Dă un impuls creativității tale

Creativitatea este un… „aha!”

Conform definiției din dicționar, creativitatea este inventivitate artistică sau intelectuală. Creativitatea este marcată de capacitatea sau de puterea de a crea și de a da naștere unui lucru nou, posibilitatea și chiar geniul prin care poți obține ceva din aparent nimic. Dar cum faci ceva din nimic? Cum abordezi creativitatea? Care este esența acestei stări?

Poate doar magia poate explica creativitatea, prin acel brusc „aha”, moment în care toate gândurile tale se aliniază. Unii spun că este ceva enigmatic de aceea nu poate să fie definit concret. Alții spun că este ceva de inspirație divină.

Creativitatea înseamnă, pur și simplu, să gândești imposibilul și apoi să faci ceea ce nimeni altcineva nu a mai făcut înainte. Dar creativitate mai înseamnă și să știi cum să te folosești de cunoașterea ta, de lucrurile care îți plac în alte domenii, să le preiei și să le transformi în ceva original.

Creativitatea poate lua mai multe forme. Aceasta poate fi creativitate științifică, atunci când vine vorba despre invenții, cure medicale sau creativitate artistică și muzicală, care se materializează în picturi, sculpturi, literatură, opere de artă, cântece și alte produse culturale autentice.

Cum îți dezvolți gândirea creativă?

Nu toată lumea s-a născut creativă, însă toată lumea poate lucra la această abilitate. Iată câteva lucruri de care trebuie să ții seama dacă vrei să îți îmbunătățești gândirea creativă.

Dacă vrei să înveți să gândești creativ, respinge din prima secundă ideea de gândire convențională în detrimentul gândirii neconvenționale pe întreg parcursul procesului de creație.

În majoritatea cazurilor, mințile oamenilor sunt programate să facă exact opusul:  să respingă gândirea neconevțională în favoarea gândirii neconvenționale, pe principiul că abordările convenționale sunt mai sigure și acceptate social.

Totuși ele nu sunt o sursă de creativitate. Prin urmare, secretul acțiunii este cel de a păcăli mintea să facă exact opusul a ceea ce face în mod constant și să abordeze din altă perspectivă realitatea.

Trebuie să înțelegi foarte bine problema cu care te confrunți. Odată ce ai înțeles adevărata problemă o poți aborda din diferite perspective, moment în care găsirea de soluții creative devine extrem de ușoară.

Nu te arăta de acord cu orice intervenție, dezbate problema și apără fiecare idee nouă! Acesta este principiul care stă la baza creativității. Învinge scepticismul.

Respinge ideile plictisitoare și pe cele convenționale. Nici măcar nu te deranja să le pui pe hârtie. Lucrează doar cu idei neconvenționale, ieșite din comun și interesante. Dacă te fac să caști, renunță la ele. Dacă te fac să râzi, dezvoltă-le!

Soluțiile tale creative trebuie să fie evaluate pe baza unor criterii stricte și nu ca noțiuni vagi de „cea mai bună idee”. Nu există cea mai bună idee, există o idee care dezvoltată, poate deveni una extrem de creativă. Spor!

Ionela Văcaru