Motivaţia reprezintă o simplă emoţie, o stare în care vrei să dai tot ce-i mai bun din tine. Aici se află cheia: importanţa pe care o acorzi unui lucru, oricare ar fi el.
Este bine să ştii că oamenii au capacitatea să se motiveze, să se pună în mişcare doar în situaţii limită. Ori îşi doresc un lucru foarte mult, şi ajung să lupte pentru a-l obţine zi şi noapte, ori vor să se îndepărteze de un lucru care le face rău, îi afectează pe plan emoţional, profesional şi aşa mai departe.
După acest proces care face parte din viaţa ta, află că şi auto-motivarea presupune câteva idei simple. Aşadar, aceasta ar putea fi formată, după unii specialişti, dintr-o combinaţie de trei elemente importante: personalitate, comportament şi chef de viaţă, ori energie.
Motivaţia trebuie menţinută constant, deoarece ajungi să te apuci de un lucru cu foarte multă dorinţă şi energie, ca după ceva timp să-ţi dai seama ca alegerea ta nu a fost chiar cea mai potrivită.
Ca să fii motivat ai nevoie să îţi clarifici de la început propriile valori. Valorile sunt acele lucruri din viaţa ta pe care tu le consideri extrem de importante. Cunoaşterea şi comunicarea sunt două exemple esenţiale, dar lista poate continua.
Acestea fac parte din categoria valorilor fundamentale – adică cele care aduc satisfacţie pe termen lung, în timp ce unele persoane, în general majoritatea, aleg valorile condiţionate – adică cele care oferă satisfacţie pentru o perioada scurtă de timp.
Oamenii caută drumul succesului pentru starea, emoţia pe care ţi-o dă împlinirea sa.
Motivaţia nu este constantă. Aşadar, ce poţi face ca aceasta să dureze mai mult?
În primul rând, auto-motivaţia ţine de felul tău de-a fi, de a gândi. Ţine de autodisciplină, mai mult decât de orice altceva.
Dacă ajungi să îţi antrenezi motivaţia în fiecare zi vei vedea că vei fi în stare să duci la bun sfârşit tot ceea ce ţi-ai propus să faci, chiar dacă te-ai trezit fără chef, lipsit de vlagă şi eşti în cea mai proastă zi a ta. Pune-te pe picioare şi auto-motivează-te!
Un bun exemplu de motivare personală, cu adevărat, este momentul când ieşi la alergat, ori te duci la sală. Chiar dacă simţi că nu mai poţi, că ceva îţi spune să te opreşti pentru că nu mai poţi să respiri, ia măsuri şi nu te opri.
Aşa vei face motivaţia să fie constantă! Este chiar singurulul mod prin care poţi da tot ce e mai bun din tine, adică să continui atunci când alţii s-au oprit şi atunci când se vede pe faţa ta că nu mai poţi. Ajungi să-ţi antrenezi mintea într-un mod fantastic.
Este foarte important să îţi antrenezi rezistenţa în situaţii limită, să mai continui 10 minute după ce ţi-ai zis în gând: „Nu mai pot!”. Trebuie să-ţi întăreşti caracterul pentru situaţiile grele pe care vei ajunge să le mai confrunţi, de câteva ori în viaţă.
Dacă te urci cu prietenii pe un munte, nu poţi să renunţi pe ultima sută de metri pentru că nu mai ai putere să urci. Trebuie să beneficiezi de un antrenament şi de o motivaţie atât de mari, încât să fii capabil să continui. Satisfacţia va fi enormă, în comparaţie cu efortul neobişnuit pe care l-ai depus.
Toate lucrurile acestea sunt valabile şi pentru un aşa-numit eşec, sau o nereuşită din planurile tale. Nu te da bătut dacă nu ţi-a ieşit ceva, chiar dacă tu te-ai implicat emoţional foarte tare. Nu-ţi pierde entuziasmul. Mereu a existat şi un al doilea plan. Acţionează cu mult calm, cu paşi mici şi ajustează schimbarea pe parcurs.
Astăzi te provoc să faci următorul lucru:
Când simţi că ai obosit, sau că te-ai plictisit din ceea ce ai făcut şi nu mai ai nicio motivaţie să continui, fură alte 15 minute din timpul tău şi nu te opri.
Te va ajuta enorm să îţi dai seama, după aceea, că ai putut să treci cu succes de graniţele minţii tale!
Mădălina Tătaru
Sursa foto: