Despre sănătatea emoțională: tu ai grijă de sentimentele tale?

Probabil mulți dintre noi ne-am întrebat care este secretul din spatele reușite unor oameni de succes.  În mod cert este vorba despre foarte multe muncă, devotament și multă, multă motivație. V-ați gândit vreodată  însă că, în spatele acestor oameni de succes stă și o sănătate emoțională foarte bună care îi ajută să facă față obstacolelor vieții și să construiască relații puternice cu cei din jurul lor.

Oamenii care au o sănătate emoțională bună reușesc să își controleze emoțiile și comportamentul lor în activitățiile și interacțiuniile de zi cu zi.

Așa cum în cazul sănătății fizice este nevoie de ceva efort în construirea și în menținerea acesteia, așa este și cu sănătatea mentală și emoțională. Îmbunătățirea sănătății tale emoționale poate fi o experiență plină de satisfacții și beneficii care au în vedere stimularea ta spirituală, construirea capacității de rezistență în fața unui val mare de muncă sau obstacole ce trebuie depășite și, nu în cele din urmă, recăpătarea poftei și a puterii de a te bucura de micile lucruri pe care viața ți le oferă.

În mare parte, sănătatea mentală și emoțională se referă la bunăstarea generală a pshicului nostru. Aceasta are în vedere modul în care te vezi pe tine însuți, calitatea relațiilor tale cu oamenii apropiați, capacitatea de a gestiona sentimentele tale și situațiile dificile.

Ce facem pentru a a avea grijă de emoțiile noastre?

Primul pas în obținerea unui sănătăți emoționale îl reprezintă grija pentru corpul nostru. Asta include să avem parte de somn bun și suficient. Majoritatea oamenilor au nevoie de șapte-opt ore pentru ca a doua zi să aibă randament în activitățiile pe care le desfășoară.

Desigur că din această listă nu pot lipsi exercițiile care te pot ajuta să scapi de stres, anxietate și depresie. Dacă nu ai timp să te duci la sală, să mergi la bazin să înoți sau să alergi dimineața în parc, încearcă să ai parte de cel puțin o plimbare de 30 de minute, pe zi.  Scările pot fi un bun înlocuitor, pentru zilele când lipsești de la sală.

Implicarea în diverse activități poate fi o reală strategie pentru buna dispoziție și sănătatea emoțiilor tale.  Învață și descoperă noi activități precum să te alături unui club de carte, să vizitezi un muzeu,  să înveți o nouă limbă sau, pur si simplu, să călătorești unde nu ai mai fost până acum.

Nu uita să te bucuri de frumusețea naturii și a artei. Diverse studii au arătat că o simpă plimbare în natură scad presiunea sângelui și elimină stresul. În aceeași măsură, o plimbare printr-o galerie de artă sau prin oraș, admirând arhitectura acestuia, este alegerea ideală pentru o stare de bine.

Fă-i și pe ceilalți să zâmbească. Voluntariatul este activitatea ideală pentru acest lucru. Nu există nicio limită pentru posibilitățiile  pe care le ai de a face voluntariat individual, sau în cadrul unui grup: școală, organizație non-profit sau diverse organizații și evenimente caritabile.

Aceste activități ne pot lua din spatele laptopului și al televizorului, având posibilitatea de a petrece cât mai mult timp cu oamenii dragi.

Ionela Văcaru

Surse foto:

loverelationshipsanddating.com