Dacă dorești să guști un fruct amețitor de gustos, care să îți uimească papilele gustative, ți-am pregătit o listă cu fructe încărcate de arome îmbietoare, culori intense și mirosuri provocatoare. Într-o clipă, ți-am schimbat gustarea tradițională într-o explozie de sănătate și de prospețime.
Poate ai mâncat prea multe mere, piersici și căpșuni și vrei ca bolul tău cu fructe să fie mereu diferit. Fiindcă specialiștii ne recomandă să preferăm fructele autohtone, noi am selectat un număr de 12 fructe delicioase care se pot mânca în țara noastră.
S-ar putea ca multe dintre acestea să fie noi pentru ține, însă după ce le vei gusta vei dori să respecți minimul de cinci porții pe zi.
Agrișele sunt printre cele mai gustoase fructe pe care ni le poate oferi o livadă. Extraordinar de sănătoase, agrişele au puține calorii și multe substanțe nutritive: provitamina A, calciu, fosfor, potasiu.
Moșmoanele sunt fructe ușor acidulate și dulci, de culoare maronie, de dimensiunea unei linguri, care pot fi mâncate în noiembrie, odată cu gutuile. Vestea bună este că acestea nu trebuie niciodată stropită cu pesticide, pentru ca fructele să fie întodeauna bio. Moșmoanele sunt pline de taninuri, pectine și antioxidanți.
Fragii sunt cunoscuți drept verii mai slabi ai dolofanelor căpșuni, dar au o aromă mai intensă și un miros mult mai pregnant. Numai 200g din aceste fructe într-un colț și ai putea să îți odorizezi toată camera. Fructele sunt delicioase, hidratante, aromate și pline de vitamine- gustul perfectă pentru a-ți răcori zilele de vară!
Scorușele sunt fructe mici și zemoase, cam de dimensiunea unei nuci. Fiindcă sunt pline de vitamine, substanțe antiinflamatorii și zaharauri, te vor umple de energie pentru toată ziua.
Măceșele au salvat mii de oameni de la moartea de scorbut, așa că îți pot asigura doza zilnică de vitamina C. În plus, te va fascina aroma delicată a acestora.
Dudele pot avea diferite culori, există sortimente roșii, albe sau negre, fiecare cu specificul ei nutritiv. Cele colorate au o cantitate mare de resveratrol, o substanță care te întinerește, în timp ce dudele albe îți pot crește în mod semnificativ imunitatea.
Merișoarele sunt fructe sferice mici, lucitoare, cu gust ușor amărui.
Cătina se prezintă sub forma unor boabe mici, sferice, cu gust acidulat. Pot fi mâncate proaspete, însă noi îți recomandăm un delicios cocktail pe care îl poți prepara amestecând într-un shaker 200 ml suc de ananas, gheață sfărâmată, 100 ml suc de cătină, 50 ml suc de cocos și miere. Pune conținutul într-un pahar și ornează-l cu o bucată de ananas.
Castanelecomestibile trebuie preparate, însă sunt
alimente atât de flexibile încât pot deveni imediat chifteluțe, ciocolate, prăjituri sau budinci. Miezul castanei are efect energetic și mineralizant.
Coarnele oferă o senzație astringentă dulce-acrișoară. Gustul lor e atât de intens încât nu vei putea mânca mai mult de 100g.
Coacăzele sunt fructe de vară, ideale pentru consumul imediat. Coacăzele cresc vitalitatea întăresc sistemul imunitar, sporesc acuitatea vizuală și susțin regenerarea celulară, astfel încât gustul acestei tentații se îmbină cu utilizarea ei.
Smochinele au o textură în care îmbină fragezimea cărnii fructului, agresivitatea cojii și semințele crocante. Sunt extraordinar de dulci. Deși smochinele uscate sunt disponibile tot timpul anului, nimic nu se compară cu aroma pregnantă a fructului proaspăt.
Veronica Enuşcă
Surse foto: