Fructe exotice de care nu prea ai auzit

Dacă ne plimbăm prin magazine specializate ori prin supermarketuri, ne minunăm de multitudinea şi diversitatea fructelor scoase spre vânzare. În realitate însă, lumea e plină de fructe exotice de care nu au auzit mulţi şi care aşteaptă să fie descoperite în cele mai neobişnuite ţinuturi.

Originar din Africa de Vest, ackee este un fruct exotic foarte ciudat la prima vedere. Acesta este fruct naţional în Jamaica şi un ingredient nelipsit în bucătăria jamaicană. Denumit şi „creier vegetal” datorită formei din interior, doar tegumentele galbene sunt comestibile datorită proprietăţilor nutritive.

Fructul exotic rambutan provine din Africa de Sud (Arhipeleagul Malay) iar în prezent este cultivat în Hawaii şi în mai multe zone din Africa şi din lume. Deşi exteriorul „păros” lasă de dorit, în interior ni se relevă un fruct cărnos şi delicios, cu un gust dulce acrişor, asemănător strugurilor. Are o multitudine de substanţe nutritive, de la vitaminele A, B, C, până la betacaroten, calciu, fier, potasiu. Merită încercat!

Provenind din America, physalis este un fruct asemănător cu tomatele. Este învelit într-o coajă sub formă de lanternă care-i dă un aspect neobişnuit. Utilizările sale variază: odată scos din coajă, el poate fi folosit în salate, deserturi, uscat ori pur şi simplu direct, fără preparare. Oricum ar fi mâncat, physalis are un gust revigorant.

Jabuticaba provine din America de Sud şi ceea ce e neobişnuit la acest fruct e că el nu creşte în copaci sau pe sol, ci pur şi simplu creşte din coaja copacilor. Fructele sunt de culoare mov în exterior, iar pulpa este de culoare albă, jabuticaba fiind asemănător cu strugurii. Fructele sunt folosite mai ales pentru vinuri şi lichioruri în Jamaica.

Durianul provine din Malaezia, Indonezia şi Brunei şi este cunoscut drept „regele fructelor”. Este un fruct mare, de vreo 30 cm cu un miros înţepător şi un aspect la exterior nu tocmai prietenos, coaja fiind cu spini. În interior ni se relevă însă „o cremă de migdale aromată” (Alfred Wallace), însă gustul diferă de la persoană la persoană. Fructul este utilizat în special pentru prepararea deserturilor.

Roşu la exterior, miraclefruit, sau fructul minune, este recunoscut în Africa de Vest pentru faptul că dacă amesteci sucul acestuia cu sucul altui fruct, miraclefruit că are capacitatea de face fructele acre (de exepmlu lămâia) să fie foarte dulci. Totul este posibil datorită unei substanţe pe care o conţine, numită miraculin.

Mangosteen este un fruct foarte parfumat şi apreciat în Asia. Gustul său este un amestec de dulce, picant şi acrişor. Coaja foarte groasă este cea care păstrează adevărata aromă a fructului.

Fruct mic, translucid, format din felii ca şi citricele, în formă de sferă, acesta este aşa-numitul fruct langsat. Dacă nu sunt coapte suficient, aceste fructe au un gust acru, însă dacă sunt foarte coapte, au un gust asemănător grapefruitului. Langsatul este utilizat în special pentru siropuri şi în medicina tradiţională.

Aguaje fruit-ul provine din jungla amazoniană şi este un fruct roşu acoperit cu solzi ce trebuie daţi deoparte pentru a ajunge la fructul propriu-zis (de culoare galbenă). Gustul este excelent, iar când fermentează, din acest fruct se obţine un vin foarte bun.

Fructele exotice sunt nişte delicatese care merită încercate. Trebuie doar să le căutăm unde trebuie iar dacă ajungem în vreo zonă recunoscută pentru un fruct exotic, nu trebuie ratată şansa de a-l descoperi.

Andreea Onofriesei

Sursa foto:

jamaicatravelforum.com

naturespride.eu

al-3alem2020.blogspot.com

euforia.tv

taamiberry.com

21food.com

jedditour.com