Fumatul, o cauza a infertilitatii?

Infertilitatea si problemele in timpul sarcinii pot fi cauzate de diversi factori, care tin atat de probleme medicale ale pacientilor, cat si de stilul de viata al acestora. Cercetatorii au aratat ca o cauza frecventa a infertilitatii, atat la barbati cat si la femei, dar si a complicatiilor din timpul sarcinii o reprezinta fumatul.

Efectele directe ale fumatului asupra copilului

Un studiu realizat in Danemaca, la Spitalul Universitar din Copenhaga, condus de profesorul Claus Yding Andersen, a demonstrat ca fumatul, atat activ cat si pasiv, are un efect negativ in privinta fertilitatii, dar si asupra sarcinii. Femeile care fumeaza in stadiile primare ale sarcinii pot cauza efecte daunatoare chiar si asupra fertilitatii copilului.

Studiul a fost facut avand ca subiecti femei insarcinate, care au fumat inainte de a concepe. Asupra lor s-au facut diverse teste, dar si studii psihilogice privind modul lor de viata, punand accentul pe factori nocivi, precum fumatul si consumul de alcool.

Fumatul in timpul sarcinii cauzeaza reducerea numarului de celule germinale la jumatate si a celulelor somatice cu mai mult de o treime, aceste lucruri afectand atat fertilitatea mamei in viitor, cat si a bebelusului. Studiul a demonstrat faptul ca fumatul din timpul sarcinii, in timp, va avea un rol negativ asupra fertilitatii copilului, atunci cand acesta va ajunge la maturitate.

Acest rezultat este unul controversat, fiind un concept greu de inteles pentru publicul larg, insa este un nou motiv pentru a convinge viitoarele mame sa renunte la fumat in timpul sarcinii. Studiul sustine ipoteza conform careia fertilitatea unui individ este stabilita anterior nasterii.

 

Fumatul, cauza a infertilitatii si a avortului spontan

Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva a demonstrat in numerioase articole rolul strans dintre rata avorturilor spontane si fumat. De asemenea acest obicei poate interfera in succesul tratamentelor in vitro. In general numarul de  persoane care apeleaza la aceasta metoda este dublu in cazul fumatorilor. Fumatul este un factor daunator, mai ales in cazul femeilor la varste inaintate, iar de multe ori tratamentele de fertilizare in vitro nu sunt eficiente, din cauza acestui factor nociv.

In cazul femeilor, fumatul duce la scaderea aportului sangvin spre ovare si uter, contribuind astfel la scaderea fertilitatii. Fumatul este un factor daunator si in cazul barbatilor, desi  nu are un impact la fel de puternic ca in cazul femeilor. Studile au demonstrat ca fumatul reduce calitatea spermei.

„Desi fumatul pe termen lung are efecte ireversibile asupra functiilor ovariene, renuntatul la fumat in perioada anterioara procesului de fertilizare sporeste sansele de a concepe. Cuplurile care urmeaza protocolul pentru fertilizare in vitro nu au permisiunea de a fuma cu 3 luni inainte de embriotransfer. Recomand fumatorilor sa renunte insa la acest viciu cat mai repede deoarece cu cat fac acest lucru mai din timp, cu atat sansele ca ei sa se confrunte cu problema infertilitatii si a complicatiilor in timpul sarcinii scad.”, ne sfatuieste Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii.