Felul în care îţi hrăneşti câinele depinde de vârsta pe care animalul o are în momentul în care devii stăpânul lui. Acest animal trece prin etapele vieţii foarte repede. Ideal este să fii atent la nevoile sale pe parcursul stadiilor de dezvoltare.
Dacă te decizi să adopţi un câine abia născut, va trebui să îl hrăneşti cu biberonul. În funcţie de cât de mare este gura câinelui, medicul veterinar poate să aleagă măsura potrivita. După ce te-ai consultat cu un specialist, privitor la reţetă, poţi procura laptele fie din cabinetul medical, fie direct din pet-shop.
Ca să hrăneşti un căţel abia născut, ai nevoie de răbdare. Aşează-te confortabil şi ţine-l în braţe sau într-un prosop şi introdu-i biberonul în gură. Asigură-te că nu se îneacă şi ai grijă să nu îl ții culcat pe spate.
Nu uita să îi laşi câinelui câteva minute de linişte după ce a mâncat şi nu îl forţa să se joace, pentru că s-ar putea să elimine tot ceea ce a mâncat.
La 3-4 săptămâni, când câinele deja începe să exploreze mediul în care trăieşte, poti începe să îl hrănești cu mâncare solidă, dar nu trebuie să te oprești să-l alimentezi cu biberonul. Încearca să îi cumperi câinelui tău hrană de calitate, recomandată de medicul veterinar, pentru că ceea ce mănâncă la o vârsta frageda o să îi influențeze sănatatea pe viitor.
Ca să-l obișnuiesti, poți să începi prin a-i pune laptele praf în mâncarea solidă. Oferă-i mâncare solidă de patru ori pe zi în cantități mici și monitorizează-l când mănâncă, pentru a fi sigur că nu se îneaca.
Nu păstra mâncarea pe care a refuzat-o, ci dă-i de fiecare dată o porție proaspătă. Dacă vezi că nu se adaptează noilor alimente, mai așteaptă câteva zile și încearcă din nou.
Fiindcă tot ai introdus mâncarea solidă, este timpul să îi dai și apă. Pentru pui este ideal să fierbi apă, să astepți să se răceasca și abia apoi să le-o dai. Arată-i câinelui cum să se apropie de apă și încurajeaza-l, pentru început, să soarbă din palma ta.
Nu trebuie să sari peste etape și să îl indopi cu o cantitate mare de alimente, ci sa mărești treptat porția. Când puiul se apropie de greutatea unui câine adult, poți reduce numărul de mese la două pe zi, dar nu uita să apelezi la medicul veterinar când este cazul să treacă de la mâncare de pui la cea de adulți.
Ajuns la greutatea de adult, el va avea nevoie să mănânce mai puțin. Când atinge această greutate, el mai poate doar să slăbească.
Nu uita că esențial este să ai răbdare cu câinele și să fii atent cum îl hrănești, pentru că doar așa îl vei face să aibă încredere în tine și vei construi o relație durabila în timp.
Sursa foto: