Five o’clock tea

Vara este sezonul ideal în care poți să culegi cele mai importante plante medicinale pentru ceaiuri și să îți faci provizia pentru întregul an.  Foarte mulți medici recomandă ceaiurile din plante medicinale datorită proprietățiilor curative pe care acestea le au pentru organismul uman.

Ceaiul este o bogată sursă de substanțe antioxidante care ajută în prevenirea îmbătrinirii, dar și în remedierea și evitarea unor probleme de sănătate precum diverse afecțiuni cardiovasculare și cancerul. Dintre principale plante medicinale de sezon, ideale pentru un ceaiul revigorant se găsesc:

Pelinul este planta lunii iulie și august fiind cunoscută din timpuri străvechi ca plantă de leac la daci, romani și greci.

Datorită folosirii sale în ritualuriile din Evul Mediu, pelinul a devenit o plantă extrem de importantă în medicina mănăstirii fiind denumită și planta sfântă datorită faptului că preoții o poartă la brâu pentru a fi apărați de duhuri rele. Ceaiul de pelin se bea împotriva vermiilor intestinali, a edenului renal sau boliilor de ficat. Pentru a alunga puțin din gustul amar al acestui ceai, se recomadă mierea de albine.

Gălbenelele se găsesc în aceeași perioadă a verii ca și pelinul. Sunt niște flori de culoarea galben-portocaliu care au fost folosite în mediciana naturalistă de foarte mult timp. Ceaiul de gălbenele luptă eficient cu anemia, cu osteoporoza și cu boliile de ficat. De asemenea, o cană de infuzie, beută înainte de masă, este recomandată în curele de slăbire, ajutând la accelerarea arderiilor interne.

Sunătoarea poate fi culeasă în luniile iunie, iulie și august și este folosită de peste 2000 de ani în probleme de natură emoțională și nervoasă. Ceaiul de sunătoare are efect antiviral, antiinflamator și antidepresor, el fiind foarte benefic în procesul de purificare a pielii și a problemelor de stomac. În aceeași măsură, acest tip de ceai favorizează perfornațele intelectuale.Mușețelul poate fi recoltat pe perioada luniilor iunie și iulie. Prima dată, mușețelul a fost folosit în Egiptul Antic unde a fost lăudat pentru proprietățiile sale curative.

Ceaiul de mușețel este benefic în tratatrea ulcerului, acidității stomacale, a colici la sugari sau a durerilor menstruale. De asemenea, are acțiuni de înbunătățire a sănătații pentru: rinichi, splină, bronșită, insolații, erupții cutanate și lista poate continua.

Menta este planta lunii iunie și iulie despre care, în ultimul timp, cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că, în urma fierbării frunzelor de mentă, se eliberează mai mulți de 12 compuși chimici instabili volatili, care inhibă centrii agresivității. Ceaiul de mentă este recomandat după fiecare masă având scopul de a stimula digestia. Totodată, menta are acțiune antifermitivă fiind soluția perfectă în cazul toxiinfecțiilor alimentare  și reducerea contracțiilor musculare care provoacă umflări și dureri abdominale.

Coada – șoricelului înflorește din luna iunie și se găsește din belșug până la sfârșitul lunii august pe pajiștile uscate. Ceaiul de pelin este recomandat în cazul asmului, hepatitei, gastritei sau a diverselor boli ale măduvei osoase. O cană de ceai pe zi, beută în fiecare seară, te ajută să scapi de migrene.