GATSBY Mania: Cel mai nou curent retro!

Luxul anilor ‘20, zugravit in filmul „Marele Gatsby“ exercita o fascinatie puternica. Daca te pasioneaza istoria costumului, jazz-ul si stilul anilor ’20, atunci cu siguranta vei avea parte de un festin vizual la premiera celei mai recente ecranizari a romanului The Great Gatsby al lui F.Scott Fitzgerald, in regia lui Baz Luhrman.

Moda in stilul anilor ’20 este intr-adevar fascinanta, intrucat marcheaza revenirea la eleganta dupa perioada austera din timpul Primului Razboi Mondial, insa intr-un mod mult mai simplificat si lejer decat la cumpana dintre secole, cand corsetele inca dominau vestimentatia feminina. O perioada de mari schimbari in moda pentru femei si barbati deopotriva. Noi stiluri, designeri si perspective. Inspiratia vine mai ales din emanciparea proclamata a femeilor. In august 1920, femeile primesc drept de vot in SUA.

The-Great-Gatsby_06

Cu acest nou sentiment de putere, tivul la fusta a devenit din ce in ce mai scurt si talia din ce in ce mai putin incorsetata. Cum vremurile de razboi erau departe, lumea s-a concentrat pe viata sociala, iar moda a devenit o prioritate pentru femeile instarite ale timpurilor, ceea ce este usor de remarcat in romanul si in filmul Marele Gatsby. Multe pasaje din carte descriu stilurile glam ale invitatilor de la petrecerile somptuoase date de Jay Gatsby si prezinta grija personajelor pentru tinute si aparente.

Rochiile sclipitoare, palariile cu boruri ridicate si coafura bob sunt doar cateva dintre elementele surprinse de pelicula americana si transpuse in realitatea cotidiana. „Este un film icon. O drama traita pe un fundal fericit. O ecranizare perfecta a aristocratului masculin din anii ’20“, explica analistul de moda Alin Galatescu. Desi romanul a fost lansat aproape acum 100 de ani, in 1925, ideile transpuse aprind inca interesul publicului. Vestele masculine, palariile si margelele reapar in tendintele sezonului toamna/iarna, laolalta cu tinutele in croieli simple, realizate dupa forma corpului.

Gatsby-fashion-inspiration

Film Set: "The Great Gatsby"

Spectacolul scenelor din film, costumele senzationale create de Miuccia Prada si romantismul acelor vremuri sunt puse minunat in evidenta de actori super talentati precum Leonardo DiCaprio,  Toby Maguire, Carey Mulligan si Isla Fisher. Niciodata vechiul nu a fost mai de actualitate decat acum. In vara aceasta, gratie Marelui Gatsby, orice tinuta stil anii 20 este un must-have.

Valentina Ioana Penescu

http://eager4fashion.wordpress.com/