Două vieți din perspectiva unei singure zile

Cum poate schimba o singură zi întreaga existență a unui om? Și mai ales ce poate semnifica o zi pentru un om? Răspunsul se află în romanul lui David Nicholls O zi, pe care publicația The Observer l-a caracterizat ca o „lectură emoționantă, în care Nicholls este expert în surprinderea vârstei tinereții, a primei iubiri, a suferinței din dragoste și a traseului complicat și haotic al legăturilor romantice.”

Arta cu care este construit firul narativ al romanului, face orice cititor să se simtă foarte aproape de trăirile personajelor principale, Emma și Dexter, aproape de caracterele lor atât de realiste, ca și când s-ar afla în fața unor prieteni apropiați. Suspansul nu lispsește nici el, având în vedere faptul că fiecare capitol semnifică o singură zi, acesta fiind și un mod al autorului de a implica cititorii în poveste, lăsând la imaginația fiecăruia să afle ce s-a întâmplat cu Emma și Dexter pe parcursul unui an întreg.

 Pe scurt, Emma și Dexter se întâlnesc în anul 1988, în noaptea absolvirii universității. Deși, la început cei doi par total diferiți, Emma care își dorește să schimbe lumea în mai bine, iar Dexter care crede că lumea e a lui, putând face orice vrea el, cei doi ajung într-un timp scurt foarte buni prieteni. Certurile lor, împăcările, relațiile, zâmbetele, momentele fericite ale celor doi, dar și dramele sunt dezvăluite doar în ziua de 15 iulie, de St. Swithin, de-a lungul a două decenii.

 În tot acest timp, Emma încearcă să se facă remarcată în literatură, dar fără vreun succes notabil, ceea ce o face să se angajeze de nevoie la un restaurant cu specific texano-mexican „Loco Caliente”. Aici îl va cunoaște pe comediantul Ian, care se îndrăgostește de ea. Deși, Emma nu simte nimic pentru el, cei doi ajung să formeze un cuplu. Emma pierde pentru un timp legătura cu Dexter, timp în care se desparte de Ian și ajunge profesoară de engleză.

Dexter ajunge să lucreze în televiziune, iar viața lui trece de la extaz la agonie, devenind un simpatizant al stilului de viață cu nopți pierdute, droguri, băutură scumpă și sex, până în momentul în care producătorii emisiunii pe care o prezenta, consideră că a îmbătrânit și trebuie schimbat. Momentele de rătăcire dispar atunci când o cunoaște pe Sylvie, viitoarea sa soție și mama fiicei sale, Jasmine.

Destinul îi readuce pe cei doi împreună, la nunta unei prietene comune, unde Emma își revede vechiul prieten foarte schimbat, având planuri de căsătorie și urmând să devină tată. Dar viața de familie a acestuia nu va dura foarte mult, Sylvie ajungând să îl înșele pe Dexter cu unul dintre prietenii săi. După divorț, Dexter își dă seamă că singura femeie pe care a iubit-o este Emma, care se află acum la Paris, bucurându-se de succesul celui de al doilea roman al său. Fără să stea prea mult pe gânduri, pleacă la Paris pentru a-i mărturisi Emmei tot ce simte pentru ea, în speranța că și ea simte la fel. Cei doi se căsătoresc și iși deschid împreună un mic magazin în Paris, timp în care Emma continuă să scrie. Dar fericirea celor doi nu va dura, pentru că în ziua în care plănuiau să se întâlnească la casa pe care voiau să o cumpere, Emma are un accident și moare. Următorii anii, îl găsesc pe Dexter în depresie și suferință. Având exemplul tatălui său, care își pierduse cu mulți ani înainte soția, va înțelege că orice s-ar întâmpla viața trebuie să meargă mai departe.

 

            Întregul roman este de fapt o lecție care spune că fiecare zi contează, iar fiecare clipă trebuie trăită din plin.

 

 

            Sursă foto: www.google.com