Haine de autor: interviu Sandra Gălan, designer

Sandra Gălan, designer vestimentar, ne-a mărturisit că a iubit şi iubeşte moda dintotdeauna. Pasiunea a existat încă din copilărie, când hobby-ul ei favorit era să desenez fete, sau mai bine spus manechine, din moment ce schiţa chiar şi podiumul.

„Am avut norocul să mă nasc şi de a fi educată într-o familie care apreciază frumosul şi care m-a încurajat să-mi explorez puterea creativă. De la pasiune, am ajuns la meserie odată cu absolvirea Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, cu un masterat în design vestimentar.”

ISM: Dintre totate, care a fost cel mai provocator proiect pe care l-ai susţinut, până acum?

S.G.: Fiecare proiect este provocator în felul lui. Orice nouă experienţă aduce noi probleme şi, din fericire, noi soluţii.

ISM: Cum îţi defineşti creaţia şi stilul? Ce te inspiră?

S.G.: Creez piese feminine, definite de drapaje elaborate, volumetrii supradimensionate şi elemente atipice de deconstrucţie. Ţesăturile tradiţionale româneşti constituie o sursă necsecată de inspiraţie, în special cele vintage, pe care le utilizez constant încă de la colecţia de licenţă. Mă simt inspirată în mod deosebit de arta modernă, stilul gotic, muzică, oameni, natură, călătorii, vise. Orice poate să devină o sursă de inspiraţie. De cele mai multe ori, viaţa de zi cu zi aduce idei creative nebănuite.

ISM: Dacă priveşti înapoi în istorie, ai o epocă preferată din punct de vedere al modei?

S.G.: Nu am o epocă preferată, fiecare perioadă a adus noi descoperiri demne de apreciat şi aprofundat. Istoria costumului stă la baza designului contemporan, de la drapajele din Roma şi Grecia Antică, până la revoluţionarul New Look, Dior din 1947 sau controversatul curent punk din ’70.

ISM: Ce alte pasiuni mai ai, pe lângă design?

S.G.: Pictura, schiul, fotografia.

ISM: În ce direcţie ţi se pare că se îndreaptă moda din România?

S.G.: Moda din România este în urmă. Nici nu se putea altfel, ţinând cont de toţi anii de comunism în care nu a existat accesul la informaţie şi la cultură. Mă refer la modă străzii, la ce poartă şi apreciază marea masă a populaţiei. Există extrem de mult potenţial, avem designeri talentaţi, cu dorinţă de exprimare.

Dar, din păcate, bunul gust nu învinge întotdeauna şi va mai dura până când românii vor înţelege şi aprecia design-ul de autor. Visez la o Românie în care oamenii nu se îmbracă doar pentru a nu fi goi, ci pentru că vor să transmită un mesaj. La urma urmei, imaginea este cea care creează prima impresie.

ISM: Care sunt, în acest moment, cele mai importante puncte pe agenda ta de lucru? Ce va face Sandra Galan în următoarele 3 luni?

S.G.: Primul eveniment important la care voi participa este cea de-a XII-a ediţie a Galei Soirees de la Mode la Hotel Athenee Palace Hilton (10 iulie). Apoi am comenzi pentru crearea unor rochii de seară (de scenă sau de mireasă), aceste comenzi unicat fiind o parte constantă a muncii mele. Urmează crearea colecţiei de primăvară-vara 2013, pe care o voi prezenta în cadrul show-ului organizat de Alin Gălăţescu, Avanpremiere, care va avea loc în noiembrie, la MNAC.

ISM: Curentul vintage şi-a pus o amprentă destul de puternică în stilul româncelor în ultimii ani. De ce crezi că are aşa mult succes şi cât va mai dură?

S.G.: Cred că are atât de mult succes datorită preţurilor scăzute. Cred însă că se face o mare confuzie între vintage şi second-hand. Nu tot ce este vechi este vintage. Sper că se va termina cât mai curând, la urma urmei orice curent moare după ce piaţă ajunge la saturaţie. Aşa că, poate odată cu ieşirea din criză, lumea va începe să investească în piese de calitate şi nu în cantitate.

Sursa foto:

Pagina de Facebook a Sandrei Gălan