Recomandarea beletristică de săptămâna aceasta este o carte care s-ar putea încadra la fel de bine şi la categoria „filme”, din motivul evident că a fost deja ecranizată.
Eleganţa ariciului nu este acel tip de best-seller scris pentru marea masă, într-un stil facil şi despre care nu se poate să nu fi auzit, măcar din întâmplare, din cauza publicităţii masive.
O carte ajunsă populară în Franţa cât şi în alte câteva ţări, precum este cea de faţă, pare să se încadrează în categoria acelor creaţii care, mai degrabă, îl vor flata pe cititor prin abordarea intelectuală şi meditativă a unor aspecte de viaţă.
Autoarea cărţii, Muriel Barbery, îşi înzestrează cele două personaje-naratori, fiinţe care altfel, în viaţa de zi cu zi, ar risca să treacă neobservate, cu discursuri, aspiraţii şi cu o înţelepciune implicit moralizatoare, necesare conturării profilului fiecăreia.
Atât foarte tânăra Paloma, o fetiţă de 12 ani, cu o inteligenţă precoce şi o capacitate de perforare până în profunzimi a dilemelor vieţii, într-o căutare de sens nesfârşită, cât şi Renee, o portăreasă de 50 de ani, văduvă, care domină firul narativ cu intervenţii memorabile şi bine plasate, oferă cărţii o poveste psihologică, latură fără de care acţiunea efectivă a romanului ar fi compusă din fapte simple, despre care, de obicei, nu s-ar scrie o carte.
În timp ce Paloma oscilează între ambiţia autodepăşirii, pentru că nu îşi doreşte să rămână toată viaţa “un peştişor într-un bol de sticlă”, Renee îşi ascunde identitatea printre cafele, cărţi şi contemplarea singurătăţii proprii, cu o cultură cultivată în secret şi în mod autodidact, pe care un ochi ager ar putea-o intui, dincolo de aparenţa banală a meseriei pe care o practică Renee.
Povestea lui Renee nu se adresează nimănui, însă cea a Palomei este expusă prin intermediul unui jurnal în care fetiţa îşi notează gânduri profunde.
Ambele personaje creează mici eseuri elocvente despre timp, frumuseţe şi despre sensul vieţii, Renee, cu erudiţie, Paloma, cu vigoare adolescentină.
Ceea ce fascinează, într-un final, este întâlnirea dintre cele două, care nici măcar nu ar fi bănuit cât de similare sunt viziunile lor.
Mai jos, un trailer al filmului, pentru cei care doresc să îl şi vadă, bineînţeles, după ce vor citi cartea: