Diamantele ca profesie: portret Arie David

Trebuie să recunosc faptul că, până să ajung în biroul domnului Arie David, primul wholesaler de diamante din România, nu aş fi ştiut să privesc un diamant ca pe o piatră plină de viaţă. Bine, nu prea am avut tangenţă cu diamante anterior acelui moment şi credeam, cu naivitate, că orice pietricică transparentă şi sclipitoare este un diamant.

S-a întâmplat să îmi redefinesc percepţia despre preţiozitatea diamantelor, chiar de curând, descoperind că minunăţia unui diamant veritabil nu poate să fie confundată cu nimic altceva. Pe de altă parte, ceea ce ochii mei au analizat, dincolo de profunzimea oricărei străluciri de diamant, este şi povestea unui om care a reuşit să îşi dedice întreaga viaţă unei profesii rare, ce implică, după cum poate că aţi intuit deja, diamantele.

Afacerea sa înseamnă, pe scurt, vânzarea diamantelor către maeştri bijutieri, artişti, ateliere, dar şi către clienţi individuali. Dacă aparent, România nu este chiar locul ideal pentru a face afaceri cu diamante, după cum poate că vă gândiţi, în ceea ce urmează să citiţi este posibil să vă modificaţi subit viziunea şi chiar să vă doriţi să investiţi în achiziţionarea unui diamant!

În urmă cu aproximativ o lună, Arie David a deschis în Bucureşti, mai exact în incinta Grand Hotel Marriot, un birou, A.David Diamonds & Gold, din iniţiativa de a educa publicul român în legătură cu posibilitatea inteligentă de a cumpăra diamante, pentru că aceste pietre nu sunt destinate exclusiv oamenilor foarte bogaţi, după cum s-ar putea crede.

Biroul său este pur şi simplu alb, de la piese de mobilier până la pereţi, toate sunt albe şi am înţeles că doar aşa, înconjurat de alb şi de o lumină favorabilă, poţi judeca un diamant la adevăratul lui preţ.

Omul de afaceri s-a născut în România, dar a crescut în Israel, unde a plecat în copilarie, împreună cu familia. Întâmplările care l-au determinat să se implice în industria diamantelor ţin de o formă de destin pe care nu avea cum să o evite, sunt acel tip de poveşti care ar putea să fie lejer cuprinse într-un roman cu pagini la fel de strălucitoare ca şi pietrele despre care scriem.

Arie David a început să lucreze de tânăr pentru un şlefuitor de diamante, făcând partea de vânzare. Astfel a cunoscut un diamantar belgian care i-a propus ca, în momentul în care va dori să facă o schimbare majoră în viaţa lui, să îl urmeze în Belgia.

Cunoaşterea în detaliu a procedurilor de şlefuire, cât şi tranzacţiile executate în cadrul pieţei internaţionale, l-au impulsionat pe tânărul Arie David a zburat la Antwerpen, începând asocierea sa cu supranumitul Prinţ al diamantelor. Cumpăra diamante din Africa, Coasta de Fildeş, pentru diamante în stare brută. Au urmat ani în care a călătorit în Singapore, Hong Kong, Bangkok, New York, Los Angeles, San Francisco sau Chicago şi în alte zone în care îşi ducea la indeplinire procesele de vânzare a diamantelor către angroşişti, legând parteneriate trainice, care i-au întregit experienţa.

În 1988 devine membru al Bursei de Diamante din Israel, o autoritate influentă la nivel global şi foarte greu accesibilă. Bursa de diamante din Israel exportă anual valori de peste cinci miliarde de dolari.

Cum ajungi membru al Bursei de Diamante?

Calitatea de membru poate să fie dobândită fie prin transmitere, din tată în fiu, fie trebuie atestat, prin carte de muncă faptul că ai o experienţă semnificativă în industria diamantelor. Ulterior, primeşti un certificat prin care alţi membri deja existenţi garantează pentru tine, fie că te cunosc, au colaborat cu tine, sau au interacţionat în acest mediu de afaceri, la un moment dat. Dacă există un membru care să se opună acceptării tale, acesta trebuie să dea o explicaţie şi există posibilitatea de a nu fi integrat, dacă profesionalismul şi onestitatea îţi sunt puse la îndoială.

În ceea ce priveşte evoluţia sa pe plan profesional, dacă ne gândim că orice mişcare greşită este pedepsită cât se poate de serios cu excludere şi imposibilitate de a mai profesa în industria diamantelor, omul de afaceri Arie David se poate mândri cu lipsa oricărui incident nedorit, în cariera sa.

Arie David s-a întors în România urmând un sfat mai vechi al tatălui său, acela de a face o afacere în ţara unde s-a născut. Foarte puţini ştiu faptul că acelaşi om de afaceri a adus pentru prima dată laptele praf pentru sugari, în România.

Ce ar trebui să ştie un potenţial cumpărător, atunci când doreşte să achiziţioneze un diamant?

Este important de specificat faptul că un diamant poate să fie destinat mai multor scopuri. Arie David îi sfătuieşte pe cei care doresc să obţină bijuterii cu diamante, să cumpere separat piatra, pentru că, odată aşezată pe o bijuterie, valoarea ei reală devine mult mai greu de judecat, de aceea este posibil ca omul să plătească mai mult decât ar trebui pentru un anumit tip de diamant.

Aceste pietre pot să fie achiziţionate şi ca obiecte de sine stătătoare, parte din economia unei familii. În acest caz, persoanele care vor să achiziţioneze un diamant sunt sfătuite să aleagă un diamant middle class, deoarece diamantele foarte scumpe vor fi greu de vândut, câţiva ani mai târziu, valoare lor crescând, în timp. Aşadar, pe termen lung, diamantele pot să reprezinte o investiţie la fel de bună ca şi aurul, în economia unei familii, dacă nu una chiar mai bună, fiind şi mai uşor de transportat, oriunde în lume.

Fascinaţia mea faţă de domeniul diamantelor a crescut în momentul în care am aflat că există 57 de tipuri de tăieturi în diamantul simplu, iar formele sunt şi ele variate, piatra rotundă fiind forma clasică de prezentare, apoi se remarcă: modele fancy cut, printre care: princess, cushion, heart, pear, marquise, radioant, asscher, emerald, oval.

Dintr-o piatră brută se poate pierde chiar şi 70%, în momentul prelucrării, pentru obţinerea unui diamant clasic, rotund.

Cum poate să fie deosebit un diamant adevărat de unul fals?

În primul rând, un zirconiu, de exemplu, va fi mai greu decât un diamant de aceeaşi mărime. Aşadar, greutatea este factorul esenţial.

Un zirconiu se abureşte, un diamant nu reţine deloc aburul.

Un zirconiu îşi pierde strălucirea în câteva luni, altfel spus îmbătrâneşte, ceea ce nu se întâmplă niciodată cu un diamant, ne-a asigurat Arie David.

Fiecare magazin ar trebui să dispună de un aparat care să poată să demonstra că piatra respectivă este un diamant veritabi.

Şi bijutierii trebuie educaţi

Ne-am putea întreba de ce ar fi necesară existenţa unui whoesaler de diamante într-un oraş ca Bucureşti?

În primul rând pentru că aprovizionarea se face prin wholesaler, de la care cumpără un bijutier, fiind sursa principală de răspuns, în ţară. În ceea ce priveşte locurile de aprovizionare ale unui wholesaler, Arie David aduce diamante din Israel şi din Belgia.

De aceea, bijutierii trebuie să fie şi ei mai atenţi în ceea ce priveşte sursa de la care procură diamantele de care au nevoie.

Din alt punct de vedere, un wholeseler este cea mai potrivită persoană atunci când doreşti să cumperi un diamant, ci nu o bijuterie cu diamante. Un diamant pe care să îl montezi ulterior, la un bijutier, pe o anumită bijuterie, costurile fiind mai mici decât dacă vei cumpăra o anumită bijuterie cu piatră, de la un magazin de profil.

Arie David ne-a mai spus şi că în mare parte, cumpărarea unui diamant este o acţiune destul de intimă, care funcţionează conform unor recomandări, din familie. Este impotant de ştiu că orice diamant real trebuie să fie însoţit de un certificat, în care vor fi găsite toate criteriile conform cărora diamantul respectiv este unul scump, sau unul ceva mai puţin valoros.

Pe lângă tăietură, criteriile se referă la claritatea, strălucirea, culoarea diamantului (există şi diamante colorate, mai rare, dar cea întâlnită nuanţă este albul comercial, denumire folosită în limbajul bijutierilor), la finisaj, simetrie, greutate etc. Preţul final este estimat în funcţie de toate aceste trăsături, evaluate cu grade diferite.

Există şi aşa-numitele diamante tratate, asupra cărora Arie David atrage atenţia. Acestea sunt supuse unor proceduri de colorare artificială, sau prin care se încearcă corectarea anumitor fisuri, prin fierbere într-un material de tip silicon, insesizabil, ca rezultat final, pentru un ochi neprofesionist.

Dacă certificatul specifică acest aspect, diamantul poate să fie cumpărat, deoarece clientul este informat, pe această cale şi îl acceptă să îl cumpere, în cunoştinţă de cauză.

Celor care doresc să citească mai multe informaţii despre diamante le recomandăm site-ul oficial al A. David Diamonds&Gold. Dacă vă plac poveştile cu şi despre pietre preţioase le puteţi auzi chiar de a cei care le trăiesc, bineînţeles dacă vă doriţi cu adevărat şi o pietricică.

Adelina Turcu