Atunci când temperaturile cresc, lăzile frigorifice și standurile cu înghețată sunt amenajate pe străzi, în întâmpinarea oamenilor pofticioși.
Deși înghețata este un desert disponibil pe tot parcursul anului, vara este consumată în cantități mari, mai ales în Italia, unde există atâtea sortimente și varietăți de culori pentru toate gusturile. Che gelato, mamma mia! Este un desert pe atât de simplu, pe atât de încântător!
Cine ar fi crezut că apa congelată asociată cu diferite arome poate avea un asemenea rezultat? Multe aparate au fost scoase pe piață, special pentru a congela rapid și într-un timp record.
Pentru cei care vor să încerce și alte deserturi pe bază de gheață, iată câteva recomandări:
Granita. Acest desert sicilian semi-congelat, a devenit popular în secolul al XVII-lea. Consistența lui este între starea lichidă și cea solidă. Cu diferite arome de fructe sau de cafea, granita este consumată la micul dejun în timpul lunilor de vară, însoțit de o brioșă, sau, ca desert, la cină.
Fulgii de gheață. Gheața este rasă, nu zdrobită și absoarbe instant sucul de fructe și siropurile. Celelalte ingrediente fac acest desert interesant. De exemplu este folosită înghețata sau boabele de fasole Azuki, dulci. Da, ai citit bine, boabe de fasole.
Foarte cunoscut în Hawaii, unii istorici sunt de părere că acest desert își are rădăcinile în bucătăria din Malaezia, care are un fel de mâncare numit „Ais kacang”(boabe de gheață) și include boabe de porumb și jeleuri.
Bulgărele de zăpadă, un alt desert neobișnuit, ce datează din secolul al XIX-lea, inventat de o persoană care a avut ideea de a umple un pahar cu bucăți de gheață și cremă de ou, acoperit cu o bucată de bezea.
Acest desert a fost foarte popular în timpul Marii depresiuni economice din anii ’30, dar odată ce lucrurile au evoluat și condițiile economice s-au îmbunătățit, acest desert și-a pierdut din popularitate. Într-un oraș din SUA, localnicii s-au gândit să prepare din nou bulgărașul de zăpadă și să reinventeze rețeta.
Pepenele roșu este un fruct de sezon, ce conține 90% apă. Poți prepara granita acasă, pentru zilele toride.
Pune în practică o rețetă simplă:
Ai nevoie de un pepene roșu, de miere sau de zahăr și de frunze proaspete de mentă. Tot ce trebuie să faci este să mixezi bucățile de pepene fără coajă într-un blender, să adaugi miere sau zahăr după gust, în funcție și de cât de dulce este pepenele. Pentru un plus de aromă, adaugă frunze de mentă. Compoziția o torni în forme (pahare) sau într-o tavă și o pui la congelator 2-3 ore. Un desert simplu, sănătos și răcoritor!
Ianula Gioga
Sursă foto:
forum.crnobelo.com