Pentru organizarea accesoriilor precum cercei, braţări, inele sau coliere şi lanţuri, casetele de bijuterii reprezintă adesea cea mai utilizată recomandare. Totuşi, puţine dintre noi reuşim sa ne organizăm accesoriile utilizând acest mijloc de depozitare. Asta se datorează, în mare parte, diverselor mărimi şi forme ale bijuteriilor noastre.
Creativitatea este, de multe ori, influentaţă şi de această nevoie de organizare a spaţiului, dar şi din dorinţa de a pune amprenta proprie asupra acelui loc în care păstrăm accesoriile de zi cu zi. Că tot veni vorba de o anumită rutină zilnică, primul pas pentru o organizare, cât mai eficientă, este sortarea bijuteriilor în funcţie de momentul zilei sau al săptămânii în care sunt purtate.
Aşadar, dacă în timpul săptamanii, la job sau la şcoală, porţi un anumit tip de bijuterii, diferite de cele din weekend sau de cele pentru evenimente speciale, foloseşte-te de acest criteriu pentru a le împărţi în categorii distrincte. Odată stabilită această ordine, te poţi gândi la metode de păstrare a bijuteriilor, metode care să îmbine plăcutul cu utilul.
Iată câteva sugestii pentru amenajarea, cât mai creativă, a accesoriilor tale, fără a ignora aspectul practic.
Ştii suporturile pentru cuburile de gheaţă, din congelator? Păstrează unul pentru frappe-ul preferat, pentru că un suport asemănător îţi poate fi de folos și pentru organizarea bijuteriilor, precum cerceii foarte mici sau inelele. De-acum înainte, îţi vei găsi, cu uşurinţă, cerceii, chiar şi atunci când eşti în grabă, iar inelele vor fi, de asemenea, la vedere.
Dacă ai foarte multe bijuterii de acest fel şi ai nevoie de ceva mai încăpător, ramâi în bucătărie, pentru că tot acolo poţi găsi ceva la fel de practic! Ce spui de formele pentru brioşe?
Poţi vopsi minunatele muffin tins în diverse culori, sau le poţi păstra, ca atare, pentru a-ţi depozita bijuteriile preferate. Poţi înlocui formele de prăjituri, cu farfurioare colorate, ceşti in miniatură etc.
Indicat ar fi să le păstrezi în sertare, pentru a le feri de praf.
Dacă aducem în discuţie organizarea colierelor, a lanţurilor sau a mărgelelor, probabil că cea mai utilizată metodă este cea a manechinelor cu braţe de susţinere a bijuteriilor. Totuşi, câte astfel de manechine îţi sunt necesare, dacă ai multe sau foarte multe coliere? Şi, mai mult decât atât, ai spaţiul necesar?
Chiar dacă vrei să le ai mereu la îndemână, nu neglija aspectul practic al unei idei. De exemplu, alege un umeraş solid de haine şi personalizează-l, în limita creativităţii! Roagă-ţi iubitul să-i ataşeze câteva cârlige mici, pentru a agaţa lanţurile, iar colierele mai mari ataşează-le, ca atare, de umeraş.
Ce facem cu cerceii lungi sau supradimensionali? Sunt mereu în trend, deci ai mare grijă de ei. O idee creativă de organizare: optează pentru o ramă în interiorul căreia să-i poţi agăţa! O ramă în stil baroc va fi mereu elegantă, clasică. Tu alege-o după bunul plac sau în funcţie de cum este decorată camera ta.
Tot pentru cercei poţi folosi diverse suporturi ce au în dotare braţe sau ramificaţii. Le găseşti în comerţ sau, ca să fie şi mai original, le poţi realiza chiar tu. Caută o ramură bogată şi solidă pe care să o poţi fixa într-un suport. Poţi păstra culoarea naturală, lăcuind-o pentru luciu, sau o poţi colora în nuanţe clasice de gri, maro, negru sau alb. Cum spuneam,după bunul plac!
Am organizat bijuteriile mici, colierele şi cerceii mari. Cum păstrăm, mereu la îndemâna, brăţările? În funcţie de forma şi de mărimea acestora, le putem găsi diverse variante de organizare.
Cele mici, fără o formă fixă, se pot păstra după modalităţile expuse la punctele anterioare.
Brăţările mari, cu forme fixe, se pot păstra pe obiecte de formă tubulară: sticle înguste, pahare cu picior lung, statuete lunguieţe şi înguste, mânere ale diferitelor obiecte, suporturi din carton (cele obţinute după terminarea prosoapelor de bucătărie) sau din lemn (suporturi verticale sau orizontale). Uită-te în jurul tău, cu siguranţă vei găsi ceva potrivit!
Pentru acele bijuterii din materiale preţioase, recomandabil este a fi păstrate în cutiile lor originale. Astfel, sunt ferite de praf şi de alte impurităţi şi nu rişti să se zgârie, în contact cu alte bijuterii.
Accesoriile sunt acel detaliu care poate să scoată din rutină orice outfit dar, pe de altă parte, să ne pună într-o lumină mai puţin favorabilă, dacă prezintă urme de îngrijire necorespunzătoare.
În organizarea accesoriilor totul ţine de creativitate, e unica limită. Păstrate corespunzator, ne putem bucura mai mult timp de bijuteriile noastre preferate.
Anda Apostol
Surse foto: