Ghid complet pentru o piele radiantă iarna!

Anotimpul rece are ca responsabilitate să îţi aducă acea îmbujorare din obrajii tăi însă din păcate aduce mai multe decât pielea noastră poate duce. Cum să combaţi o piele uscată, crăpată, cojită sau chiar în cazuri mai grave inflamată vei afla în rândurile de mai jos.

Ca să înţelegem bine problema, să începem cu nişte lucruri de bază: pielea normală, sănătoasă este acoperită de un strat subţire de lipide naturale sau substanţe grase. Ele păstrează umiditatea lăsând pielea catifelată şi mlădioasă.

În momentele în care noi facem trecerea bruscă de la frig la cald, respectiv umiditate- aer uscat, aceasta barieră cedează şi pielea începe să se usuce. Nu mai contează ce tip de încălzire foloseşti în casă (pe bază de ulei, lemn sau electricitate) efectul va fi acelaşi.

1. Ulei! nu cremă  Primul pas este să găseşti o soluţie care să fie pe bază de ulei şi nu de apă. Uleiul va crea un strat protectiv care o să reţină mai multă umiditate decât o cremă sau loţiune. Când cauţi un ulei fii atentă să fie unul care nu blochează porii. Dermatologii recomandă pe cel de avocado, ulei mineral, ulei de primula (îl găseşti şi la plafar) sau ulei de migdale. Ai chiar şi un ulei antibacterian şi hrănitor în acelaşi timp cu nişte calităţi antivirale excelente: uleiul din arbore de ceai sau uleiul melaleuca sau Tee Tree Oil  (a nu fi confundat cu uleiul de ceai- pentru gătit) Acest ulei tratează leziunile pielii dar şi infecţiile bacteriene, fungice, arsurile, iritaţiile şi acneea. Este foarte important însă să găseşti unul cât mai pur şi nu cu o concentraţie de 15%. Plafarul îţi poate sării iar în ajutor.

Tips: Uleiul trebuie aplicat pe pielea udă pentru că atunci el poate bloca umezeala. Aplicând-ul pe pielea deja uscată nu te va ajuta foarte mult.

Totodată să ai permanent o mini cremă de mâini la tine. Eu folosesc o cremă cicatrizantă cu tătăneasă luată de la plafar. Este produsă de TIS, costă 7 lei şi crede-mă că a întrecut toate cremele scumpe pe care le-am achiziţionat de-a lungul timpului.

2. Sirop-ul de arţar  este foarte hidratant atât pentru piele cât şi pentru păr. Fă-ţi o mască pentru ten şi dacă tot eşti plină de sirop îndulceşte-ţi şi părul aplicând o mască şi peste el. Pentru nişte rezultate cât mai bune asigură-te să cumperi sirop 100% pur.

3. Exfolierea  pielii trebuie făcută cu un scrub foarte blând. Evită peeling-urile, măştile abrazive şi loţiuni de tonifiere pe bază de alcool sau astringente. Optează pentru un lapte demachiant, o loţiune tonică fără alcool şi măşti foarte hidratante. Evită măştile pe bază de argilă care tind să tragă umiditatea din piele. Încearcă să foloseşti mai rar aceste loţiuni pentru că îţi va “curăţa” tenul şi de uleiurile naturale ce o protejază. De preferat ar fi o exfoliere facială o dată pe săptămână.

Tips: Îţi recomand o exfoliere naturală: boabe de fasole pisate pudră. Adaugă praful în demachiantul pe care îl foloseşti şi masează-ţi pielea (atât cea de pe faţă cât şi cea de pe restul corpului) uscată fiind. Fasolea uscată este bogată în proteine, potasium şi fier toate fiind ingredientele unei piele sănătoase.

4. Loţiune pentru protecţie solară  Şi iarna avem soare pe cer şi chiar dacă nu îl simţim pe pielea noastră aşa cum îl simţim vara asta nu înseamnă că nu ne afectează. Soarele de iarnă combinat cu strălucirea puternică a zăpezii provoacă efecte negative asupra pielii tale. O soluţie pentru protecţie solară cu spectru larg aplicată pe mâini şi faţă va rezolva problema.

Tips: Aplic-o cu 30 de minute înainte să te expui inamicilor.

5. Umidificator-ul  Dacă te duci să butonezi un pic la aparatul de aer condiţionat vei observa că există o opţiune care umidifică aerul cald pe care îl scoate. Dacă nu vrei să îl foloseşti atunci achiziţionează un umidificator separat care e mobil şi merge oriunde după tine în casă. El va conferii aerului o umezeală ce va împiedica pielea ta să se mai usuce.

6. Bea apă cât trebuie  Da ştiu, nu prea îţi vine să bei 2 litrii de apă pe vremea asta şi oricât ai bea parcă tot nu e suficient. Şi mi se pare şi normal dat fiind că apa nu face miracole în ceea ce priveşte pielea ta, ea este bună pentru starea ta de sănătate generală. Ideea că apa este izvorul tinereţii pielii este un mit. Însă îţi poţi imagina că pielea unei persoane dezhidratate ar avea nişte beneficii uriaşe de la “alimentarea” cu multe lichide.

ATENŢIE: nu te forţa să bei multă apă pentru că te poţi intoxica. Indiferent că bei apă de la robinet sau Evian efectul de intoxicare este acelaşi. Ceea ce se întâmplă este că echilibrul normal de electroliţi din corp este mărit peste limită de suprahidratare şi provoacă anomalii creierului.

Tips: Pielea nu reflectă cantitatea băută de apă dar este bine să fii tot timpul hidratată bând 2 litrii de lichide pe zi.

7. Evită băile lungi şi apa fierbinte  Ştiu că îţi provoacă o plăcere imensă să stai în cadă în apa fierbinte după o zi lungă şi geroasă însă este o tentaţie căreia trebuie să îi rezişti.  Bariera de lipide despre care vorbeam mai devreme este distrusă da apă fierbinte. Foloseşte apă călduţă şi optează pentru băi scurte şi eficiente. Chiar şi apa călduţă, dacă stă mai mult timp în contact cu pielea poate spăla uleiurile naturale ce ţi-o protejaza. Dacă ieşi din cadă şi simţi că te strânge pielea atunci s-a uscat.

8. Faina de ovăz şi bicarbonat de sodiu  Cele două te vor ajuta să calmezi pielea foarte uscată. Tot ce trebuie să faci este să îţi faci o baie cu apă călduţă în care să introduci cele două ingrediente.

9. Poartă mănuşi   Dacă ai şi probleme cu circulaţia periferică a sângelui atunci îţi sugerez să recurgi şi la nişte mănuşi din lână iar pentru a nu îţi provoca mâncărimi materialul, inveleşte-ţi mâinile mai întâi cu o pereche de mănuşi subţiri din bumbac.

Tips: Fereşte-te de mănuşi sau ciorapi uzi. Mai bine le dai jos. Pot provoca mâncărimi, inflamaţii, crăpături ale pielii sau chiar eczeme.

10. Loţiuni cu vaselină rectificată sau glycerină  pentru picioruşe. Şi ele au nevoie de hidratare şi bineînţeles de exfoliere. Dar nu poţi să le hidratezi până când nu îndepărtezi toată pielea moartă de pe ele; astfel loţiunea hidratantă va pătrunde mult mai uşor şi mai adânc în piele.

Dacă şi în urma acestor sfaturi pielea ta continuă să fie uscată şi să îţi provoace o stare neplăcută mergi la un dermatolog. E posibil să te confrunţi cu ceva mai complicat decât frigul iernii.

Sursă foto: doctortipster.com 

                   chinawholesalelots.com

Articol scris de Cristina Dan