Dacă în curând vei deveni mamă, îţi doreşti tot ce este mai bun pentru copilul tău, iar felul în care te hrăneşti pe durata sarcinii, influenţează sănătatea ulterioară a bebeluşului. Tocmai pentru că vrei să mănânci cât mai bine, îţi prepari un mic dejun cu fructe şi cereale, sau adaugi năut în salată. Totuşi, ştii cu adevărat ce alimente ar trebui să consumi astfel încât sănătatea copilului să nu fie afectată?
Te va ajuta să înţelegi care sunt acele produse pe care trebuie să le eviţi, pentru a putea să concepi o dietă corespunzătoare în cele 9 luni de sarcină.
1. Evită preparatele din peşte care conţin mercur
Carnea anumitor peşti este o sursă foarte bogată de proteine şi de acizi graşi Omega 3, ceea ce îl va ajuta pe copil să se dezvolte la nivel cerebral. Totuşi, există specii care prezintă un grad ridicat de mercur, ceea ce poate avea tocmai efecte adverse asupra sistemului nervos al copilului.
Cu cât peştele este mai mare şi mai matur, cu atât cantitatea de mercur acumulată este mai ridicată. Din acest punct de vedere, femeile însărcinate sunt sfătuite să evite carnea de: peşte sabie, rechin, scrumbie.
Dacă vă întrebaţi ce preparate marine sunt sănătoase, ne vom referi la cele cu o concentraţie de mercur scăzută. Dacă despre ton existau supoziţii nefavorabile referitoare la acest aspect, specialiştii le asigură pe femeile gravide că pot consuma până la 340 de grame de ton într-o săptămână. În schimb peştii care nu prezintă niciun risc sunt: somonul, crabul, codul, somnul, tilapia, crevetele.
2. Evită carnea de peşte crudă, prost gătită sau contaminată
Nu consuma carne cruda de peşte sau de crustacee. Evită de asemenea stridiile şi scoicile. Este indicat să renunţi şi la varianta congelată şi afumată a peştilor. Prepară chiar tu peştele la o temperatură de 63 grade Celsius. Peştele este bine făcut atunci când se poate rupe în bucăţele uşoare şi capătă o culoare opacă.
3. Nu exagera cu ouăle şi carnea de pasăre, sau găteşte-o integral. Pentru a nu suferi contaminarea cu bacteria salmonela, ouăle pe care le vei consuma trebuie să fie foarte bine gătite şi niciodată crude în mâncare. Nu consuma preparate de tipul lichior de ouă, aluat crud, sos olandez sau dressing pentru salata Caesar.
4. Preparatele nepasturizate sunt şi ele un pericol. Laptele degresat, mozzarella şi brânza de vacă pot fi sănătoase pentru dieta. Orice alte produse care conţin lapte nepasteurizat sunt contraindicate în timpul sarcinii. Printre acestea se numără brânzeturile brie, feta, camembert, brânza albastră sau specialităţile mexicane precum queso blanco, queso fresco şi panela.
Alte alimente peste care trebuie să treci atunci când eşti gravidă sunt: legumele si fructele nespălate, cantităţile mari de vitamina A, cafeina şi bineînţeles, alcoolul.