Facebook îți poate distruge încrederea în tine?

Ești una dintre persoanele care par a avea smart phone-ul lipit de mână dreaptă? Te simți incomod dacă îți uiți telefonul acasă? Ehow are răspunsul la toate întrebările tale? Twitter ține contabilitatea tuturor gândurilor care îți trec prin cap? Când vrei să știi ce mai fac prietenii și familia, preferi să intri pe Facebook decât să le dai un telefon?

Tot așa cum fumătorii sunt dependenți de starea pe care o dobândesc după pauza de țigară, Twitter, conform unei cercetări de la Universitatea din Chicago poate induce o senzație similară de adicție.

Într-un studiu recent, 205 oameni cu vârste între 18 și 85 ani, au fost rugați să își înregistreze dorințele de-a lungul unei zile – inclusiv alcool, țigări, somn și sex. Însă listele lor cuprindeau și ceva nou pe lista: rețelele de socializare. Într-o ciudată schimbare de situație, cercetătorii au aflat că poate fi mai greu de rezistat verificării e-mailurilor pe telefon decât fumatului și băuturii.

Cercetările indică faptul că ai putea să îți dublezi riscul de a face depresie dacă îți verifici în mod constant mail-ul de serviciu.

Te simți rău? Nu te gândi la Facebook pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit fiindcă există deja studii care arată că acesta îți poate micșora semnificativ încrederea în tine şi cu cât ai mai mulți prieteni, cu atât scade mai mult.

Cum se explică acest fapt? Deși Facebook în sine nu este o amenințare, poate deveni terenul perfect pentru comportamentul autodistructiv -“ comparația cu ceilalți, de exemplu. Când te loghezi, informațiile pe care le primești sunt încărcate de fotografiile făcute de prietenul tău în Roma, de la aniversarea nunții vărului tău sau de la petrecerea vecinului.

Dacă verifici toate acestea când stai la birou este normal să te simți dezamăgit de viața ta fără evenimente. Însă ar trebui să păstrezi lucrurile în perspectivă: oamenii tind să împartă cu ceilalți informații despre zilele lor bune  și să păstreze tăcerea despre celelalte.

Dacă ar trebui să selectezi între periuța ta de dinți și smartphone pentru o săptămână, ce ai alege? Asta e întrebarea care a fost pusă unui număr de 514 americani. 22% din aceștia au ales să-și arunce periuța pentru a-și păstra telefonul 7 zile. Pentru utilizatorii de iPhone, procentajul celor care și-au preferat jucăria high tech urcă până la 40%.

Însă o relație permanentă cu rețelele sociale pot avea și ele un impact negativ. Facebook și Twitter ne pot face mai puțin productivi la job și ne pot rupe legăturile cu cei apropiați. Când studenții din studiul lui Moeller nu au avut acces la gadgeturi, ei au raportat o diferență în calitatea și în profunzimea conversației cu ceilalți.

Atracția pentru Facebook poate fi legată de promisiunea de conectare cu alții.  Oamenii sunt creaturi sociale, care au nevoie de relații pentru a se dezvolta. Însă poate o rețea de socializare să ajute la îmbunătățirea și nașterea relațiilor?

Veronica Enuşca

 Sursa foto:

organizerightnow.wordpress.com

psychologytoday.com