Fericirea este o stare, încearc-o şi tu!

Crezi că te poți simți bine în fiecare zi, chiar și în vremurile grele? Experții spun că da, dar vei fi surprins de cum poți face asta.

Fericirea este o deprindere pe care puțini oameni o stăpânesc. Motivul e simplu: suntem ocupați și avem multe pe cap. Vor fi întodeauna alte răsărituri, ne spunem, dar dacă nu fac baie imediat, nu voi ajunge la timp la serviciu.

Sub toată greutatea responsabilităților zilnice și tuturor grijilor, ne ascundem în mod reflexiv de evenimentele spontane care ne-ar putea aduce bucurie profundă și o sănătate mai bună.

O serie de studii făcute la Universitatea Yale indică faptul că oamenii care au o viziune placută despre îmbătrânire își revin mai repede după o boală și trăiesc mai mult, cu şapte ani jumătate mai mult decât media.

Iată cum poți să le furi darul: zece strategii sigure ca să descoperi plăcere și satisfacție în fiecare moment, chiar și atunci când viața nu merge în direcția potrivită.

 1. Împarte celorlalți gândurile tale frumoase. Spune-i fiicei tale ce bine îți pare că îți petreci ziua cu ea la cumpărături. Lăuda-te soțului tău cu acel compliment neașteptat pe care ți l-a făcut șeful tău. Aceasta ajută la susținerea emoțiilor care altfel s-ar stinge. Afirmarea conexiunilor cu ceilalți este lipiciul care ține oamenii împreună.

 2. Construiește memorii pe care le poți savura. Fotografiază în mintea ta momente memorabile  și amintește-ți în mod clar ce îți aduce bucurie.

 3. Mândrește-te cu realizările tale. Dacă ți-ai petrecut tot anul transpirând la sala de sport ca să încapi într-o nouă pereche de jeanși, împarte succesul tău cu alții. Mulți oameni au probleme cu automulțumirea fiindcă nu vor să și-o ia în cap sau să se sprijine pe vechile realizări, dar vei ști când ai trecut granița spre autopromovarea fără rușine.

 4. Studiază-ți simțurile. Închide ochii în timp ce îți pui pe limbă un pătrățel de ciocolată neagră sau umple-ţi plămânii cu aerul mării, ori trage cu urechea la jocul și râsetul nepoților tăi. Concentrarea asupra unor simțuri îți poate amplifica desfătarea și experiențele pozitive,  mai ales dacă sunt de scurtă durată.

 5. Fă comparații. Gândește-te la cât de rău ar putea merge lucrurile sau cum mergeau în trecut. Ia notă: este mai însorit decât a anunțat prognoza meteo? Ai terminat de lucru mai devreme decât ai crezut?

 6. Fii absorbit. Unele moment de bucurie îți cer reflecție conștientă. Alteori, savurăm mai bine dacă ne scufundam pur și simplu în momentul prezent, fără disecții și judecată. Ascultă muzică în întuneric. Pierde-te într-o carte.

 7.  Prefă-te. Dacă zâmbești, deși nu ai chef, reușești să îți induci o stare mai puternică de fericire, așa că fii exuberant. Nu mânca doar cea mai bună căpșună din sezon, bucură-te de fiecare înghițitură. Râzi cu gura până la urechi  la un film interesant. Zâmbește când treci pe lângă o oglindă.

 8. Trăiește momentele prețioase. Unele evenimente frumoase vin și pleacă foarte repede-“un pahar de șampanie la serviciu, ziua fiicei tale, așa că amintește-ți să le savurezi cât durează.

 9. Evită pesimismul. Deja lumea e plină de pesimiști. Când ai descoperit că ești fericit, lasă sentimentul să crească, nu te mai gândi că nu meriți lucruri bune, că  s-ar putea întâmpla ceva rău etc. Ia decizia conștientă să te bucuri de fiecare moment.

 10. Spune mai des mulțumesc. Accentuează lucrurile pentru care ești rescunoscatoare –  o petrecere a unui nou prieten, un scaun într-un autobuz plin -“ și identifică sursa lor. Nu e nevoie să exprimi în exterior gratitudinea, dar atunci când spui mulțumesc unui prieten, unui străin sau chiar unei forţe supreme care te face să te simţi fericit, îți adâncești această stare, prin conştientizare.

Tu cum îţi induci euforia fericirii?

Veronica Enuşca

Surse foto:

mentalhealthy.co.uk

assistontherun.com