce la o mortalitate de 1-2%.
Deşi tratamentele prescrise se diferenţiază conform simptomelor pacientului, tipului de infecţie respiratorie şi în funcţie de modul în care tusea se manifestă, toate tipurile de terapie trebuie să acţioneze în mod esenţial ca un antispatic, un antiinflamator pentru căile respiratorii şi un emolient pentru fluidizarea secreţiilor.
Metoda naturistă care îndeplineşte toate aceste proprietăţi datorită componentelor sale naturale, este Septusin de la Ropharma. Acesta are o acţiune puternic curativă pentru toate afecţiunile asociate căilor respiratorii: bronşite, faringite, laringite, sinuzite, astm bronşic sau pneumonii şi are în componenţă ingrediente naturale cu acţiune specifică:
– uleiul de eucalipt are efect antiinflamator, antimicrobian, analgezic şi de stimulare a sistemului imunitar;
– rădăcina de lemn dulce are o acţiune expectorantă, antispastică şi antiinflamatoare;
– uleiul de mentol este eficient în creşterea anticorpilor din organism şi combaterea infecţiilor, ajută la reducerea febrei, are efect antispatic, antiinflamator şi de calmare a tusei.
Acţiunea sinergică a acestor componente naturale asigură fluidizarea secreţiilor bronhice, reduce inflamaţia, ajută la expectoraţie, calmează accesele puternice de tuse şi întăreşte sistemul imunitar în fața complicaţiilor asociate maladiilor respiratorii.
Septusin poate fi comandat pe site-ul www.ropharma-healthcare.ro şi este disponibil la preţul de 14,5 RON.