Unul dintre cele mai recente studii publicate în noiembrie 2011, Econtext, plasează România ca lider absolut în Uniunea Europeană la numărul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat, cu o rată a mortalităţii de 53 de persoane la sută de mii de locuitori. Hepatită cronică şi ciroza hepatică sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului. De altfel, în România sunt aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitei de tip C.
Ficatul este o adevărată „uzină vie” în care se desfăşoară continuu mii de procese simultan, cu scopul final de a susţine funcţionarea optimă a organismului. Este cel mai mare organ intern şi are o capacitate unică de a se regenera. Leziunile repetate sau bolile cronice produc modificări ireversibile ce interferfereaza cu funcţiile acestuia.
„Ficatul se luptă în fiecare zi cu metabolizarea lipidelor în exces, cu diverse E-uri alimentare, cu multiplele feluri de chimicale ascunse în semipreparate sau chiar în alimente proaspete, dar supertratate, dar şi cu substanţele toxice din organism (medicamente, alcool, etc.)”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist de familie cu competenţă în apifitoterapie, Laboratoarele Fares Bio Vital.
Laboratoarele Fares BioVital au dezvoltat o gamă specială de capsule, complexe naturale şi pulberi dedicate prevenirii şi tratării hepatitelor virale acute şi cronice, steatozei şi intoxicaţiilor hepatice. Multiplele forme de administrare au fost realizate tocmai pentru a se satisface nevoile fiecărui consumator în parte, care poate prefera să bea ceai în loc să ia o capsulă.
Totuşi pentru curele mai lungi se recomandă administrarea alternativă a acestor produse. De exemplu dacă se iau capsule timp de 3-6 luni, atunci se poate face o pauză şi timp de 1-2 luni se poate administra ceai. În plus, în cazul unor cure mai severe se pot asocia capsulele cu ceaiul sau pulberile. De reţinut însă, capsulele sunt mai concentrate decât celelalte forme de administrare.
CAPSULELE FICAT SĂNĂTOS au în componenţa extracte standardizate din fructe de armurariu, fructe de schisandra, frunze de anghinare, rostopasca, rădăcină de păpădie şi sulfina. Aceste plante sunt cunoscute pentru proprietăţile hepatoprotectoare şi regeneratoare. Capsulele sunt eficiente în tratamentul hepatitelor virale acute şi cronice, congestiei şi insuficientei hepatice, intoxicaţiilor hepatice, icterului, steatozei hepatice, în ciroza incipientă, în hipercolesterolemie, oboseala cronică, profilaxia bolilor ficatului la persoanele cu risc (transfuzii, seringi nesterile) şi în cazul consumului şi expunerii la substanţe hepatotoxice (alcool, medicamente, droguri, noxe).
Aceste capsule sunt testate clinic şi au dovedit un beneficiu terapeutic obiectiv – ameliorarea valorilor transaminazelor (ALT) la pacienţii cu hepatită cronică virală C, precum şi îmbunătăţirea stării generale a acestora. Doza maximă recomandată este de 1-2 capsule de 3 ori pe zi înainte de masă, în cure de 1-6 luni. Preţul este de 28 lei.
CAPSULELE ANGHINARE ŞI FRUNZE DE MĂSLIN susţin buna funcţionare a ficatului şi vezicii biliare, ajuta menţinerea nivelului normal al colesterolului. Sunt recomandate în hepatite virale acute şi cronice, insuficienţă hepatică, steatoza hepatică, ciroza incipientă, dischinezie biliară, hipercolesterolemie, dislipidemii, sindrom metabolic (hipertensiune asociată cu obezitate abdominală, rezistenta la insulina, toleranta scăzută la glucoza şi dislipidemie), ateroscleroza, alergii, constipaţie.
Se recoamda administrea unei capsule de 3 ori pe zi, după masă, timp de 3 luni. Preţul este de 17 lei.
CAPSULELE ARMURARIU CU GANODERMA au ca ingrediente fructe de armurariu, extract de fructe de armurariu standardizat în min. 85% silimarina şi reishi (Ganoderma lucidum). Sunt recomandate în hepatite virale acute şi cronice, insuficienţă hepatică, intoxicaţii hepatice (alcool, noxe, ciuperci, medicamente), icter, steatoza hepatică, ciroza incipientă, oboseala cronică, perioada de convalescenţă după hepatopatii. Se recomanda în doză de o capsulă de 3 ori pe zi, înainte de masă. Preţul este de 21 de lei.
Complexul natural din plante medicinale ”CURĂŢAREA FICATULUI” are la baza fructe de armurariu, rădăcină de păpădie, catina, lemn dulce, măceşe, fenicul, schinduf, sulfina, shitake miceliu, ciuperca de mesteacăn, iasca şi ulei esenţial de lămâie. Este recomandat pentru proprietăţile hepatoprotectoare, hepatoregeneratoare, antihepatotoxice, decongestive şi antiinflamatoare hepatice, fiind un bun coleretic-colagog, hipocolesterolemiant şi antioxidant în hepatite acute şi cronice, intoxicaţii hepatice, oboseala cronică şi profilaxia bolilor ficatului la persoanele expuse substanţelor hepatotoxice. Se consuma ca atare, în iaurt, cu suc de fructe sau miere, fără preparare termică. Preţul este de 35 lei.
„Preocuparea permanenta pentru valorificarea tradiţiei în ceea ce priveşte fitoterapia scos la lumină o reţetă din tradiţia monahală românească. Pentru realizarea acestui produs am folosit o tehnologie nouă şi specială care prevede arderea plantelor medicinale într-un cuptor de calcinare, utilizând o temperatură înaltă într-un spaţiu ventilat. În urma calcinării plantelor se obţine o pulbere sub formă de cenuşă foarte bogată în minerale precum: fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier”, a adăugat dr. Carmen Nonn.
PULBEREA RUMEX CARBO a fost creată şi utilizată cu succes, în mănăstire, pentru vindecarea hepatitei. Ingredientele care stau la baza pulberii carbonizate sunt: sâmburi de măslin, seminţe de struguri, crenguţe de vită de vie, rostopasca şi rizomi de ştevia stanelor. Acest produs este recomandat în hepatite virale acute şi cronice, congestie şi insuficienţă hepatică. Doza maximă este de 3g de pulbere calcinată (1 flacon) amestecat cu 1 lingura de miere de albine şi se administraza o dată la 3 zile. Preţul este de 29 lei.
Administrarea sublinguală a plantelor medicinale sub formă de pulberi face că substanţele bioactive să pătrundă rapid în corp deoarece la acest nivel mucoasa este subţire şi bogat vascularizata. FRUCTE DE ARMURARIU sub formă de pulbere se recomanda în caz de hepatită, ciroza, stări inflamatorii şi insuficienţă hepatică în doze de o linguriţă de 3-4 ori pe zi. Preţul este de 8,90 lei.
De asemenea, RĂDĂCINĂ DE PĂPĂDIE pulbere este foarte eficientă în hepatite, litiaza biliară şi colecistopatii. Se recomandă ia înainte de masă câte o linguriţă de pulbere, de 3-4 ori pe zi, umezita cu puţină apă sau amestecată cu miere. Pentru eficienţa maximă pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite. Preţul este de 12 lei.
CEAIUL HEPATOCOL la pungă şi plic ce are în componenţa frunze de boldo, rostopasca, fructe de armurariu, mentă, sunătoare, rădăcină de cicoare, flori de galbenele şi sulfina se poate utiliza datorită compoziţiei să complexe în tratarea hepatitei acute şi cronice sau diskinezia biliară. Se recomandă 3-4 căni cu ceai pe zi timp de 2-3 luni. Preţul este de 5,50 lei.