Tot mai multe femei apelează la colorarea părului din diverse motive. Cele mai frecvente sunt: apariţia firelor albe sau nevoia de schimbare a înfăţişării într-un mod radical.
Înainte să ne colorăm părul, trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte.
Textura părului este foarte importantă. Dacă ai părul moale şi subţire, este foarte posibil să ţi-l distrugi. Un păr cu firul gros este mai rezistent la astfel de tratamente.
Apoi, ar fi ideal să ne ghidăm şi după culoarea tenului nostru şi a ochilor, deoarece o culoare care îi stă de minune unei prietene, s-ar putea să nu arate la fel de bine pe părul nostru.
Se recomandă ca atunci când ne vopsim, să mergem pe tonuri apropiate de culoarea părului natural. De asemenea, este de reţinut faptul că nuanţa de brunet este o culoare rece, care te poate face să pari mai matură decât eşti, iar blondul este o culoare caldă care întinereşte chipul, de aceea nu vedem modele care au părul închis la culoare.
Colorarea părului poate fi de două feluri: permanentă sau semi-permanentă (cu diferite variaţii). Vopseaua permanentă se găseşte într-o gamă largă de culori. Pentru a face trecerea de la o culoare închisă, la una deschisă, trebuie să îţi decolorezi părul mai întâi.
Vopseaua permanentă nu iese din păr, ci se poate decolora de la spălările frecvente.
Este potrivită pentru a acoperi firele albe. Dezavantajul este dat de faptul că rădăcinile cresc şi se vede discrepanţa dintre culoarea naturală şi restul părului, aşadar trebuie vopsite la un interval de 4-6 săptămâni.
Vopseaua semi-permanentă se duce după câteva spălări, nu schimbă prea mult culoarea părului şi nu acoperă firele albe. Colorarea ton pe ton este un tip de colorare semi-permanentă.
Este mai puţin dăunătoare pentru firul de păr, deoarece nu conţine amoniac. Şamponul nuanţator sau vopseaua nuanţatoare este soluţia ideală pentru a încerca o anumită culoare, fără să îţi deteriorezi părul. Iese din păr după aproximativ 6-8 spălări.
O altă soluţie de vopsire a părului sunt şuviţele. Ideale sunt cele subţiri. Avantajul este că pot da impresia de volum părului şi nu se observă rădăcinile atunci când creşte părul.
Cea mai sănătoasă metodă de colorare a părului este henna. Henna este o plantă care a fost folosită de-a lungul timpului de femeile din India, Egipt pentru vopsirea părului, unghiilor sau pielii. E cunoscută de asemenea pentru proprietăţile sale antibacteriene, fiind folosită pentru tratarea eczemelor capilare.
Henna colorează părul în nuanţe apropiate culorii naturale. Roşcatul prinde însă pe orice culoare. Această metodă are o multitudine de beneficii: protejează părul, culoarea acestuia devine mai strălucitoare, nu deteriorează părul chiar dacă se vopseşte în mod repetat.
Un păr vopsit este mult mai pretenţios decât cel natural. Devine casant, deteriorat, uscat, se încurcă mult mai uşor. Din fericire, pe piaţă există o multitudine de produse destinate îngrijirii părului vopsit.
Un aspect de care trebuie să avem grijă, îl reprezintă efectul soarelui asupra părului. Acesta de decolorează foarte uşor, aşadar este important să folosim un spray de protecţie solară, un balsam leave-in care are astfel de proprietăţi sau o pălărie.
Şamponul trebuie să fie hidratant, iar în cazul părului blond deschis, se recomandă folosirea şampoanelor care conţin pigmenţi de culoare mov, deoarece în felul acesta se neutralizează nuanţele dure de galben care pot apărea de la clorul din apă.
Balsamul este obligatoriu la fiecare spălare şi o dată pe săptămână ar trebui să se folosească o mască pentru păr, cumpărată din comerţ sau făcută din ingrediente pe care le avem în casă.
Indiferent de culoarea în care decidem să ne vopsim părul, trebuie să nu uităm să îl îngrijim, deoarece un păr frumos atrage multe priviri, dar şi complimente.
Ana Darstaru
Sursa foto: