Alimente pentru un ten perfect

Vrei să ai un ten strălucitor și sănătos? Consumă alimentele potrivite!

În general, fructele și legumele proaspete, nucile, proteinele și cerealele integrale sunt aliați ai tenului frumos. Conform cercetărilor, consumul acestor alimente îți va conferi un ten perfect, fără să mai recurgi la numeroasele produse de înfrumusețare. Nutrienții și compușii pe care acestea le conțin au un rol deosebit în îngrijirea tenului.

Ceaiul verde organic conține substanțe anti-inflamatorii numite catehine, extrem de benefice pentru ten. Un studiu efectuat pe aproximativ 2000 de adulți a arătat cum cei care consumă una sau mai multe cești cu ceai verde pe zi au mai puține șanse să dezvolte cancer de piele decât cei care nu au acest obicei. Ceaiul verde alungă cancerul de piele, dar și semnele îmbătrânirii. Așadar, consumă-l cu încredere.

Uleiul de măsline – în ciuda zarvei făcute de beneficiile dietelor fără grăsimi, se pare că organismul are nevoie de grăsimile bune, esențiale pentru sănătate, dar și pentru o piele elastică. Înlocuiește grăsimile saturate sau hidrogenate pe care le folosești în mod obișnuit la gătit cu ulei de măsline organic extravirgin.  Acesta este bogat în grăsimi monosaturate, care întăresc membranele celulelor, ajutând pielea să arate sănătoasă și radiantă. Poți folosi și ulei din semințe de in, la fel de benfic pentru piele, însă ai grijă să nu îl încălzești. Cel mai bine e să îl întrebuințezi drept dressing pentru salate.

Nucile sunt bogate în omega 3, acizi esențiali pentru o piele elastică, mereu tânără. Dacă îți place peștele, consumă somon, bogat și el în acești acizi care fac minuni pentru piele.

Fructele de pădure conțin antioxidanți puternici, benefici pentru sănătatea pielii.  Afine, zmeură, merișoare sau mure, toate sunt delicioase și conferă strălucire tenului. De asemenea, sunt bogate în fitonutrienți care protejează celulele pielii.

Frunzele verzi – Vitamina A care se regăsește în frunzele de spanac sau kale este ideală pentru tratarea acneei, fiind un adevărat ajutor pentru regenerarea tenului.  Spanacul reprezintă o adevărată armă împotriva cancerului. Acidul folic pe care îl conține  ajută celulele să se regenereze, scăzând astfel șansele de apariție ale celor canceroase. Alte legume care conțin vitamina A sunt morcovii și broccoli.

Cartofii dulci nu sunt doar foarte gustoși, ci și plini de vitamina C. Aceasta  ajută la producerea colagenului. În cantitate mare, colagenul împiedică apariția ridurilor, conferind pielii un aspect elastic și sănătos.

Roșiile sunt minunate în salate, însă gătite devin ideale pentru tenul tău. Licopenul, colorantul natural din aceste legume, ajută la eliminarea radicalilor care  rezulta  razelor ultraviolete care îmbătrânesc pielea,. Corpul tău capătă nutrienții care îl protejează de soare din roșiile gătite.

Și nu în ultimul rând, cel mai important aliat pentru un ten minunat este apa. Consumând cantitatea potrivită de apă, eviți aspectul neplăcut pe care pielea îl capătă în urma deshidratării. Renunță sau minimalizează pe cât posibil consumul de alcool, cofeină și sucuri acidulate, căci ele deshidratează organismul. Apa plată nu numai că menține pielea sănătoasă, dar și rinichii.

Cătălina Țurlan